Kipróbáltuk: Nikon D780 – teszt

0

AF, sorozat, videó


Érdekes, hogy a Nikon D780-ban nem változott a fő fókuszrendszer, ugyanazt az 51 pontos MultiCam 3500FX II modult használja, mint a 6 éves D750, amelyet levált. Persze egy szóval sem mondhatjuk, hogy használhatatlanul elavult lenne, de 2020-ban már egy haladó középkategóriás, vagy fél-profi gépnél kevésnek tűnik a 15 keresztszenzor. Ugyanis az 51 AF pontból csak a középső 15 kínál mind vízszintes, mind függőleges élre érzékeny AF mezőt. A 15 keresztszenzorból mintegy 11 darab f/8,0 fényerejű objektíveknél is használható.
Persze nem kérdéses, hogy nem kaphatta meg a D850 és D5 153 mezős AF rendszerét, de nem lett volna rossz, ha legalább annyit fejleszt a 3500FX II-n a Nikon, hogy mindegyik fókuszmező keresztszenzoros legyen, esetleg az érzékenységén is lehetett volna javítani egy kicsit. Így most az is maradt -3 Fé.

Működés szerint választhatunk csak az expo gomb (vagy az AF-On gomb) lenyomására aktiválódó, egyszeri (AF-S), folyamatosan működő (AF-C), vagy a kettő közül automatikusan választó (AF-A) üzemmódot. Van lehetőség 3D témakövetésre is, amelynek során a fénymérő adatai alapján képes követni a téma mozgását és ennek megfelelően az aktív fókuszmezőt átváltani másikra – és persze folyamatos fókusszal a fókuszt is utánállítani.

Fókuszpontok szerint tehát a következő módok állíthatók:

  • automatikus fókuszpont kiválasztás: a gép választ egy vagy több AF-mezőt.
  • egypontos: a fotós jelöli ki a kívánt AF-pontot.
  • 9, 21, 51 pontos dinamikus terület AF (folyamatos/követő esetén)
  • 3D témakövetés (51-ponton): a követés érzékenysége is beállítható.
  • csoport terület AF (4 fókuszmezővel)

Az AF üzemmódot, illetve fókuszterület mód beállítását a gép bajonett csatlakozója mellett baloldalon található fókuszkapcsolón lévő gomb nyomásával és a vezérlőtárcsák elforgatásával tehetjük meg.

A kívánt AF- pont kiválasztása a navigációs gomb segítségével történhet.

Az autofókusz finomhangolható, mintegy 20 objektívhez tárolhatunk le ±20 értékű eltolást, ráadásul most már nem csak fix gyújtótávolságú objektíveknél lesz jól használható ez a funkció, hála a külön nagylátószögű és külön tele végállás beállításának (pusztán érdekességképpen: a Canon 2012-ben vezette be a zoomok elejére és végére vonatkozó külön beállítási lehetőséget, ideje volt hát, hogy a Nikon is előrébb lépjen).
Örömteli továbbá, hogy amint azt a D500 is teszi, a D780 is képes automatikus finomhangolásra (AF kalibrálásra), s ez esetben is támogatja a külön nagylátószögű, külön tele vég kalibrálását. Ennek elindításához az AF/MF kapcsoló középső gombját, valamint a videofelvétel gombot kell egyszerre 2 mp-ig lenyomva tartani.

A fent is említett fókuszkapcsolóval válthatunk az automatikus és a kézi élességállítás között. Kézi módban a Nikon DSLR gépektől megszokott távmérő szolgáltatás is működik, azaz a megfelelő élességállításkor egy zöld jelzés villan fel a kereső státuszsorának bal szélén. Kézi fókuszhoz a LiveView élőkép mód is komoly segítséget nyújt.

Megújult viszont a fénymérési rendszer, hiszen a D780-ban már 180 pixeles RGB szenzor dolgozik. A választható fénymérési módok viszont változatlanok: 3D kiértékelő, középre súlyozott, szpot, illetve csúcsfényre súlyozott.

Élőkép

Ezúttal sem maradt el a LiveView mód, amelynél továbbra is egy kapcsolóval választhatjuk ki a fotózáshoz és a videofelvételhez igazított üzemmódot. Élőképnél kapunk autofókuszt is, amely végre hibrid elvű, azaz nem csupán kontraszt alapú és lassú élességállítást használhatunk. A fázis-különbség érzékeléssel támogatott hibrid fókusz gyorsan képes ráállni a témára, így végre a nikonos fotósok is élvezhetik az élőképes fotózást gyors fókusszal, amely akár eseményfotózásnál is lehetővé teszi a használatát.


A fenti videó elkészítésekor AF-S Nikkor 70-200mm f/2,8E VR objektív volt a Nikon D780-on. Mivel élőképnél a gép a beállított rekeszre ugrik expozíció szimulációnál és úgy is fókuszál, így mi is váltottunk rekeszértéket, szimulálva ezzel az F4, illetve F8 fényerejű objektívnél tapasztalható fókuszt.

