Kipróbáltuk: Nikon D70 teszt

0

Kezelőszervek

A legtöbb beállítás elvégzéséhez a fényképezőgépre elhelyezett gombokat kell használnunk, a menüt csak ritkább esetekben kell igénybe vennünk, általában csak a fényképezőgép működési jellemzőinek megváltoztatásához (pl. középre súlyozás mérőkörének átmérője). A gombokat a gép tetejére, hátlapjára, és az optika köré helyezték. A kezelőszervek ismertetését a gép felső részével kezdjük:


felső kezelőszervek

(1) Főkapcsoló: a gép ki- vagy bekapcsolására szolgál.

(2) Exponáló gomb

(3) Fénymérés beállítása: a gombot nyomva tartva a hátsó vezérlőtárcsát kell elforgatnunk a fénymérés kiválasztásához.

(4) Expozíció-kompenzáció: a gombot nyomva tartva a hátsó vezérlőtárcsát kell elforgatnunk az érték kiválasztásához (+- 5 Fé).

(5) Státusz LCD háttér világítása
(6) Üzemmód tárcsa:

– zöld állás: automata üzemmód. Az érzékenységen kívül semmi mást nem adhatunk meg kézzel.

– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.

– S mód (zársebesség előválasztás): megadhatjuk a használni kívánt záridőt az első vezérlőtárcsa segítségével. A következő értékek közül választhatunk: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki.

– A mód (rekesz előválasztás): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni.

– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a felhasználóra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható. A két érték az első és a hátsó vezérlőtárcsa segítségével módosítható.

– Ezt követően 6 téma mód közül választhatunk, melyek a következők: éjszakai portré, éjszakai tájkép, sport, makró, tájkép és portré.


A váz hátlapján helyezkedik el a gombok túlnyomó többsége, elsősorban az LCD köré csoportosítva:


hátsó kezelőszervek

(1) Expozíció sorozat beállító gombja: a gombot nyomva tartva az első és hátsó vezérlőtárcsával tudjuk módosítani a sorozat paramétereit (képek száma és képek közötti fényerő különbség). Ha ezt a gombot a fénymérés beállítására szolgáló gombbal együtt nyomva tartjuk, akkor 2 mp után a fényképezőgép gyári beállításai kerülnek visszatöltésre.

(2) Sorozat mód: nyomva tartás esetén a hátsó vezérlőtárcsával választhatunk egyszeri, sorozat vagy időzített képkészítés között. Ha ezt a gombot egyszerre 2 mp-ig nyomva tartjuk az LCD háttérvilágításának gombjával, akkor a kártyát tudjuk leformázni.

(3) Tükörreflexes kereső dioptria korrekciós csúszkája: jól kézre áll, amely a könnyű beállítást segíti elő.

(4) AE-L; AF-L: fénymérés és/vagy élesség rögzítő gomb. A menüben beállítható, hogy a gomb megnyomásakor vagy nyomva tartásakor rögzítse-e az egyes értékeket. Azt is beállíthatjuk, hogy a gomb megnyomása az automatikus élesség állítást indítsa el.

(5) Hátsó vezérlőtárcsa: több beállítás elvégzésére használható, leginkább a rekeszértéket adhatjuk meg a segítségével, de más gombokkal együtt használva más funkciókat érhetünk el.

(6) Lejátszás gomb: a gombot megnyomva lejátszás módba jutunk. Újabb megnyomása, vagy az exponáló gomb megnyomása visszajuttat felvétel módba.

(7) Menu gomb: a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.

(8) Érzékenység beállítása vagy lejátszás módban indexkép, vagy a nagyítás mértékének módosítása érhető el vele.

(9) Fehéregyensúly vagy lejátszáskor fotók védelme törlés ellen, ill. a menüben a menüpontokhoz tartozó súgó megjelenítése.

(10) Képminőség vagy lejátszáskor nagyított kép megjelenítése.

(11) Négyirányú navigáló gomb, amellyel a fókuszkeret is kiválasztható, fő célja azonban a menüben való mozgás.

(12) Fókuszterület választását engedélyező kapcsoló: L állása esetén fókuszterület nem változtatható a négyirányú nyilakkal.

(13) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlésére használható.


Ha a gépvázat szembe fordítjuk, a következő kezelőszervek válnak láthatóvá:


elülső kezelőszervek

(1) Elülső vezérlőtárcsa: funkciója hasonló, mint a hátsó vezérlőtárcsának.

(2) Mélységélesség ellenőrző gomb: ha benyomjuk, a gép megfelelő objektív esetén beugrasztja a rekeszt, amely a mélységélesség ellenőrzését teszi lehetővé. Elhelyezése sokkal praktikusabb, mint az EOS 300D-nél, ugyanis ezt a gombot a gyűrűsujjunkkal tökéletesen használhatjuk. A mélységélesség ellenőrzése során a rekeszérték nem változtatható, míg a 300D-nél igen.

(3) Objektív kioldó gomb: a gomb nyomva tartása által válik cserélhetővé az optika.

A gépváz bal oldalán található gombok a következők:


 

oldalsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó és teljesítmény kompenzáció gombja. Ha a gombot nyomva tartjuk, az első vezérlőtárcsa segítségével -3_+1 Fé tartományban változtathatjuk a vaku teljesítményét, a hátsó vezérlőtárcsával a vaku üzemmódot választhatjuk ki.

(2) AF/M kapcsoló: M állásban kézileg állíthatunk élességet, AF állásban megfelelő optika esetén automatikus élességállítás használható.