Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P5000 teszt

0

Felépítés II.

Ergonómia

A Nikon Coolpix P5000 ergonómia terén határozott előrelépés a P-sorozat korábbi darabjaihoz képest. Persze nehezen mehetnénk el kis mérete mellett, ami azért nagyban befolyásolja a kényelmet. Erre a modellre már egy viszonylag jó fogású markolat is került, amit gumiborítással láttak el a biztosabb tartás érdekében. A hüvelykujj számára is kialakítottak egy gumiborítást a hátlapon. Ez nem csak a stabilitást, de a kényelemérzetet is növeli. A másik használatot könnyítő funkció a magasabb szériákból örökölt hátsó vezérlőtárcsa. Többnyire nagyobb csúcskompaktoknál, vagy tükörreflexes fényképezőgépeknél találkozunk ilyesmivel, az alap célja pedig a különböző expozíciós értékek (rekesz, záridő) beállítása.

A kis méret behatárolja a gépvázra tehető gombok számát, de szintén jó ötlet volt az Fn gomb használata, amihez a menüben rendelhetünk különféle beállításokat (pl. érzékenység, képminőség, képméret, fehéregyensúly, stabilizátor).

A Coolpix vázának anyaga magnézium, ami masszivitása mellett elég könnyű ahhoz, hogy megmaradjon a könnyű hordozhatóság. Csupán néhány alkatrész készült műanyagból, vagy gumiból. Ilyen például a akkumulátor és memóriafoglalat ajtaja, vagy a csatlakozófedél. Az állványmenet szintén fém és az objektív középtengelyétől kb. 1,7 cm-re jobbra találjuk. A Nikon Coolpix P5000 kis méretének köszönhetően egy átlagos állványon már nem nyitható a tőle jobbra elhelyezett akku- és memóriafoglalat fedele.

LCD és kereső

Méretében (2,5”, 6,3 cm) nem nőtt az LCD a korábbi P-modellekhez képest, felbontásban viszont jelentős a változás. A 150 000 pixel 230 000-re gyarapodott, ami határozottan jobb képminőséget az eddiginél. A TFT típusú kijelző felületét kékesen ragyogó tükröződésmentes bevonattal látták el és úgy alakították ki, hogy laposabb szögben is jól látható legyen. Sajnos tűző napsütésben ez a monitor is nehezen látható, sötétben pedig kismértékben belassul a képfrissítése, ahogy azt a kompaktoktól már megszokhattuk. A lassulás nem igazán zavaró. Az LCD fényereje a Setup (Beállítás) menüben 5 lépésben állítható. Felvételi módban a képre kerülő terület kb. 97%-át mutatja.

Az LCD információs képernyői

A kijelző megjelenítési funkciói a balra található második gombbal állíthatók. Alapesetben csak a beállított fényképezési mód (pl. rekesz előválasztás -A) és az aktív élességállítási mező látszik. Egy gombnyomásra megjelennek a fontosabb információk. Az előbb említetteken kívül ilyen például a vakuállapot, expozíció- és vakukorrekció értéke, érzékenység, stabilizátor állapota, képméret, képminőség, záridő, rekeszérték és a hátralévő képek száma. A következő gombnyomásra harmadoló segédrácsot is megjeleníthetünk, ami a gép vízszintben tartásában illetve a képkomponálásban segíthet. Ugyanezzel a gombbal ki is kapcsolható a hátsó kijelző.

A visszajátszott képek nagyítása

A képek visszajátszásakor legfeljebb 10x nagyítással nézhetjük meg elkészült képeinket. Erre az exponáló gomb körüli zoomgyűrűt használhatjuk. 3-6x nagyításig 0,2x lépésekben, efölött 1x lépésekben nagyíthatunk. A kinagyított részlet a négyirányú gombbal görgethető a Menu gombbal pedig kivághatjuk az éppen mutatott darabot. Ellenkező irányba tolva a zoomgyűrűt indexképes nézetet kapunk, 4, 9 és 16 fotós megjelenítéssel. A hátsó vezérlőtárcsával a nagyított képek között lapozhatunk.

