Kipróbáltuk: Nikon Coolpix 4500 teszt

0

Felépítés

A gép viszonylag nagy méretű, de inkább szélessége szokatlan, magassága és vastagsága átlagos. A magnézium-ötvözetből készült vázat a markolatnál gumírozták, így a gép fogása biztonságos és kényelmes. A gombok jó elhelyezésűek, többnyire a gép jobb részén találhatók, egy kivételével, mely a forgatható optikára került (a vaku-módot és az érzékenységet beállító gomb). A bekapcsoláshoz az exponáló gomb kerületén elhelyezett tárcsát kell elforgatnunk.

A gépre optikai kereső is került, melyet dioptria korrekcióval is elláttak. Ráadásképpen a keresőben a 60 cm-nél közelebbi tárgyak fényképezésénél fellépő parallaxis-torzítás miatt segédvonal is található. A kereső meglehetősen kis szög alatt látszó képet produkál (13,8 fok).


Elölről és hátulról

gumírozott markolat

jól átlátható kezelőszervek

A gép hátlapján található az 1,5″ méretű, 110 ezer pixel felbontású LCD. Az LCD akár ki is kapcsolható, ezáltal (ha nem is jelentősen, de) csökkenthető a fogyasztás. Sajnos a kikapcsolt LCD-állapotot a gép nem jegyzi meg, így a következő bekapcsoláskor ismételten bekapcsolja az LCD-t. Az LCD-t tükröződésmentes bevonattal látták el, ennek köszönhetően erős napsütésben is jól látható a képe. Felvétel készítésekor az LCD-n – felülről lefelé, illetve balról jobbra haladva – a következő információk jelennek meg: felhasználói minta, zoom mértéke, AE-lock, makró mód, vaku mód, önkioldó, kézi fókusz, bemozdulás-veszély, akku állapot, fényerő-kompenzáció, fehéregyensúly, sorozat-mód, fókuszkeretek, érzékenység, fénymérés módja, kontraszt, automatikus expozíció-sorozat, felbontás, program üzemmód, zársebesség, rekesz érték, minőség, hátralévő képek száma.

A kártyafoglalat – szokás szerint – a gép jobb oldalán található. Hasonlóan a Nikon 5700-hoz, a kártyafoglalatot egy ajtó védi, mely mögött egy kidobató gomb szolgál a CF kártyák kiemelésére. A foglalatba mind Type I, mind Type II (MicroDrive is) kártyák helyezhetőek. Az akkumulátor a gép alján, jobb oldalt helyezhető be.

A beépített vaku az optika felett helyezkedik el. Felnyitását a gép automatikusan végzi. A vaku hatótávolsága 2-3 méter, mely jó érték. A vörösszem-effektus csökkentésére vaku elővillanásai szolgálnak. A kereső felett külső vaku működtetéséhez szolgáló szinkron kimenet található.


Kártyafoglalat és állványcsavar

Type I és Type II kártyáknak

állványon is forgatható az optika

Az állvány foglalatát sajnos úgy helyezték el, hogy a gép állványra helyezése után az akkumulátorok nem cserélhetőek. Az optikai tengely azonban – a forgatható optika miatt – igen messze van az állványcsavartól. Ez sajnos megnehezíti a pontos panorámaképek készítését, pedig ezek készítését a gép is támogatja.

A Coolix 4500-at, a 995-össel szemben nem látták el státusz LCD-vel. A működésre vonatkozó információk csak a hátsó LCD-ről olvashatók le.

A csatlakozók nagy részét a gép jobb oldalára helyezték, egy műanyag lap mögé rejtve. Itt található az USB- és az audió- és videó kimenet. A 8,4V-os adapter bemenet a gép elején található.


Csatlakozók és akkumulátor

USB és A/V kimenet

foglalat Li-ion akkumulátornak

A gép működtetéséhez szükséges villamos energiát ugyanaz a 7,4V-os 680 mAh-s Lítium-ion akkumulátor szolgáltatja, mint a Coolpix 5700-asban. Az így rendelkezésre álló 5 Wh kb. 200 kép elkészítéséhez nyújt elegendő energiát. Az akkumulátorokon kívül 2CR5 típusú lítium-elem is használható áramforrásként. A Li-ion akkumulátor töltését a géphez kapott MH-53 jelű töltővel végezhetjük el. Sajnos a töltőnek nincs adapter-csatlakozása a gép felé, ha erre szükségünk van, ezt külön kell megvásárolnunk (EH-53 csak adapter vagy EH-21 adapter és töltő).