Kipróbáltuk: Nikon D3100 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Az új videófelvételi szolgáltatáshoz új gombok is dukálnak, ezért a D3100 külseje már nem egyezik meg az elődével. Újítást azonban nem csak a hátlap gombjain, de a felső részen is találunk, méghozzá az üzemmódtárcsa körül elhelyezett kioldási mód beállító kart, aminek segítségével könnyedén válthatunk egy képes módból sorozat, vagy önkioldó üzemmódba.

A markolat kialakítása jó, még viszonylag nehéz (18-200mm) objektívvel is kényelmes fogás esik rajta, középső ujjunk megtámasztásáról a jól bevált kiemelkedés gondoskodik. Persze a gép magassága miatt kisujjunk már nem biztos, hogy el fog férni. Opcionális portré markolat hiányában ezt a békát bizony le is kell nyelnünk.

A markolat borítása is a már hagyományosnak mondható bőr hatású gumibevonat, amely a csúszásmentesítés feladatát is ellátja.

Maga a váz remekül összerakott, illesztési hibáktól teljesen mentes, s izmosan megszorongatva sem sikerül recsegő, ropogó hangot kicsikarni belőle.

Kezelőszervek tekintetében most sincs túlzsúfolva a gép, mégsem mondhatjuk azt, hogy minden fontos beállítás miatt a menüt kellene túrnunk. Ennek egyik oka a gépváz jobb oldalán kialakított Fn gomb, melyre az érzékenység, képméret/minőség, fehéregyensúly és aktív D-Lighting funkciók valamelyikét rendelhetjük. Másik ok pedig az, hogy a D3100 is rendelkezik a D3000-nél bevezetett aktív státuszkijelzéssel, ahol az i gomb megnyomása után máris beállítható a legtöbb paraméter.

A gép alján fém állványmenetet találunk, a többi DSLR-hez hasonlóan az optika középvonala alatt elhelyezve. Bár a gép kicsi, azért az alsó részen marad annyi hely, hogy állványtalpra erősítve is nyitható maradjon az akkumulátor ajtaja.

Optika

A Nikon D3100-re bármely F-bajonettes objektív felhelyezhető, de autofókuszt csak beépített fókuszmotoros optikával használhatunk (AF-S). A következőkben megpróbáljuk összefoglalni a szóba jöhető objektív változatokat:

  • AF-S és AF-I Nikkor objektívek: teljes kompatibilitás
  • G és D jelű AF Nikkor objektívek: nincs AF
  • Egyéb AF Nikkor objektívek: nincs AF és 3D mátrix fénymérés
  • Manuális objektívek: nincs fénymérés és AF.
  • Nem F-bajonettes manuális objektívek: csak adapterrel (többnyire nincs végtelen fókusz – pl. M42).

Mivel a gép szenzora DX (APS-C) formátumú, minden felhelyezett objektívnél kb. 1,5x gyújtótávolság szorzóval kell kalkulálnunk, hogy megkapjuk a kisfilmnek megfelelő látószöget. Ez az átszámítás nem csak a kisfilmes, de a hasonló érzékelős gépekhez tervezett DX-jelű objektíveknél is igaz. A gép 18-55mm-es kitobjektívjénél például kb. 27,5-84 mm-nek megfelelő látószöget kapunk

Itt is, ahogy a D3000-ben, megtaláljuk az elektronikus távmérő funkciót, amely a menüben tiltható le, vagy éppen engedélyezhető. Élességállítási segítségként használható F5,6, vagy jobb fényerejű manuális objektívekkel. A kereső alsó sorában lévő expozíciós skálán felvillanó rovátkák jelzik, hogy mennyit kell állítanunk a „tökéletes” élesség eléréséhez.

Képérzékelő

A Nikon D3100 egyik komoly újítása az új szenzor, amely méretében megegyezik az előddel, vagyis 23,6 x 15,8 mm-es, felbontása azonban 14,2 millió effektív képpont. A CMOS képérzékelővel maximum 4608×3072 pixel felbontású fotókat készíthetünk, ezen kívül két kisebb felbontás választható 8,0 és 3,5 megapixeles méretekkel.

