Kipróbáltuk: Nikon D70 teszt

0

Felépítés

A Nikon D70 markolatának kialakítása kicsivel szögletesebb, mint a Canon EOS 300D-é, s talán pont ezért tűnhet biztosabb fogásúnak. Az optika és a markolat között kellő távolság van, ahol ujjunk bőven elfér, nem jelentkezik hasonló probléma, mint a Pentax *ist D esetén. Az akkumulátort a gép markolatába helyezték. Az akkumulátor fedél kinyitása után az akkut nem rugó emeli ki, ehhez a gravitációt kell használnunk, vagyis a gépvázat akkumulátorral lefelé kell tartanunk, hogy az kibújjon a markolatból. Szerencsére kieséstől nem kell tartanunk, mert az akkumulátor tartón belül egy fém rögzítő található, amely csak nagyobb erőhatás gyakorlásakor engedi el az akkumulátort.

A hátlapon lévő LCD 1,8″-os, felbontása 130 ezer pixel. Az LCD elé átlátszó, BM-4 jelű, műanyag LCD védő pattintható, amely megakadályozza a kijelző karcolódását, de ennek használatakor a kijelzőn megjelenített kép mégis látható marad. Erős napsütésben sajnos az LCD képe alig látható, annak ellenére, hogy a menüben az LCD fényereje 5 lépésben változtatható. Lejátszáskor ha egy kép részletét kinagyítjuk, akkor maximális nagyítás esetén 640 pixel széles kép kerül megjelenítésre, amely 4,7-szeres nagyításnak felel meg. Ez nem túl sok, némely esetben pontos élesség ellenőrzésre nem elegendő.A fényképezőgép tetején nagy méretű 32×18 mm-es, zöld háttér világítású státusz LCD található, amelyen szinte minden paraméter szerepel: zársebesség, rekeszérték, fókuszpont, fénymérés, sorozat mód, képminőség, felbontás, fehéregyensúly, hátralévő képek száma, vaku üzemmód, akkutöltöttség; a beállítás esetén az expozícó-kompenzáció, az érzékenység is. A háttér világítást egy gombbal kapcsolhatjuk be vagy ki, de ha nem használjuk a gépet, a világítás 5 mp elteltével kialszik.

A tükörreflexes, pentatükrös kereső -1,6 … +0,5 dioptria korrekciós lehetőséget is rejt. Kialakítása kissé érdekes, hiszen folyamatos energiafelvételre van szüksége ahhoz, hogy átlátszó maradjon. Ha az akkumulátort kivesszük a gépből, a kereső mattá válik, amely sötét és életlen képet eredményez. Ez természetesen a használat során nem jelent problémát, hiszen akkumulátor nélkül úgysem tudjuk használni a gépet, viszont az biztos, hogy egy igen kis mértékű, folyamatos áramfelvételt jelent. A folyamatos áramfelvételt egyébként az is bizonyítja, hogy kikapcsolt gép esetén is látható a hátralévő képek száma, a később ismertetésre kerülő státusz LCD-n. A keresőben megjelenített kép némileg kisebb, mint a Canon EOS 300D-é, itt 19 o-os szög alatt látszó képet kapunk (300D-nél 20,5 fok), amely megegyezik azzal a látószöggel, amit egy 55 cm-es TV képernyőjének 1,27 m távolságról adódó látványa okoz. Ez a tükörreflexes keresőjű gépek között kis méretűnek számít.

