Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P5000 teszt

0

Optika II.

Stabilizátor

A Nikon Coolpix P5000-ben a gyártó saját fejlesztésű VR (Vibration Reduction) rendszerét találjuk, ami egy optikai képstabilizátor. Sajnos ehhez a szolgáltatáshoz nincs a vázon külön ki- és bekapcsoló gomb, bár a kis méretet figyelembe véve érthető. A stabilizátor a menüben aktiválható, vagy a felső főtárcsáról választhatjuk az Anti-Shake módot is.

A gyári mérések szerint a stabilizátor akár 3 fényértéket is segíthet, így például a 126 mm-es végállásban ideális kb. 1/125 mp záridő helyett 1/15 mp-el is próbálkozhatunk anélkül, hogy bemozdult, elmosódott képet kapnánk. Azt kell mondjam saját méréseink maximálisan igazolták a gyár állítását. Az általam eddig próbált kompakt gépbe épített stabilizátorok többnyire másfél-két fényértéknyi előnyt jelentettek, a Coolpix P5000-nél viszont már a használat során is látható a hatásos „kézremegésgátló” működése. Az exponálógomb félig lenyomására aktiválódó stabilizátor az LCD-n is szinte betonbiztosan kimerevíti a képet, méréseink szerint valóban 3 fényértéknyi előny biztosítva.

Az alábbi grafikon a stabilizátor hatékonyságát mutatja a rontott képek arányát tekintve, 126 mm (ekv.) gyújtótávolságnál. Jól látható, hogy stabilizátor nélkül már 1/160 mp-nél is van esélyünk életlen képet gyártani, bekapcsolt VR funkcióval azonban csak 1/15 mp-től jelentett gondot a bemozdulás.

bemozdult fotók aránya különböző zársebességeknél

Geometriai torzítás

Az objektív nagylátószögnél 1,0%-os hordótorzítást produkál, ami átlagos érték, így mindennapi helyzetekben nem lesz túl zavaró. Főleg szabályos tárgyak (pl. épületek) fotózásánál tapasztalhatjuk majd meglétét. A zoom növelésével a torzítás fokozatosan eltűnik, majd a végállásban -0,2%-os párnatorzítássá fordul át, ami a legtöbb helyzetben szemre szinte észrevehetetlen.

Torzítások a gyujtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=36 mm ekv.) hordótorzítás: ~1,0%

tele állásban (f=126 mm ekv.) párnatorzítás: ~-0,2%

Közelfényképezés, makró

A gyártó szerint makró állásban a frontlencsétől számított 4 cm-re lévő tárgyra már élesíteni képes a gép. Ezt tesztjeink is igazolták, hiszen pontosan ekkora távolságot mértünk makrótesztünkben.

A legnagyobb nagyítást, így a legjobb makróteljesítményt nagylátószögnél kapjuk, ahol a leképezhető terület nagysága 46 x 35 mm. A torzítás ebben az esetben 1,8%-os. Makro állásban használhatjuk a zoomot is, ami nem ad jobb leképezést, hiszen így 51 x 38 mm-re csökken a befogható terület nagysága, de a torzítás így legalább 1% körüli értékre apad, ami már kevésbé lesz zavaró. Tele állásban nem igazán beszélhetünk makrózásról, bár a frontlencsétől számított 37 cm-re megkísérelhetjük az élességállítást. A leképezett terület 118 x 88 mm, a torzítás viszont így csak minimális.

Makró képességek

nagylátószögnél (f=36 mm ekv.) legkisebb szélesség: 46
mm; hordótorzítás: ~1,8%

tele állásban (f=126 mm ekv.) legkisebb szélesség: 118
mm; hordótorzítás: ~-0,2%

Vignettálás

A sarkokban tapasztalható peremsötétedés nagylátószögnél sajnos elég jelentős. Átlagosan 32%-ot mértünk, ami már szabad szemmel is zavaró lehet, főleg homogén területeken, például az égbolt kékjén. Tele állásban viszont a vignettálás mértéke átlagos szintre, 11%-ra esik vissza.

Peremsötétedés

F2,7; 36 mm
peremsötétedés: 32%

F5,3; 126 mm
peremsötétedés: 11%