A Nikon Coolpix P5000 egyik előnyének tartom az átnézeti keresőt. A viszonylag nagy LCD és kis vázméret ellenére mégis odazsúfolták és bár használata pont ezek miatt kicsit kényelmetlen, erős napsütésben, esetleg az akku kímélése céljából jó szolgálatot tehet. A keresőben természetesen az optikai zoom állása szerint változik a képkivágás. Lefedettsége nagyjából 80%-os. A betekintő nyílás mellett a régi kompaktoktól megszokott állapotjelző lámpákat láthatjuk. Fent egy piros vakukészenlét, lejjebb egy zöld élességjelző található.

Élességállítás

Sajnos kézi élességállításra nem lesz módunk a Nikon Coolpix P5000-rel, így a gép 9 pontos autofókuszára kell hagyatkoznunk. Az AF munkáját a négyirányú tárcsa le irányával könnyíthetjük meg. Itt állítható be a fókusztávolság tartomány, ami teljes, távoli, félközeli vagy makró lehet. A fókusz nagylátószögnél 30 cm-től végtelenig, tele állásban 70 cm-től végtelenig működik. Makró módban 4 cm (nagyl.) és 40 cm (tele) a kezdő távolság.

Kézi AF-mező választás

Az élességállítás egyszeri (Single) és folyamatos (Full-time) lehet. Egyszerinél az exponáló gomb félig lenyomására aktiválódik a fókusz és az átnézeti kereső nyílása melletti zöld lámpa folyamatos fénye jelenti a megfelelő élességet. Folyamatos fókusznál a képkivágás elmozdításakor automatikusan átáll az élesség a kijelölt fókuszmező alatti céltárgyra. A fókuszmező háromféle módban használható:

Auto: a gép határozza meg mely pontra állít élességet (többnyire a legközelebb eső tárgyra)

Kézi: a fotós választhatja meg a neki tetsző AF mezőt. Ezt az OK gombbal aktiválhatjuk és egy 11 x 9 mezős mátrixon a nyílgombokkal állíthatjuk be a megfelelő AF pontot.

Középpontos: csak a középső mező alatti tárgyra állít élességet.

Az AF segédfény vetített képe

Az autofókuszt gyenge megvilágításnál egy piros fényű segédlámpa támogatja. A segédfény egy átlagos szobán belül (kb. 3 méterig) lehet hatásos, főleg nagylátószöget használva. Tele állásban romlik az objektív fényereje, ami megnehezíti az AF munkáját, ráadásul gyenge fényben zoomot használva megnő a bemozdulás veszélye, amit a stabilizátor sem tud már kompenzálni.Vaku

A Nikon Coolpix P5000 beépített vakuja nagylátószögnél 0,3-8 méterig, tele állásban 0,4-4 méterig biztosít kellő megvilágítást. Mindössze 3 cm-re találjuk az objektív középtengelyétől, így fokozott a pirosszem kialakulásának veszélye, ami ellen a vaku vörösszem csökkentő módjával védekezhetünk. A fel nyílgombbal állíthatók be a további vakumódok: automata, kikapcsolt, derítő (mindig villan), hátsó redőnyre szinkronizált, lassú szinkron. A vaku feltöltésének ideje kb. 5 másodperc, és a kereső betekintő nyílása melletti piros lámpával ellenőrizhető. A lámpa folyamatos fénye az üzemkész vakut jelzi. A menüben +/- 2 fényérték között szabályozható a vaku teljesítménye, 1/3 Fé lépésenként. A vaku fénye sajnos viszonylag kis területet fed le megfelelően. A sarkokban átlagosan 45%-os fényesség csökkenést tapasztaltunk. A bal oldali képen látható a fényeloszlás valódi mértéke, amit jobb oldalt képszerkesztő szoftverrel kiemeltünk.

