Kipróbáltuk: Nikon D3 teszt

0

Kezelőszervek

Jellegzetesen „nikonos” elrendezésű a D3 kezelőszerveinek nagy része, és csupán néhány egyedi vonással kell megbarátkoznia az új felhasználónak, melyek eddig is jellemzői voltak a gyártó profi szegmensének. Ilyen például a szerintem kissé szerencsétlen helyre került fénymérési mód választó tárcsa, amit a prizmaház jobb oldalán találunk. Fontos különbség a hátlap alján lévő kis státusz kijelző és az alatt lévő gombsor (ISO, QUAL, WB).

Fent

(1) Vakumód gomb: lenyomva majd a hátsó tárcsát elfordítva megváltoztatható az aktuális vakumód.
(2) BKT gomb: automata expozíció sorozat (Bracketing) gomb.
Hátsó vezérlőtárcsával együtt: a készítendő képek száma és az expozíció eltolás helyzete választható ki, amely lehet +3F, -3F, +2F, -2F, 0F (nincs sorozat), 3F, 5F, 7F, 9F (a számadat a képek számát jelöli)
Elülső vezérlőtárcsával: a sorozat lépésközeit állíthatjuk be (0,3 Fé, 0,7 Fé és 1 Fé)
(3) L gomb: az expozíció rögzítés a feladata. Záridő előválasztásnál a záridőt, rekesz előválasztásnál a rekeszt rögzíthetjük vele egy értéken. Manual módban mindkét érték zárolható az első és hátsó vezérlőtárcsával. Ezután a tárcsák elfordításával nem módosítható egyik érték sem, csak a gomb lenyomása, majd a tárcsa következő elfordítása után.
(4) Expozíciós módok tárcsája: kioldásához és elfordításához a balra előtte található ki gombot is le kell nyomnunk. A következő felvételi módokat választhatjuk:
S: egyképes
CL: lassú képsorozat
CH: gyors képsorozat
LV: élőkép mód, amely az exponáló gomb lenyomására aktiválódik
Önkioldó: a menüben előzőleg 2, 5, 10 és 20 másodperces önkioldási időt állíthatunk be.
Mup: tükörfelcsapás, amely az exponáló gomb első lenyomására aktiválódik, a következő nyomásra exponál a gép.
(5) Dioptria korrekciós kerék: a kereső élességét állíthatjuk be a segítségével, -3 – +1 m-1 értékek között. Elforgatásához kicsit ki kell húznunk, így finom fokozatokban állítható.
(6) Fénymérési mód tárcsa: Beállítható vele a szpot, 3D mátrix és a középre súlyozott fénymérési mód. Elfordításához először a közepén lévő gombot kell lenyomnunk.

(7) MODE: felvételi módválasztó gomb. A gombot nyomva tarva és a hátsó tárcsáat elfordítva a következő módok választhatók:
– P: program automatika mód. A gép választja ki a rekeszt és a záridőt. A felhasználó csak az expozíció korrekció, vagy a hátsó tárcsával elérhető program eltolás segítségével befolyásolhatja az értékeket. A program eltolást a P betű mellett „*” jelzi és minkét értékre hatással van.
– A: rekesz előválasztás mód. A fotós a rekeszt állítja (az első tárcsával), míg a záridő szabályozása a gép feladata. A beállítható rekeszérték tartományt a csatlakoztatott objektív határozza meg. Elméletben F1,0-F99. Használhatjuk az expozíció kompenzációt is +/-5 Fé értékek között.
Régi, manuális rekeszgyűrűs lencséknél a menüben 9 db objektív adatait adhatjuk meg, beleértve a legnagyobb rekesznyílást is. A csatlakoztatott objektív ezután a bajonett körüli gyűrűn keresztül adja át a rekeszinformációt a gépnek.
– S: záridő előválasztás mód. Az előző mód fordítottja. Itt a záridőt szabályozzuk (a hátsó tárcsával) és a rekeszérték beállítása a gép reszortja. A használható záridők: x250” (vakuszinkron limit); 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp. Az expozíció kompenzáció itt is használható.
-M: teljes manuális mód. A rekeszt és a záridőt is a fotós állítja az elülső (rekesz) és hátsó (záridő) vezérlőtárcsákkal) A záridők közül elérhető a Bulb mód is, amely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tart.
A törlés gombbal együtt kb. 2 mp-ig nyomva a MODE-ot, megjelenik az infó kijelzőn a „For”, vagyis kártya formázás felirat. A hátsó tárcsával választhatjuk ki a formázni kívánt kártya számát. A két gomb újbóli használatával elvégezhető a művelet.