Képformátumok terén a megszokott JPEG és NEF (RAW) lehetőség közül választhatunk, illetve ezek kombinációja is rendelkezésre áll. A kombinált NEF+JPEG esetén a mentett JPEG csak a legjobb minőségű, Fine tömörítésű lehet. A különálló JPEG fájlok egyébként háromféle tömörítéssel Fine, Normal és Basic név alatt menthetők kártyára.

Az érzékenység ISO100 és 3200 között 1 Fé lépésenként állítható, de elérhető a Hi1 és Hi2 beállítás is, amely ISO6400-nak és ISO12800-nak felel meg.

Az automatikus érzékenység maximumát is meghatározhatjuk, mégpedig ISO200 és 12800 (Hi2) között, valamint az ehhez kapcsolódó minimális záridő küszöb is beállítható 1/2000-1 mp közötti értékeken, 1 fényértéknyi lépésközökkel.

A Nikon D3100-hoz nem jár külön memóriakártya, ezt magunknak kell beszereznünk hozzá. A mai árak mellett ez azonban nem jelenthet komoly költséget, még aki RAW formátumban dolgozik, neki is elegendő lesz egy 10e Ft körüli 8 GB-os SDHC memóriakártya.

A képfeldolgozás terén is van változás, legalábbis a processzor elnevezése EXPEED 2 lett, amely persze adódhat abból is, hogy a videófelvételhez komolyabb teljesítmény kell, s nem feltétlenül jelenti a JPEG képek másféle feldolgozását.

Fájlméretek és tárolható képek száma
Felbontás, tömörítés méret* 1 GB-os kártyán* 4 GB-os kártyán*
4608×3072 RAW 13049 KB 78 313
4608×3072 Fine 7374 KB 138 555
4608×3072 Normal 3596 KB 284 1139
4608×3072 Basic 1945 KB 526 2105
3456×2304 Fine 4563 KB 224 897
3456×2304 Normal 2029 KB 504 2018
3456×2304 Basic 1043 KB 981 3927
2304×1536 Fine 1897 KB 539 2158
2304×1536 Normal 922 KB 1110 4443
2304×1536 Basic 494 KB 2072 8289

*JPEG esetén a tényleges fájlméret, illetve a kártyán tárolható fotók száma erőteljesen függ a használt érzékenységtől, illetve a fotózott témától!

Szenzor tisztítás

A Nikon szenzortisztító rendszere többlépcsős. Ha beleszámoljuk a tükörfelcsapást és a kézi tisztítást is, akkor összesen négy lehetőségünk van tisztán tartani az érzékelőt. A gép ezek közül háromért felel.

A Nikon egyedi levegőkeringető rendszere a tüköraknába került porszemeket a bajonett mögött lévő apró lyukakba irányítja. Az itt megült szemcsék így nem kerülnek a szenzorra, zavaró foltokat okozva. Ha mégis rárakódnának választhatunk szoftveres por feltérképezést, amely egy referenciafotó segítségével megállapítja a képen a porfoltok helyét és a Nikon megfelelő gyári szoftvereivel kivonhatjuk azokat a fényképről. Ilyen a Nikon Capture NX2 szoftver, amely sajnos nem jár a fényképezőgéphez.

Az utolsó megoldás az automata tisztító rendszer,amely a szenzor előtti szűrőréteg nagy frekvencián való rezegtetéséből áll. A rezgés hatására a kevésbé makacs szemcsék lehullanak a szűrőről. A tisztítási folyamat kezdetét beállíthatjuk ki- és bekapcsolására, vagy mindkettőre, illetve bármikor kezdeményezhetünk azonnali tisztítást.

Kereső, LCD

A D3100 pontosan ugyanazt a pentatükrös keresőt kapta, mint elődje a D3000. A kereső -1,7 – +0,5 dioptria között szabályozható a jobb oldalán lévő tárcsával. Lefedettsége ugyanúgy 95%-os, nagyítása pedig 0,8x-os.

