Kipróbáltuk: Nikon D4 teszt

0

Kezelőszervek

Több kezelőszerv egyszerűbb és átgondoltabb működésű, mint a D3s-ben, de jobbára az ott megszokott kezelést kapjuk a D4-nél is. A legfontosabb változás az új Live view mód kapcsoló, valamint a videó gomb. Eltűnt a kicsit suta helyen lévő fénymérési mód kapcsoló is, helyette egy gombot és a tárcsákat használhatjuk. Nem elhanyagolható változás a két új joystick megjelenése, melyek külön funkciót is kaphatnak. Egyszerűsödött a fókuszmódok kiválasztása a gép elején lévő apró kapcsolóval, viszont a kioldási módoké nem. A régi tárcsát kapjuk ismét, ami csak azért fura, mert a D800-on jobban sikerült megoldással találkoztunk.

Fent

(1) Vakumód gomb: nyomva és a jobb hátsó vezérlőtárcsát elforgatva megváltoztathatjuk a vakumódot, az elülsőt használva pedig a vakuteljesítmény kompenzációt.
(2) BKT gomb: automata expozíció sorozat (Bracketing) gomb.
Hátsó vezérlőtárcsával együtt: a készítendő képek száma és az expozíció eltolás helyzete választható ki, amely +3F, -3F, +2F, -2F, 0F (kikapcsolt) állású lehet, valamint a készítendő képek számát állíthatjuk (3F, 5F, 7F, 9F)
Elülső vezérlőtárcsával: a sorozat lépésközei állíthatók be (0,3 Fé, 0,7 Fé és 1 Fé)
(3) Fénymérési mód gomb: a korábbi kapcsolós megoldás helyett az új modellen gomb+tárcsakombinációban változtatható a háromféle fénymérési mód.

(4) Expozíciós módok tárcsája: kioldásához és elfordításához az előtte lévő kis gombot kell nyomva tartanunk. Elforgatva a következő felvételi módok választhatók:
S: egyképes
CL: lassú képsorozat
CH: gyors képsorozat
Q: ‘Quiet’ (csendes) mód. Az exponáló gomb teljes lenyomása felcsapja a tükröt, de a valódi expozíció csak a gomb felengedésével veszi kezdetét. Ekkor nyílik a zár, amely sokkal halkabb a tükörnél, majd a tükör finoman visszaáll eredeti pozíciójába.
Önkioldó: a menüben előzőleg 2, 5, 10 és 20 másodperces önkioldási időt, vagy akár önkioldó sorozatot állíthatunk be.
Mup: tükörfelcsapás, amely az exponáló gomb első lenyomására aktiválódik, a következő nyomásra exponál a gép. Kombinálható a menüben beállítható Expozíció késleltetéssel.
(5) Dioptria korrekciós kerék: segítségével beállítható a kereső élessége, -3 – +1 m-1 értékek között. Elforgatásához kicsit ki kell húznunk, így finom fokozatokban állítható.
(6) MODE: felvételi módválasztó gomb. A gombot nyomva tartva és a hátsó tárcsát elfordítva a következő módok választhatók:
– P: program automatika mód. A gép választja ki a rekeszt és a záridőt. A felhasználó csak az expozíció korrekció, vagy a hátsó tárcsával elérhető program eltolás segítségével befolyásolhatja ezeket az értékeket. Ez az úgynevezett Program eltolás, melynél a módot jelző P betű mellett egy * ikon jelenik meg a kijelzőn.
– A: rekesz előválasztás mód. A fotós a rekeszt állítja (az első tárcsával), míg a záridő szabályozása a gép feladata. A beállítható rekeszérték tartományt a csatlakoztatott objektív határozza meg. Elméletben F1,0-F99. Használhatjuk az expozíció kompenzációt is +/-5 Fé értékek között.
– S: záridő előválasztás mód. Az előző mód fordítottja. Itt a záridőt szabályozzuk (a hátsó tárcsával) és a rekeszérték beállítása a gép reszortja. A használható záridők: x250” (vakuszinkron limit); 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp. Az expozíció kompenzáció itt is használható.
-M: teljes manuális mód. A rekeszt és a záridőt is a fotós állítja az elülső (rekesz) és hátsó (záridő) vezérlőtárcsákkal) A záridők közül elérhető a Bulb mód is, amely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tart.
A hátsó törlés gombbal együtt kb. 2 mp-ig nyomva a MODE-ot, megjelenik az infó kijelzőn a „For”, vagyis kártya formázás felirat. A hátsó tárcsával választhatjuk ki a formázni kívánt kártya számát. A két gomb újbóli használatával elvégezhető a művelet.

