Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P5000 teszt

0

Optika I.

Kromatikus aberráció

Az optikai és hardveres eredetű színhiba mértéke főleg nagylátószögnél (36 mm) érhető tetten. Nyitott rekesznél kb. 5 pixeles lila elszíneződés figyelhető meg a nagy kontrasztkülönbségű területek találkozásánál. Rekeszelve a hiba jelentősen csökken, bár még mindig jelen van.

Tele állásban sokkal kisebb, de látható mértékű színhibával találkoztunk, ami legszűkebb rekeszállásnál már jelentéktelen.

A műtermi tesztjeink során főleg lilás elszíneződés volt tapasztalható, ami átlagos körülmények között inkább a sarkokban jelentkező lila-zöld kromatikus aberrációként volt megfigyelhető és a nagyobb látószögeknél volt zavaró hatása.

Kromatikus aberrációk

F2,7; 36 mm ekv.

F7,6; 36 mm ekv.

F5,3; 126 mm ekv.

F7,3; 126 mm ekv.

F4,3; 36 mm ekv.

F4,9; 60mm ekv.

Általános képminőség

A Nikon Coolpix P5000 képminőségében főleg az erős zajszűrés hagy nyomot, de erről már szóltunk korábban. A színeket illetően inkább a visszafogottabb, telítetlenebb színeket kedvelők lesznek előnyben, hiszen normál beállításon a gép ilyeneket produkál. Akik viszont képeslapszerűen túlszaturált fotókra vágynak legjobb ha a kép optimalizáció Vivid vagy More vivid pontjait használják.

A képekre általában alacsony kontrasztúak és ez több esetben zavaró lehet. Az említett elmosás és a túl alacsony kontraszt nem tesz jót a részleteknek, mint azt a mellékelt tesztkép is bizonyítja. A határozatlan kontrasztkülönbségű, finoman részletes területeken, mint amilyen például egy látszólag összefüggő lombozat, leginkább elmosott felületeket kapunk.

Zoom

A zoom a 3,5x átfogásnak megfelelően 8 lépésben állítható, nagyjából a következő ekvivalens értékekre: 36, 50, 65, 80, 90, 105, 115, 126 mm. Makró fényképezésnél összesen három zoomállást használhatunk 36-65 (ekv.) mm között. Az optikai zoomot max. 4x digitális zoommal egészíthetjük ki, ami persze le is tiltható a Setup (Beállítás) menüben. Ennél a menüpontnál azt is beállíthatjuk, hogy a digitális zoom ne nagyított képet hanem képkivágást adjon. A nagyított digitális zoom nem tesz újabb részleteket a képhez csupán „közelebb hozza” a befogott témát, ellenben a képkivágott digitális zoommal ami megőrzi a képminőséget, de csökkenti a képméretet. Ugyanazt kapjuk, mintha utólag egy szerkesztő szoftverrel vágtuk volna el a kép széleit, azzal a különbséggel, hogy itt a gépen belül gyorsabban és a fájl újra mentése (minőségének rontása) nélkül tehetjük mindezt.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=36 mm ekv. (1x)

teljes kép

kivágott képrészlet
f=126 mm ekv. (3,5x)

teljes kép

kivágott képrészlet
3,5x-es optikai és 4x-es digitális zoom