A kereső mattüvege elektronikus kijelzésű, így néhány ikon (pl. akkuállapot, hiányzó memóriakártya) mellett a megfelelő fókuszmező kerete is megjelenhet rajta. A kereső státuszsorának adatai között a következőkről kapunk információkat: fókusz visszajelző lámpa, expozíció-rögzítés, P*-program eltolás, záridő, rekeszérték, expozíciós és elektronikus távmérő visszajelző skálája, akkuállapot ikon, vakukompenzáció kijelzés, expozíció kompenzáció kijelzés, Auto érzékenység ikon, érzékenység, hátralévő képek száma, fehéregyensúly mód, vaku készenlét ikon, működési hibára figyelmeztető ikon.

Természetesen a szemkagyló ennél a gépnél is leszedhető, s esti hosszú expozíciós felvétel készítéséhez gumisapka illeszthető rá, amely véd a nemkívánatos beszűrődésektől.

A D3100 LCD-je is pontosan megegyezik a D3000-éval, e téren nincs fejlesztés. A kijelző nagy betekintési szögű, képátlója 3”-os (7,62 cm-es), felbontása pedig 230 000 képpont, ami a kategóriájában átlagosnak mondható. Jó lett volna itt is frissíteni pl. egy 460 ezer szubpixeles változatra, de ne legyünk telhetetlenek, talán a D5100-ban. Képminősége azért így is jó, kellően részletgazdag képeket látunk.

Egyetlen helyen érződik kicsit szűkösnek a felbontás, az pedig az új LiveView élőkép funkció.

A kijelző háttérvilágításának fényereje a menüben +/- 3 fokozatban állítható. A D3100 is rendelkezik Auto Dim funkcióval, amely egyfajta kímélő üzemmód. Az Info adatok megjelenítése először teljes fényerőn történik, majd ha nem nyomunk meg egyetlen gombot sem, a háttérvilágítás fokozatosan halványodik. A D3000-rel ellentétben a D3100-nál ez a szolgáltatás nem kapcsolható ki.

Felvétel módban az egyszerű információs és az aktív képernyő között válthatunk a kijelző bal alsó sarkához közeli „i” gombbal. Utóbbinál a képernyő jobb oldalán és alján megjelenő adatok értékeit meg is változtathatjuk, ha kiválasztjuk a megfelelőt a navigációs gombbal, majd az OK gombbal belépünk az adott beállítás menüjébe. Ez a szolgáltatás kényelmes gyorsmenüként működik, és nem kell minden esetben a bonyolultabb és lassabb menüben kotorásznunk. Az aktív infó képernyő gyorsmenüjében a következő beállítások érhetők el: képminőség és méret, fehéregyensúly, érzékenység, fókuszmód, fókuszterület mód, fénymérési mód, Aktív D-Lighting, videó felbontás és képfrissítés, vaku mód, vaku teljesítmény kompenzáció, expozíció kompenzáció. Az info képernyő megjelenítési módjai is beállíthatók a menüben, így választhatunk klasszikus (státuszkijelző-szerű), vagy grafikus (szellősebb információk, mozgó ikonokkal) kijelzést, illetve három színvariáció is rendelkezésre áll. A képernyő az exponáló gomb mögötti INFO gombbal kapcsolható be és ki.

Az elkészült fotók lejátszása során azok adatait is megjeleníthetjük, a kijelzendő paramétereket a fel-le iránygombokkal választhatjuk ki. Alapból csak egy nagyobb nézőképes, néhány felvételi adatot tartalmazó, és egy világossági hisztogramot is megjelenítő, részletes adatkijelzésű képernyő között váltogathatunk. A Playback menüben azonban meghatározható, hogy a beégett képterületeket, külön adat képernyőket, illetve színcsatornánkénti hisztogramot is megjelenítsen a gép.

A fotók között a jobb és bal iránygombokkal lapozhatunk, folyamatosan nyomva tartva akár gyorslapozás módban. Ugyanígy lapozásra szolgál a hátsó vezérlőtárcsa is. A képek részleteinek kinagyítására a kijelző melletti + és – gombok szolgálnak. Indexkép módban akár 63 kép is megjeleníthető egyszerre, de választhatunk nagyobb bélyegképeket is. A kiválasztott képbe 6 lépésben nagyíthatunk. A nagyított terület a navigációs gombbal görgethető, illetve mindeközben a hátsó vezérlőtárcsával válthatunk a következő képre. Ennek köszönhetően gyorsan összevethető a képek kinagyított részlete, például ha az élességet szeretnénk ellenőrizni egy sorozatban.

