Kipróbáltuk: Nikon D70 teszt

0

D70 vs. 300D

Az április végi dunaszerdahelyi találkozónkon készítettünk néhány témáról egy-egy fotót mind a Nikon D70-nel, mind a Canon EOS-300D-vel. A fotók készítésekor mindig ugyanolyan expozíciós értékeket használtunk (érzékenység, rekesz, zársebesség, stb.). A Nikon képeit kellő távolságtartással szemléljük, hiszen a sigma 18-50-es optika nem éppen a legélesebbek közé tartozik! Itt tehát nem a részletgazdagságot vizsgáljuk, a lágyságtól a váz még jó, ez optikán múlik!Nézzük tehát a képeket:

Moiré
Nikon D70Canon EOS-300D
ISO200, F9; 1/200 mp

Mint látható, a D70 kissé nehézkesen kezeli a sűrű rácsozásokat, amely a moiré hatást okozza. A Canon 300D sem tökéletes, ott is láthatók elszíneződések, a D70-nél azonban még furcsább jelenség figyelhető meg. Ha kinagyítjuk a képet, akkor görög stílushoz hasonló, labirintusszerű mintázatot figyelhetünk meg. Itt főként a sárgás szín dominál. Ez elég ritkán okoz problémát, csak akkor, ha egymás mellett több, sűrű vonal/rács helyezkedik el. Általános használat esetén nem jelent különösebb gondot.

Éjszakai fotó
Nikon D70Canon EOS-300D
ISO200, F11; 2,5 mp

Ezen a képen a fehér-egyensúly kezelése látható jól. Bár a Nikon D70 ezen képe automatikus álláson volt, ugyanolyan színeket produkál, mint izzó álláson. az automatika itt jól dolgozott. A Canon esetében is kipróbáltuk mindkét állást, ott is hasonló eredményt kaptunk, mindkét kép igen hasonló lett. A Canon és a Nikon képeit egybevetve azonban feltűnő különbséget láthatunk. Ha a szépérzékünkre hallgatunk, akkor vajon melyik képet választanánk. Véleményünk szerint többen vannak, akik a Nikon ezüstös színei mellett tennék le voksukat. Ez ugyanis szerintünk szebb. A valósághoz azonban mégis a Canon színei vannak közelebb. Ezt sajnos tényekkel alátámasztani nem tudjuk, mivel az egyetlen filmes gépben éppen fekete-fehér negatív volt. Pech. De akik ott voltak, azok emlékeznek rá, hogy összevetettük a kép gép által készített képet azzal, ami szemünkkel láttunk (a kíváncsibbak a Digitális fényképezés fórumban megkérdezhetik a találkozón résztvevőket, hogy igazolják-e az itt leírtakat).
Ezen a képen egyébként a ferde vonalak lépcsőssége is ellenőrizhető. Itt mindkét gép hasonlóan teljesített, a Canon kicsit meredekebb szögnél válik lépcsőssé, a Nikon alacsonyabb szögnél.

JPEG dinamika
Nikon D70Canon EOS-300D
ISO200, F9; 1/80 mp

Következő képünk verőfényes napsütésben készült (a szóban forgó hétvége egyik ritka pillanata). Mind a 300D-vel, mint a D70-nel ugyanolyan látószögű képet próbáltunk készíteni, ugyanazokkal az expozíciós értékekkel. A kivágott részleteken a JPEG formátumba mentett képek dinamikája ellenőrizhető. Jól látható, hogy a D70 kevesebb részletet őrzött meg, hamarabb kiég, míg a 300D képén még vannak részletek. Leellenőriztük a sötét részeket is, nehogy csak egyszerűen a Nikon picivel magasabb érzékenysége vicceljen meg minket. Azonban ekkor azt tapasztaltuk, hogy a Nikon 12-es RGB értéke a Canon képén 14-es, vagyis nem hogy világosabb a Nikon képe a sötétebb részeken, hanem még sötétebb. Itt azért a CMOS érzékelő előnye erősen érzékelhető. RAW formátumban természetesen más lehet a helyzet, mi azonban csak a JPEG képeket vizsgáltuk.

Túlcsordulás (bloooming)
Nikon D70Canon EOS-300D
ISO200, F9; 1/80 mp

A kisfilmes gépekhez képest kisebb dinamikán kívül a digitális fényképezőgépek érzékelőjének további problémája a túlcsordulás. Ez olyankor következik be, ha egy elemi képérzékelő már nem tud több elektront tárolni. Ilyen esetben előfordul, hogy a szomszédos képérzékelőkbe „folynak át” az elektronok, ami képi elemek eltűnését, kifehéredését eredményezi. Ez látható a fenti képeken. A D70 CCD-je hajlamosabb a túlcsordulásra, az átfolyás következménye a két eltűnt fűszál, amit a 300D még helyesen leképezett.Hosszú idejű expozíció
Nikon D70Canon EOS-300D
ISO200, 10 perc, (eredeti, módosítatlan kép)
ISO200, 10 perc, (képmanipulálással kiemelve)

Végül egy hosszú záridős felvétel a végére. Az expozíciós idő 300 mp, az érzékenység ISO200. A Nikon D70 egyetlen hotpixel nélkül oldotta meg a feladatot, viszont a kép bal felső sarkában elég jelentős sötétzaj figyelhető meg. A Canon EOS-300D képén megfigyelhető jópár hotpixel, viszont nincs észlelhető sötétzaj.