(8) +/-: Expozíció korrekció gomb. A gép fénymérője által javasolt expozíciós értékek ezzel gombbal bírálhatók felül. Nyomva tartva, majd a hátsó tárcsát elfordítva +/- 5 Fé értékek között korrigálhatjuk őket. A korrekció lépésköze előzőleg a menüben adható meg 1/3, 1/2, vagy 1 Fé értékekben. Mértéke az expozíciós skáláról olvasható le.
(9) A gép be-, és kikapcsolására szolgáló tárcsa. Az OFF és ON állás mellett a felső és hátsó státusz kijelzők zöld színű háttérvilágítását is bekapcsolhatjuk vele. A világítás kikapcsolásához újra jobbra kell fordítanunk a tárcsát.
(10) Exponáló gomb: Félig lenyomva aktiválódik a fénymérés és (alapesetben) az automata élességállítás), teljesen lenyomva indíthatjuk az expozíciót, az önkioldót, vagy a tükörfelcsapást.

Hátul

(1) Lejátszás gomb: A memóriakártyán tárolt képek megjelenítéséhez használható. A Playback menü összes opciója csak ebben a módban aktív. Bármely gombot (pl. exponáló) újra lenyomva visszajutunk felvételi módba.
(2) Törlés gomb: Az aktuálisan megjelenített fotó törlését végezhetjük vele. A figyelmeztető üzenet után újból lenyomva törlődik a mentett kép.
Ha a MODE gombbal együtt 2 mp-ig lenyomva tarjuk a memóriakártyát formázhatjuk vele.
(3) Szemkagyló retesz: A kis kart elfordítva, hosszú expozícióknál lezárható a kereső betekintő nyílása.
(4) MENU: akár felvételi akár visszajátszás módban segítségével megjeleníthető a képernyőn a menü. Ebből az expo gomb félig lenyomásával, vagy lejátszás módba kapcsolással, esetleg ugyanezen gomb ismételt használatával léphetünk ki.
(5) Nagyítás/nézőkép gomb: lejátszás, vagy élőkép módban a képernyőn megjelenő fotóba, vagy képkivágásba nagyíthatunk, ha a gombot nyomva tartva elfordítjuk a hátsó vezérlőtárcsát. A tárcsát balra fordítva 4, vagy 9 nézőképes megjelenítésre válthatunk.

Playback menü

(6) Védelem/segítség/info gomb: felvételi módban megjeleníthető és kikapcsolható vele a státusz/infó képernyő.
Lejátszás módban az éppen kijelzett fotó törlés elleni védelmét állíthatjuk be, vagy kapcsolhatjuk ki a gombbal.
Ha a menüben vagyunk, e gomb lenyomására megjelenik az adott menüpont működését magyarázó képernyő.
(7) OK gomb: a menüben az éppen kijelölt opció kiválasztására, vagy a választott almenübe való belépésre szolgál. Ugyanezt a funkciót látja el a nyílgomb közepén lévő nyomógomb is.
(8) ISO: nyomva tartva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva kiválasztható a kívánt érzékenység. Ennek értéke például a gomb fölötti státuszkijelzőről olvasható le.
(9) QUAL: nyomva tartva és a hátsó tárcsát elforgatva kiválasztható bármelyik képminőségi beállítás, amit a gomb fölötti kijelzőn ellenőrizhetünk. Az elülső tárcsával együtt használva a három képméret (L, M, S) között válogathatunk.
(10) WB: nyomva tartva és a hátsó tárcsát elfordítva beállítható bármelyik fehéregyensúly opció, beleértve a gyári preseteket és a kézi beállítások mentési helyeit is. Ha a d-0 jelű mentési helyre állítjuk, majd a gombot egy ideig nyomva tarjuk, kb. 6 mp-ig villogni fog a PRE felirat. Ezalatt egy fehér, vagy szürke felületen belőhető az aktuális fehéregyensúly.
Ha az elülső tárcsával használjuk a beállított preset finomhangolása, vagy a színhőmérséklet 31 lépéses beállítása végezhető el vele, 2500-10000Kelvin között.
(11) AF-ON: alapesetben az automata élességállítás aktiválására szolgál, de beállíthatjuk mellé a fénymérés rögzítését is. A vertikális markolat tetején is megtalálható a párja, amely eltérő funkcióra is beállítható.
(12) Hátsó vezérlőtárcsa: felvételi üzemmódban alapfeladata a záridő beállítása, illetve bármely funkciógombbal kiegészítve az adott szolgáltatás beállításai között válogathatunk vele (pl fehéregyensúly), vagy megváltoztathatjuk a gomb által jelzett funkció értékeit (pl. expozíció kompenzáció).
Lejátszás módban a nagyítás gombbal együtt használva 8 lépésben belenagyíthatunk a visszajátszott fotó egy részletébe, a másik irányban pedig a nézőkép módok között lépkedhetünk. Nagyított képnél önmagában elfordítva a következő kép azonos részlete látható, hasonló nagyításban.
Párja megtalálható a függőleges markolaton is.