A fókuszkeret az érintőképernyő segítségével könnyedén áthelyezhető. Itt elérhető az arcfelismerés és a témakövetés is, ha teljes képmezős fókuszterületet választunk. Amennyiben a gép arcot érzékel, akkor a szemfókusz is elérhető, a navigáló gombbal kiválaszthatjuk, hogy melyik szemre kívánunk élességet állítani.
Kézi élességállításnál is van fókusz visszajelzés (LiveView módban is), illetve van élkiemelés is. A képnagyítás a ‘+’ (nagyító) gombbal négy lépésben, max. 15× nagyításig növelhető, amely lehetőség akár AF módokban is adott (videofelvétel során azonban nem nagyíthatunk bele a rögzített élőképbe). A tökéletesen pontos kézi fókuszálás és a jól ellenőrizhető AF is könnyedén elvégezhető.

A fókuszmező mérete háromféle lehet: nagy, közepes, vagy igen kicsi. Ezt is az oldalsó AF mód gombbal állíthatjuk.

Az „i” gomb megnyomására itt is megjeleníthető egy helyi menü, amelynek tartalma eltér(het) az optikai kereső használata során alkalmazottól.

Az élőkép alsó részén mindig láthatók maradnak a fontosabb felvételi adatok, valamint a képmezőben a fókuszpont. Az INFO gomb segítségével további, részletes infókat, segédrácsot, élő hisztogramot illetve itt már virtuális horizontot is bekapcsolhatunk.

Videó módban az élőkép kivágása is 16:9-es oldalarányú, igazodva a mozgóképek formátumához. Ebben a módban is készíthetünk állóképeket, amelyek így 16:9-es oldalarányúak lesznek.

Elektronikus első redőny módban az első redőny folyamatosan nyitott állapotú, ennek funkcióját a szenzor elektronikus zárja valósítja meg. Mivel az első redőnynek ilyenkor nem kell lefutnia, így jóval kisebb mechanikai sokk (rezgés) éri a vázat.

Néma élőnézetben viszont teljes elektronikus zárat kapunk, amelynél egyáltalán nincsenek használva a redőnyök, így nem csak a rezonanciáktól lesz teljesen mentes a felvételkészítés, de a fotózás is totális csendben történhet.

Az elektronikus zár használatakor a legrövidebb záridőben nincs eltérés, itt is 1/8000 mp, de az érzékenység maximuma ISO51200.
Fotózáskor a viszonylag lassú kiolvasás miatt jello-effektus jelentkezhet a képeken.
Megmértük a teljes szenzor kiolvasási sebességét 100 Hz-es mérőfénnyel, amely fotó készítésnél 49 ms-nak adódott.

Az elektronikus zár hatására a gyorsan oldalirányba mozgó tárgyaknál bekövetkező torzulást az alábbi képek szemléltetik (a zársebesség 1/1000 mp volt):

Mechanikus és elektrinikus (gördülő) zár

Sorozat fényképezés

Hajszállal, de javult a sorozatsebesség optikai kereső használatakor. A korábbi 6,5 kép/mp helyett a D780-ban 7 kép/mp az elérhető maximum. Ezúttal is kétféle sorozat mód közül választhatunk. A maximális sebesség CH módban érhető el, de ha nincs szükségünk erre, CL módban 1-6 kép/mp közötti tetszőleges sebesség is beállítható (1 kép/mp lépésben).
Korlátozhatjuk a sorozatban készült képek számát is, amely 1-100 kép lehet.

Jó hír viszont, hogy LiveView élőkép módban ennél nagyobb sebesség is használható, 12 bites RAW formátumnál 12 kép/mp a maximum, 14 bites RAW-nál 8 kép/mp. Folyamatos fókusz esetén 5,5 kép/mp a maximális sebesség.

A belső puffer minimum 15 veszteségmentesen tömörített 14 bites RAW formátumú kép tárolását biztosítja. Ennél hosszabb sorozat is készíthető a megadott sebességgel, ha gyors memóriakártyát használunk. A puffer telítődése után a sorozatkészítés nem áll meg, csupán a kártyaírás sebességének függvényében lelassul.

Az automatikus sorozatok terén bőséges a választék. Az automatikus expozíció sorozat 2-9 kép hosszú lehet, 0,3-3 Fé lépésközökkel és akár önkioldóval is kombinálhatjuk. Választhatunk ugyanilyen hosszú vaku sorozatot sőt, kombinált expozíció és vaku sorozatot is. Ebből a modellből sem hagyták ki a 2-9 képes fehéregyensúly sorozatot, illetve a max. 5 képes ADL, azaz aktív dinamika korrekció sorozatot.