A keresőben látható kép a végső fotó 96%-át tartalmazza, ez a tükörreflexes keresők között jó értéknek számít.
A keresőben a fotózáshoz szükséges paraméterek olvashatók le: fókuszterület, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, hátralévő képek száma, vaku-kész jelzés, akkutöltöttség jelzés. A kompozíciót ill. a vízszintes – függőleges beállítást bekapcsolható segédrács könnyíti meg, amely 15 részre bontja a kijelzőt. Összesen 5 fókuszkeret közül választhatunk, a középsőn kívül fent, lent, bal és jobb oldalt található egy-egy fókuszpont. A fókuszterületek kézileg, vagy automatikusan adhatók meg, utóbbit választva a fényképezőgéphez legközelebb eső téma lesz éles. Ha a fókuszterületet kézileg adjuk meg, akkor lehetőségünk nyílik egyetlen fókuszpont kiválasztására, de választhatunk dinamikus AF területet is, amely akkor használható jól, ha a téma rövid időre el is hagyja a kiválasztott fókuszterületet. Ilyenkor a gép akkor is képes azt élesre állítani, hiszen a többi fókuszterületből nyert adatokat is felhasználja. Az élességállítás lehet egyszeri, vagy folyamatos, a két érték között a menüben válthatunk át. Az automatikus élesség állítást gyenge megvilágítás esetén AF segédfény könnyíti meg, amelynek hatótávolsága kb. 3 m, de ez az érték természetesen függ a használt optika fényerejétől. Bizonyos objektívek használata során előfordulhat, hogy 2 m-nél közelebbi témához nem használhatjuk a segédfényt, ilyenek például az AF-S 28-70 mm/F2,8 ill. AF-S DX 17-55/F3,5-4,5 optikák. A még nagyobb méretű objektíveknél előfordulhat, hogy egyáltalán nem használható segédfény (pl. AF-S VR 70-200/F2,8 és AF VR 80-400/F4,5-5,6). A beépített AF segédfény mindenesetre sokkal hatékonyabbnak és kevésbé zavarónak mondható, mint a Canon EOS 300D vakuvillogtatása.
A beépített vaku kulcsszáma ISO 100-ra vonatkoztatva 12-es, amely ISO 200-nál 17-nek felel meg. Kinyitása kézileg vagy a gép által, automatikusan is történhet. A vaku felpattanása nem olyan erős, mint a 300D-nél, felnyitott állapotban az optikai tengelytől 8 cm-re emelkedik ki. Míg a 300D-nél nincs lehetőség a beépített vaku teljesítményének megadására vagy kompenzálására, addig a Nikon D70 komplex vakubeállítási lehetőséggel rendelkezik. A vakuteljesítmény-kompenzáció +1 .. -3 Fé tartományban adható meg, 1/3-ad Fé lépésenként, ill. a vaku teljes, 1/2, 1/4, 1/16 teljesítményre állítható be.

A használható üzemmódok a következők: kikapcsolt, derítés, vörösszem-csökkentés, hosszú szinkron és szinkron a második redőnyre. A vakuszinkron 1/500-ad mp-ig használható, amely igen jó érték (a Canon EOS 300D több, mint duplája). A vaku feltöltése gyorsan megy végbe, ha maximális teljesítményen használjuk a vakut, 2,5 mp alatt feltöltődik.

A gépváz tetején Nikon rendszerű vakupapucs található, amely a Nikon rendszervakuin kívül középpontos érintkezőjű (nem TTL) vakuk használatát is lehetővé teszi.

A gép alján fémből készült állványmenet található, amely természetesen pontosan az optikai tengely alá került. Állványra helyezett gép esetén mind az akkumulátor, mind a memóriakártya cserélhető marad.


A csatlakozók a váz bal szélére kerültek, egy gumilap mögé rejtve. A gumilap jól illeszkedik a kivágásokba, eltávolítása után itt találjuk az adapter bemenetet és az USB valamint A/V kimenetet.

A kártyafoglalat szokatlan helyre került: nem a markolat jobb szélén, hanem a hátlap jobb szélén található (a váz hátlapjával körülbelül merőlegesen kell a kártyát behelyezni). Ide helyezhetjük a CompactFlash Type I, Type II, vagy MicroDrive memóriakártyát, amelyek akár 2 GB-nál nagyobb kapacitásúak is lehetnek.