(7) +/-: Expozíció korrekció gomb. A gép fénymérője által javasolt expozíciós értékek ezzel gombbal bírálhatók felül. Nyomva tartva, majd a hátsó tárcsát elfordítva +/- 5 Fé értékek között korrigálhatjuk őket. A korrekció lépésköze előzőleg a menüben adható meg 1/3, 1/2, vagy 1 Fé értékekben.
(8) Videó gomb: a mozgókép felvételek indításához (csak élőképnél) és leállításához használható. A menüben néhány egyedi funkció is rendelhető hozzá.
(9) A gép be-, és kikapcsolására szolgáló tárcsa. Az OFF és ON állás mellett a felső és hátsó státusz kijelzők zöld színű, valamint a bal oldali és alsó gombsor háttérvilágítását is bekapcsolhatjuk vele. A világítás kikapcsolásához újra jobbra kell fordítanunk a tárcsát.
(10) Exponáló gomb: Félig lenyomva aktiválódik a fénymérés és (alapesetben) az automata élességállítás), teljesen lenyomva indíthatjuk az expozíciót, az önkioldót, vagy a tükörfelcsapást.

Hátul

(1) Lejátszás gomb: A memóriában tárolt képek és videók megjelenítéséhez használható. A Playback menü összes opciója csak ebben a módban aktív. Bármely gombot (pl. exponáló) újra lenyomva visszajutunk felvételi módba.
(2) Törlés gomb: Az aktuálisan megjelenített fotó törlését végezhetjük vele. A figyelmeztető üzenet után újból lenyomva törlődik a mentett kép.
Ha a MODE gombbal együtt 2 mp-ig lenyomva tarjuk formázhatón a memóriakártya.
(3) MENU: felvételi vagy visszajátszás módban segítségével jeleníthető meg a képernyőn a menü. Ebből az expo gomb félig lenyomásával, vagy lejátszás módba kapcsolással, illetve a MENU gomb ismételt használatával léphetünk ki.
(4) Védelem/képfeldolgozás/segítség gomb: Lejátszás módban az aktuálisan kijelzett fotó véletlen törlés elleni védelmét állíthatjuk be, vagy kapcsolhatjuk ki a gombbal. A kártya formázásával a védett fotók is törlődnek.
Felvételi módban a Picture Control, vagyis a képfeldolgozási módok menüje hívható be vele.
Ha a menüben vagyunk a gomb lenyomására megjelenik az adott menüpont működését részletesen elmagyarázó szöveges képernyő.
(5) Nagyítás gomb: lejátszás, vagy élőkép módban a képernyőn megjelenő fotóba, vagy képkivágásba nagyíthatunk a gombot többszöri lenyomásával.
(6)Kicsinyítés/nézőkép gomb: Az ellenkező gomb ellentettje. A képnézet kicsinyítésére, illetve a 4, 9, vagy 72 nézőképes oldalak megjelenítésére szolgál.
(7) OK gomb: a menüben az éppen kijelölt opció kiválasztására, vagy a választott almenübe való belépésre szolgál. Ugyanezt a funkciót látja el a nyílgomb közepén lévő nyomógomb is.
(8) INFO gomb: Segítségével megjeleníthető a státuszképernyő, következő lenyomásával pedig aktívvá tehetjük a képernyő alján lévő gyorsbeállítás menüt.
(9) Szemkagyló retesz: A kis kart elfordítva, hosszú expozícióknál lezárható a kereső betekintő nyílása.

