Kipróbáltuk: Nikon D3 teszt

0

Mért értékek

Hogy a Nikon D3 gyors legyen, az neki kutya… akarom mondani munkahelyi kötelessége. Hű ebként eleget is tesz ennek a kívánalomnak. A bekapcsolás után kb. 0,1 mp múlva már él az infó képernyő, és azonnal kész az első fotó elkészítésére is. Mivel ez igen csak az emberi reakcióidő alatt van, azt hiszem egyértelmű, hogy a fotós és a D3 duóból ki is a gyenge láncszem. Segítek, nem a gép, hanem a másik.

Ha lejátszás módba kapcsolunk, egy 12 megapixeles RAW kép kb. 0,2 mp alatt jelenik meg a kijelzőn. Pontosan eddig tart a fotók közti lapozás is. A lapozás gomb folyamatos nyomvatartásával 5 kép/mp sebességgel kereshetünk a fotók között, vagyis a váltás ugyanolyan gyors, mint egyenként lapozva. Felvétel módban kb. 0,3 mp-enként készíthetünk egy képet, hacsak nem használjuk a sorozat módot.

Megmértük a kártyára írás sebességét is, mégpedig kétféle, egy jelenleg csúcskategóriás és a mindennapos CompactFlash kártyával. A csúcskategóriás SanDisk Extreme IV memóriával 16,4 MB/mp sebességet kaptunk, ami nagyon gyors, de a közelmúltban tesztelt, középkategóriás Sony A70, megközelítőleg ugyanekkora fájlméretekkel, ugyanerre a kártyára kétszer ilyen gyors sebességet produkált. Ennek fényében már nem is olyan villámgyors ez egy profi masinától. Az Extreme IV sorozatú kártyák névleges teljesítménye 40 MB/mp, így a Nikon D3 nem használja ki a jelenlegi csúcskategóriát. Egy átlagos Kingston CompactFlash-sel jóval alacsonyabb sebességet, 4,98 MB/mp-et kaptunk, ami elsősorban a kártya gyenge teljesítményének tudható be. Éppen emiatt érdemes azonban gyorsabb kártyát beszereznünk, mert ha a névleges teljesítményt meg sem közelíti a gép, azért egy átlagos CF memória sebességének többszörösét is elérhetjük.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
0,12 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
0,12 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,2 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,3 mp
Kingston 2 GB CF SanDisk Extreme IV 4 GB CF
Kártyára mentés sebessége
(15 RAW alapján)
4980 KByte/s 16 400 KByte/s
Keresőben látható kép mérete 70% egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel ellátott
géphez képest
Optikai kereső lefedettsége 100%
Kereso~ nagyítása 0,7x
Fine Normal Basic
JPEG kép minősége 99% 98% 93%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje ~2 óra 25 perc