Kipróbáltuk: Nikon Coolpix 4500 teszt

0

Optika II.

Az optika torzítása 38 mm-nél még jelentős, mintegy 1,2%-os hordótorzítást mutat. Ez kis mértékű zoom használata esetén jelentősen csökken. A legnagyobb tele állásban tapasztalható párnatorzítás sajnos nagyobb, mint az átlagos, értéke eléri a 0,6%-ot. Összességében tehát nagylátószög esetén átlagos, tele esetén kissé nagy torzítású optika került a Coolpix 4500-ba. A torzítások minimális jelenléte a zoom középállásában várható.


Torzítások a fókusztávolság függvényében

nagylátószög esetén (f=38 mm*)
hordótorzítás
~1,2%

tele esetén (f=155 mm*)
párnatorzítás
~0,6%

Normál esetben a legkisebb tárgytávolság 30 cm lehet, a makró bekapcsolása után azonban akár 2 cm-re lévő tárgyak is fényképezhetők, feltéve, hogy az optika ilyenkor nem árnyékolja le a teljes témát. Érdekes megoldás, hogy az önkioldó, csak makró módban használható. Szerencsére a makró mód nem korlátozza a tárgytávolságot, vagyis a legnagyobb tárgytávolság makró módban is végtelen. A makró használata esetén a zoom teljes tartománya használható. A legkisebb 2 cm-es tárgytávolság azonban csak a zoom első felében használható, 80 mm környékén. A legkisebb szélesség ezen fókusztávolság használatakor fogható be. Ekkor a legkisebb szélesség mindössze 22 mm, mely kiváló eredmény. A torzítás ilyenkor minimális, alig 0,2% körüli, jellege hordótorzítás. A torzítás helyett a gondot itt inkább a sarkokban tapasztalható fókuszon kívüli területek okozhatják, amely azonban szűkebb rekesz használata esetén csökkenthető. Nagyobb fókusztávolság esetén a torzítás nő, 140 mm környékén már 0,7% körüli, sajnos ezzel együtt a befogható legkisebb terület szélessége is lecsökken 33 mm-ig. Ez azonban más gépekkel összehasonlítva még mindig igen jó érték. A Nikon Coolpix 4500-zal tehát 80 mm-hez közeli fókusztávolsággal lehet a legjobban makrózni.


Makró képességek

Makró mód, kis területtel
Legkisebb szélesség: 22 mm
~0,2% hordótorzítás
f=83 mm*

Makró mód, kis torzítással
Legkisebb szélesség: 33 mm
~0,4% hordótorzítás
f=139 mm*

A fókusz kézi beállítására is van lehetőségünk. Ehhez a gép hátlapján, az LCD alatt található makró gombot kell nyomva tartanunk, s ezzel egy időben a vezérlőtárcsát forgatnunk. A nem éppen kényelmes megoldásnak van még egy hátránya. Sajnos a kijelzőn nem nagyítva, hanem normál méretben jelenik meg a kép. Ez sajnos nem teszi lehetővé pontos fókusz beállítását. A két elvégzett kézifókusz próba alkalmával közelítőleg jól sikerült beállítani a fókuszt. Mivel az LCD-n csak akkor jelenhet meg látható kép, ha a tárgyra is kellően sok fény kerül, a kézi fókusz sötétben még kevésbé használható. Sajnos a gép nem jelzi a tárgytávolságot, mindössze a legkisebb és a legnagyobb tárgytávolság közötti elhelyezkedést jelzi egy sávdiagram segítségével. Összességében elmondható, hogy a kézi fókusz használata a Coolpix 4500-as esetén ugyanolyan körülményes, mint a Coolpix 5700 esetén, így inkább csak egy lehetőség, mint jól használható funkció.


Kézi fókusz próbák kis mélységélesség mellett (F3,2)

fókusz a második fonalra
tökéletes fókuszálás

fókusz a sárga fonalra
kis mértékű eléfókuszálás