(10) ISO: nyomva tartva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva kiválasztható a kívánt érzékenység, az elülsővel pedig a manuális és az automatikus ISO szabályozás között válthatunk. Az ISO érték a gomb fölötti kisebb státuszkijelzőről is leolvasható.
(11) QUAL: nyomva tartva és a hátsó tárcsát elforgatva kiválasztható bármelyik képminőségi beállítás, amit a gomb fölötti kijelzőn ellenőrizhetünk. Az elülső tárcsával együtt használva a három képméret (L, M, S) között válogathatunk.
(12) WB: nyomva tartva és a hátsó tárcsát elfordítva beállítható bármelyik fehéregyensúly opció, beleértve a gyári preseteket és a kézi beállítások mentési helyeit is. Ha a d-0 jelű mentési helyre állítjuk, majd a gombot egy ideig nyomva tarjuk, kb. 6 mp-ig villogni fog a PRE felirat. Ezalatt egy fehér, vagy szürke felületen belőhető az aktuális fehéregyensúly.
Ha az elülső tárcsával használjuk a beállított gyári érték finomhangolása, vagy a színhőmérséklet 31 lépéses beállítása végezhető el vele, 2500-10000Kelvin között.
(13) Mikrofon gomb: a gomb nyomvatartása alatt, vagy lenyomása után (menübeállítástól függ) legfeljebb 60 mp-es hangüzeneteket rögzíthetünk a fotók mellé. Ha automatikus felvételt engedélyezünk a menüben, az éppen elkészült kép mentése után azonnal elindul a hangfelvétel.
(14) LV (Live view) módkapcsoló és gomb: A kapcsológyűrűvel az élőképes módok (videó és állókép között válthatunk, míg a közepén lévő gomb az élőkép be és kikapcsolására szolgál.
(15) Vezérlő joystickok: Alapesetben ugyanaz a funkciójuk mint a navigációs gombnak, segítségükkel könnyebb például a megjelenített képek görgetése a képernyőn.
Mindkét joystick lenyomható, így programozható funkciógombként is működhetnek.

(16) Navigációs gomb rögzítő kapcsoló: A fölötte lévő iránygombot zárolja (L), vagy kioldja. Zárolt állapotban a gomb irányaival nem léptethető a fókuszpont.
(17) Vezérlő navigációs gomb (nyílgomb): nyolcirányú választógomb, amit főként a menüben való navigációra használhatunk.
Felvételi módban – egymezős AF állásnál – az 51 (vagy 11) fókuszmező egyikét választhatjuk ki a segítségével. Erről a kereső, vagy a bekapcsolt infó képernyő ad tájékoztatást. A közepén lévő gomb lenyomásával automatikusan a középső mező lesz aktív.
Lejátszás módban a jobb-bal irányokkal lapozhatunk a fotók között. Az oldalirányokat folyamatosan nyomva tartva gyorslapozás módba válthatunk. A le-föl irányokkal az adott kép információs képernyői között válthatunk. Kinagyított kép esetén a megjelenített képkivágás görgethető nyolc irányba.
(18) AF-ON: alapesetben az automata élességállítás aktiválására szolgál, de beállíthatjuk mellé a fénymérés rögzítését is. A vertikális (portré)markolat tetején is megtalálható a párja, amely eltérő funkcióra is beállítható.
(19) Hátsó vezérlőtárcsa: a normál és a vertikális markolat hátulján is megtalálható. Tárcsa alapfeladata a záridő beállítása, illetve bármely funkciógombbal kiegészítve az adott szolgáltatás beállításai között válogathatunk vele (pl fehéregyensúly), vagy megváltoztathatjuk a gomb által jelzett funkció értékeit (pl. expozíció kompenzáció).
Lejátszás módban a nagyított képek között lapozhatunk vele, megtartva a részlet nagyítását, így könnyen ellenőrizhetjük a fotók élességi különbségeit.

Elöl

(1) Elülső vezérlőtárcsa: a hátsó társához hasonlóan ebből is kettőt találunk a két markolaton. Alapvetően a rekeszérték beállítására szolgál, de egyébként a hátsó tárcsát kiegészítő kezelőszerv.
(2)Pv (Previev) gomb: a gombot lenyomva a beállított értékre szűkíthető a blende, így a keresőben is visszaellenőrizhető a mélységélesség. Egyedi funkciógombként is használhatjuk ha a Custom menü Controls részében beállítjuk a felsorolt szolgáltatások egyikére. A funkciók beállítása az INFO gombbal előhívható gyorsmenüből is elvégezhető.
(3)Fn gomb: eredetileg ez a szabadon konfigurálható alap funkció gomb, amelyhez számos szolgáltatás egyikét rendelhetjük. Ezeket a menüpontok felsorolásánál részletezzük. Hasonló funkciógombként használható a fölötte lévő mélységélesség ellenőrző, a két joystick, vagy az AF-ON gomb, de akár a videó gombnak is lehet programozott egyedi feladata. Az Fn gomb programozása az INFO gombbal elérhető gyorsmenüből is lehetséges.
A vertikális portrémarkolaton lévő expo gomb mögött is találunk egy kis Fn gombot.
(4)Objektív kioldó gomb. Nyomva tartva, majd az objektívet balra elfordítva leoldhatjuk azt a vázról.
(5)Fókusz módválasztó kapcsoló: az áttervezett kapcsolónak csak két állása van AF és M (kézi élességállítás). Közepén egy új gomb található, mellyel az aktuális autofókusz módok válthatók. Ezek részletezése az Élességállítás fejezetnél olvasható.