Vaku

A fényképezőgépen – ahogy hasonló kategóriájú társain – felnyíló beépített vakut helyeztek el, amely meglehetősen magasra nyílik. Nyitásához a bal oldalon lévő vaku gombot használhatjuk, ez egyben aktiválja is a villanót. Automatikus fényképezési módban a vakut a fényképezőgép is képes kinyitni.

A vaku kulcsszáma méterben kifejezve 12-es, manuális mód esetén 13. Ez ISO100 érzékenységnél, és a kitobjektív maximális fényerejénél kb. 3,7 méterig biztosít elegendő megvilágítást, ami egy átlagos lakásban elég lehet egy helyiség bevilágításához. A vaku a Nikonnál használt i-TTL (automata) valamint manuális módban is használható. Utóbbinál nekünk kell megadnunk a villanási teljesítményt, ami teljes villanás, vagy 1/1-1/32 közötti érték lehet. Automata módban az aktív info képernyő alsó sorában található a vaku teljesítményének korrekciója, mely -3 és +1 Fé között állítható 1/3 lépésközökkel. A teljesítmény automatikus meghatározásához a fénymérésért is felelős, 420 pixeles RGB szenzort használja a gép.


Szintén az aktív info képernyőn választható ki a kívánt vakumód, amely az alábbi lehet: automatikus, auto+vörösszem eltávolítás, derítő (mindig villan), lassú szinkron, lassú szinkron + vörösszem eltávolítás, és hátsó redőnyre szinkronizált + lassú szinkron. A vörösszem csökkentés a szokásos expozíció előtti vaku elővillantásokat jelenti, de a Retus menüben szoftveres vörösszem eltávolítás is választható.

A fényképezőgépen nincs vakuszinkron csatlakozó, így külső vakut, közvetlenül a tetején lévő ISO 518 szabványú vakupapucsra csatlakoztathatunk. Ez lényegében a Nikon bármely i-TTL rendszerű külső vakuja lehet, mint például az SB-400, SB-600, SB-800, vagy az újabb SB-900, de alkalmazhatunk egyszerű középpontos érintkezőjű vakut is (de figyeljünk a vaku talpfeszültségére!).

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A csatlakozók kis mértékben módosultak. Elhelyezés változatlanul a gép bal oldalán egy gumi lap mögött történt, itt azonban nem csak az A/V és az USB kimeneteket találjuk, hanem miniHDMI, illetve GPS csatlakoztatásához kialakított aljzatot is.

A két bal oldali csatlakozóhelyen kívül a jobb oldalon, a markolat alján található egy gumifedél, amely az opcionális hálózati tápegység (Ep-5) vezetékének kivezetését takarja, mely ál-akkumulátorként, az akku foglalatába illeszthető.

A képeket és videókat SD, SDHC vagy SDXC memóriakártyára menthetjük. A kártyafoglalat a markolat jobb oldali részén egy hátrahúzható, és rugós mechanizmusa révén magától kinyíló kis műanyagajtó mögött található.

A készülékhez EN-EL14 típusú lítium-ion akkumulátor jár, amely kapacitásában hajszállal gyengébb az elődjéhez képest. A 7,4V-os, 1030 mAh kapacitású akkumulátor 7,7Wh energiát képes eltárolni.
Az akku töltöttségét az info képernyőn illetve a keresőben egy négy állapotú ikonon ellenőrizhetjük.
A kimerült akku töltését külső töltőben végezhetjük, mely 1,5 óra alatt végez a feladattal.

Az akkumulátor foglalata a markolatban található, ajtaját fém zsanérral látták el. Jól is tették, hiszen az ajtó kinyitása után az akkut már nem rögzíti más retesz, így a fedlap esetleges letörése a gép működésképtelenségét eredményezi.