Vakuval készült felvétel fényeloszlása

Sarkokban tapasztalható fényerőcsökkenés:
~45% eff.

fényeloszlás formája
(képmanipulálással kiemelve!)

A Nikon Coolpix P5000-re külső vakupapucs is került, amelyre i-TTL rendszerű Nikon villanókat, vagy egyszerűbb középpontos vakukat helyezhetünk. A gép mérete miatt a Nikon termékkínálatából az SB-400 típusjelű vaku ajánlott, amit módunk volt kipróbálni. Külső fényforrás használatakor a beépített vaku letiltható.

A Nikon SB-400 egy gyöngyvászon, cipzáras puhatokban (SS-400) érkezett, ami jól kibélelt és korlátozottan vízálló, így megvédheti a bentlakót az elemektől. Méretei: 66 x 56,5 x 80 mm, tehát több helyre van szüksége mint a Coolpix P5000-nem, melynek tömegét 127 grammal növeli meg.

Kulcsszáma 36mm-es nagylátószögnél, ISO100 érzékenységnél 21, így teljesen nyitott rekesszel (F2,7) 8 méterig, ISO200 értéknél 11 méterig nyújt jó megvilágítást. Energiaellátása 2 db AA méretű alkáli elemről vagy ceruza-akkumulátorról biztosítható. A nagyobb vakufej szélesebb megvilágítást biztosít , de emellett a dönthetősége is plusz szolgáltatás a beépített villanóhoz képest. A fej vége 4 helyzetbe billenthető (0, 60, 75 és 90 fok), de a 0-60 fok között fokozatmentesen is beállítható. Így egy fehér plafonfelület segítségével közvetett megvilágítást alkalmazhatunk, szórtabb fénnyel, kevesebb árnyékkal.

Nikon Speedlight SB-400

Nikon Speedlight SB-400

Az SB-400 kezelése rendkívül egyszerű. Csatlakoztatása megegyezik a többi Nikon rendszerű vakuéval. A felcsúsztatás után egy kis retesszel rögzíthetjük a papucson. Hátulján balra egy piros készenlétjelző lámpát találunk, amely a feltöltött állapotot mutatja, jobbra pedig egy On/Off kapcsolót, amellyel be- és kikapcsolhatjuk a készüléket. A készülék bruttó fogyasztói ára 36 000 Ft.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A Nikon Coolpix P5000 a hagyományosnak mondható SD kártyák mellett a nagy kapacitású SDHC memóriákat is támogatja. A kártyát a markolat alján lévő közös akku és memóriafoglalatba helyezhetjük, amit egy elhúzható műanyag ajtó véd. A gép mellé nem mellékelnek memóriakártyát így nekünk kell beszereznünk azt. A készülék kb. 26 MB-os belső memóriával rendelkezik. A Playback (Visszajátszás) menüben beállíthatjuk a mentett képek kártyáról beépített memóriába (illetve vissza) másolását.

A fényképezőgép alaptartozéka egy EN-EL5 lítium ion akkumulátor és a hozzá való hálózati töltő. Az 1100 mAh teljesítményű, 3,7 Voltos akku kb. 70 perc alatt tölthető fel és tesztjeink során nagyjából 320 képet sikerült vele készítenünk, bár a gyári mérések 250 fotót említenek (CIPA szabvány szerint). A memóriafoglalat mellé csúsztatható és egy kis, rugós retesszel rögzíthető a véletlen kiesés ellen. Ha pótakkumulátort szeretnénk beszerezni, egy gyári darabért 6600 forintot kell fizetnünk. Utángyártott darabot már 3000 forint körül is kapunk.

A Nikon Coolpix P5000 jobb oldalán egy félrehajtható gumilap mögött találjuk az USB és video/audio közös kimenetét. A készülék dobozában mindkét kábel megtalálható. A csatlakozó mellett még egy lefedett nyílás látható, ami a külön megvásárolható hálózati táp kábelének kivezetésére szolgál.