Kipróbáltuk: Nikon Coolpix 4500 teszt

0

Mért értékek

A mért értékek alapján a következőket lehet kijelenteni: A bekapcsolás után viszonylag sok idő telik el az első kép elkészíthetőségéig. Ez elsősorban az optika lassú előretolása miatt van. A mért 5,9 mp-es érték sajnos nem nevezhető még közepesnek sem. Az élőkép megjelenése kicsivel gyorsabban történik, mint az 5700-as Coolpix esetén, bár MicroDrive használatával drasztikusan tovább nőhet, túllépve a 7 mp-et. A lejátszás üzemmódban nem mérhető a késleltetés, hiszen a lejátszás mód csak felvétel módból érhető el.

A zoom sebessége kissé lassúnak tűnik, a 3,5 mp-es idő viszont pontos zoomolást tesz lehetővé. Sokszor azonban kellemetlen lehet a lassú működés.

A fókuszálás érdekes módon tele esetén gyorsabb, mint nagylátószög használatakor. Az 1 mp-nél alig hosszabb művelet így gyorsnak nevezhető. Probléma csak néhány makró esetében léphet fel, ahol akár 4-5 mp is eltelhet a fókusz beállítása közben.

Az expozíció késleltetés viszont nagyon nagy. A Coolpix 5700-zal szemben e tekintetben lassú gépről beszélhetünk.


Késleltetések
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő 5,9 mp
. gyári SanDisk kártya Lexar 8x-os kártya 512 MB-os MicroDrive
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvétel esetén 3,3 mp 3,4 mp 7,6 mp
Zoom teljes ideje 3,5 mp
. nagylátószög tele makró
fókuszálás ideje 1,1-1,3 mp 0,8-1,1 mp 1,5-4,8 mp
Expozíció késleltetés 0,3 mp
Két felvétel között szükséges idő 3,5 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő 1 mp

Az áramfelvétel csak vakutöltés esetén nagy. Ez azonban elég rövid ideig tart, jobbára 1 mp alatt feltöltődik a vaku. A viszonylag kicsi áramfelvételekhez azonban az átlagosnál nagyobb feszültségű akkumulátor tartozik. A 7,4V feszültségű akkumulátor sajnos csak 680 mAh kapacitású, így sok kép elkészítése nem várható el tőle. Fogyasztás szempontjából nem lényegtelen, hogy az LCD-t, vagy az optikai keresőt használjuk. LCD esetében azonban nem nő meg jelentősen az áramfelvétel. A gép átlagfogyasztása 3,3 Watt.
Áramfelvételek
. LCD-vel LCD nélkül
Lejátszás mód, alapállapot 215 mA .
Felvétel mód, alapállapot 400 mA 310 mA
Felvétel mód, fókuszálás 450 mA 360 mA
Felvétel mód, félig lenyomott exponáló gomb 400 mA 310 mA
Vaku töltés 1,0 A .
Mozgókép rögzítés 400 mA .
Zoom használata 530 mA .