Kipróbáltuk: Nikon D4 teszt

0

Különlegességek

HDR

A D800-ban is feltűnt HDR szolgáltatás itt is újdonságként jelenik meg, ugyanazokkal a beállítási lehetőségekkel. Segítségével megnövelhetjük egy kép dinamikatartományát. A készülék két felvételt készít, különböző expozíciós beállításokkal, majd ezeket egyesítve állítja össze a jobb kontrasztátfogású végső képet. A két felvétel egyképes és sorozat módban is elkészíthető, a köztük lévő expozíció különbség pedig 1, 2 vagy 3 fényérték lehet, de rábízhatjuk az automatikára is.

A Nikon gépeiben már jó ideje találkozhatunk dinamika módosító szolgáltatással Aktív D-Lighting néven, mely egyetlen fotót manipulál, így akár mozgó témánál is használhatjuk. Az ADL akár automata sorozatként is indítható. A D4-ben egy új fokozatot is kapunk, Extra High 2 néven, vagyis ez a legerősebb beállításunk.

A következő táblázatban külön-külön és együttműködve is megvizsgáltuk a két hasonló funkciót.

Ethernet csatlakozó

A fényképezőgép Ethernet hálózatra, vagy adapterrel Wi-Fi hálózatra is képes csatlakozni. Menüjében rengeteg Ethernet/Wi-Fi beállítást találunk. Alap üzemmódjai a következők:

  • FTP upload/Image transfer – A memóriában tárolt, vagy frissen elkészült fotók és videók azonnali feltöltése a csatlakoztatott számítógépre, vagy FTP szerverre.
  • Camera Control – a fényképezőgép vezérlése számítógépes szoftverrel (külön kapható).
  • Http server – fotók készítése, vagy megtekintése egy távvezérlő távoli számítógép, vagy iPhone segítségével.
  • Synchronized release (csak a WT-5 Wi-Fi adapterrel)- Több távvezérelt fényképezőgép zárkioldásának szinkronizálása, egy vezérlő (master) fényképezőgéppel.

Perspektíva korrekció

A gép szoftvere mindent megtesz a bosszantó optikai hibák eltüntetésére, így a képsarki sötétedésre és a geometriai torzításra is találunk megoldást a menüben. Néhány hibát, vagy inkább optikai sajátosságot viszont csak utólag, a Retouch menüben javíthatunk. Ilyen az új Perspektíva korrekció is, mely a nézőpontunkból és nagylátószögű objektívünkből adódó összetartó perspektíva hatást hivatott csökkenteni. Magyarul, megpróbálhatjuk vele kiegyenesíteni a képeinken hanyattdőlő épületeket. Két tengelyen mozgathatjuk el a képet, 20-20 lépésben, a lehetséges 4 irányban.

Perspektíva kontroll kikapcsolva

Perspektíva kontroll bekapcsolva (~10. fokozat)

Time-lapse sorozat

Az előző gépekből ismerős lehet az időeltolásos sorozat, mely a D4-ben is megtalálható, kiegészítve egy másik érdekességgel a Time-lapse sorozattal. Magyarra (ha nem is szó szerint) de Időeltolásos mozgóképnek fordíthatnánk az új funkciót, tehát az időközönként exponált fényképeket a gép automatikusan egy videóvá fűzi össze. Az időköz 1 mp és 1 óra között másodpercenként állítható, a felvétel hossza viszont nem haladhatja meg az 1 órát. A kész videó ennek, és a beállított videó képfrissítési sebességnek megfelelő hosszúságú lesz, felbontása pedig szintén megegyezik a Movie opcióknál beállított mozgókép felbontással, vagyis max. 1920 x 1080 pixel lehet.

Gombvilágítás

Érdekes és hasznos kényelmi funkció, hiszen sötétben csak a két folyadékkristályos képernyő háttérvilágítása volt korábban megoldott, a gombokat azonban csaknem vakon kellett kitapogatnunk. A D4-ben azonban a fehér feliratokat alulról is megvilágítja a készülék, ha aktiváljuk a képernyők háttérfényét. A világítás nem érinti az AF-ON, a lejátszás és a törlés gombot, valamint a gép jobb tetején lévőket.