(13) AE-L/AF-L: a fénymérés által mért expozíciós értékek és/vagy az autofókusz rögzítésére használható. Beállíthatjuk egyedi funkciógombként is, például a mélységélleség ellenőrzés indítására, vagy a virtuális horizont bekapcsolására.
(14) Vezérlő iránygomb (nyílgomb): nyolcirányú választógomb, amit főként a menüben való navigációra használhatunk.
Felvételi módban – egymezős AF állásnál – az 51 (vagy 11) fókuszmező egyikét választhatjuk ki a segítségével. Erről a kereső, vagy a bekapcsolt infó képernyő ad tájékoztatást.
Lejátszás módban a jobb-bal irányokkal lapozhatunk a fotók között. Az oldalirányokat folyamatosan nyomva tartva gyorslapozás módba válthatunk. A le-föl irányokkal az adott kép információs képernyői között válthatunk. Kinagyított kép esetén a megjelenített képkivágás görgethető nyolc irányba.
(15) Fókuszpont választó rögzítő tárcsája: a tárcsát L-állásba fordítva rögzíthető a beállított AF pont. Így a nyílgomb véletlen lenyomásával nem változtathatjuk meg a kijelölt mezőt.
(16) AF mező mód választó: (fentről-lefelé) automatikus AF mező, dinamikus AF mező, vagy egymezős AF módokba válthatunk a segítségével.
(17) Mikrofon gomb: a gomb nyomvatartása alatt, vagy lenyomása után (menübeállítástól függ) legfeljebb 60 mp-es hangüzeneteket rögzíthetünk a fotók mellé. Ha automatikus felvételt engedélyezünk a menüben, az éppen elkészült kép mentése után azonnal elindul a hangfelvétel.
(18) Kártyafedél nyitógomb: fedőlemezét felhajtva, majd a gombot lenyomva nyitható a markolat hátulján lévő memóriakártya fedél.

Elöl

(1) Elülső vezérlőtárcsa: alapvetően a rekeszérték beállítására szolgál, de egyébként a hátsó tárcsát kiegészítő kezelőszerv. Bizonyos funkcióknál többféle érték is meghatározható. Ilyen például az automata expozíció sorozat, aminél a megfelelő gombot nyomva tartva a hátsó tárcsával a képek száma, az elülsővel az expozíciós lépésközök szabályozhatók.
(2)Mélységélesség ellenőrző gomb: a gombot lenyomva a beállított értékre szűkíthető a blende, így a keresőben is visszaellenőrizhető a mélységélesség. Egyedi funkciógombként is használhatjuk ha a Custom menü Controls részében beállítjuk a 16 szolgáltatás egyikére, mint a képterület váltás (tárcsával), vagy az expozíció rögzítése.

(3)Fn gomb: eredetileg ez a szabadon konfigurálható funkció gombunk, amelyhez 16 szolgáltatás egyikét rendelhetjük. Ezeket a menüpontok felsorolásánál részletezzük. Ugyanilyen funkciógombként használható a fölötte lévő mélységélesség ellenőrző, sőt az AE-L/AF-L gomb is.
(4)Önkioldó (távvezérlő) működését jelző lámpa.
(5)Objektív kioldó gomb. Nyomva tartva, majd az objektívet balra elfordítva leoldhatjuk azt a vázról.
(6)Fókusz módválasztó kapcsoló: három állásával választhatunk folyamatos (C), egyszeri (S) és kézi (M) élességállítás között. Ezekről a Felépítés II rész, Élességállítás fejezetében bővebben írtam.