Van lehetőség időzített sorozat készítésére is, amely a time-lapse szerelmeseinek lesz jó hír. Time-lapse videó egyébként közvetlenül is készíthető, a felbontás ez utóbbi esetben max. Ultra HD (programozott sorozatnál a teljes felbontás és RAW formátum is elérhető természetesen).

Szintén az automatikus sorozatok közé sorolhatjuk a fókuszléptetéses fényképezést, ami a makró és tárgyfotózásnál jöhet jól. Ennél a funkciónál az eltolás mértéke (10 lépésben), a felvételek száma (1-300), a két kép közötti időköz (0-30 mp), az expozíció rögzítése és az elektronikus zár (néma fényképezés) állíthatók be. A készült képekből a gép nem illeszt össze egy nagy mélységélességű képet, azt nekünk kell megoldanunk.

Az önkioldó beállításoknál maradt a 2, 5, 10 és 20 mp-es késleltetés. Beállíthatunk önkioldó sorozatot is 1-9 kép közötti hosszúságban, melyek között 0,5-3 mp-es késleltetési idő lehetséges. Az önkioldót kombinálhatjuk az expozíció sorozattal is, így könnyen készíthetünk HDR képhez alap fotókat.

Videofelvétel

Komoly előrelépést hoz a D780 a videofelvétel terén. Az elődmodell max. Full HD felbontása helyett napjaink elvárásának megfelelően a D780 is képes Ultra HD, azaz 3840×2160 pixeles videókat készíteni. A képfrissítés ebben a felbontásban 24, 25 vagy 30 kép/mp lehet, míg Full HD felbontásban 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp is, sőt, elérhető a 100 és 120 kép/mp is (és még itt is van hangfelvétel, tehát nem csupán néma slow-motionről van szó).

De van lehetőség 4×-esen vagy 5×-ösen lassított slow-motion videózásra is, utóbbinál a lejátszás 24 kép/mp lehet, előbbinél 25 vagy 30 kép/mp. Ilyen esetben a felbontás Full HD, hangot pedig nem rögzít a gép.

A felvételek hossza maximum 29 perc 59 mp lehet, slow-motion esetében pedig 3 perc a felvétel maximum időtartama.

FullHD felbontásban 24-60 kép/mp képváltási sebesség között a mozgóképek tömörítési minősége kétféle lehet: High (magas, 30 kép/mp-ig max. 28 Mbps, 50 és 60 kép/mp-nél max. 56 Mbps), és Normal (30 kép/mp-ig max. 14 Mbps, 50 és 60 kép/mp-nél max. 28 Mbps). UltraHD felbontásnál nincs tömörítési fok választási lehetőségünk, itt a max. sávszélesség 144 Mbps, ahogy a slow-motion videóknál sincs, itt 36 Mbps a maximum.

A Full HD és Ultra HD videó között látószögben igazán minimális eltérés van, de a fotókhoz képest sincs jelentős képkivágás, vagyis a teljes szenzor szélessége gyakorlatilag elérhető. Ha bekapcsolhatjuk az elektronikus stabilizációt (amely UltraHD-nél is elérhető), akkor természetesen a stabilizáláshoz enyhe látószög csökkenés társul, hiszen ez gyakorlatilag mozgóablakos képkivágást jelent.

Megnéztük a videofelvételnél elérhető szenzorkiolvasási sebességeket is, amelyhez szintén 100 Hz-es mérőfényt használtunk. UltraHD 30fps-nél 21,4 ms, FullHD 60fps-nél 7,5 ms, míg FullHD 120fps-nél 5,25 ms adódott.

Kiolvasási sebesség elektronikus zár használata mellett

Van lehetőség a nyers videojel HDMI kimeneten való továbbításának is, ráadásul ez akár 10 bites is lehet, HLG, illetve N-Log mentéssel, vagyis a kártyára mentett tömörített módokkal szemben külső felvevő esetén jobb minőségben is utómunkázhatunk.

A gép sztereó beépített mikrofont használ a hangfelvételre, amelynek érzékenysége és frekvencia tartománya is állítható (széles tartomány, vagy beszédhang közül választhatunk), ahogy szélajszűrés is rendelkezésre áll. A precízebb feladatokhoz külső mikrofont is csatlakoztathatunk, amelynél szintén állítható a jelszint.

A videofelvétel az exponáló gomb melletti külön gombbal indítható, de ezt megelőzően a gép hátulján át kell kapcsolni videó módba és aktiválni az élőképet.

A felvétel ugyanabban a módban veszi kezdetét, amelyet a fotózáshoz beállítottunk, és közben jórészt ugyanazok a beállítások használhatók. P módban csak az expozíció kompenzáció, S módban a záridő és az exp. kompenzáció, A módban a rekesz és az exp. kompenzáció, M módban pedig a rekesz/záridő és az érzékenység is állítható a felvétel folyamán. Az érzékenység teljes tartománya elérhető mozgókép módban is, így akár ISO204800-zal is filmezhetünk. Az érzékenységet a gép választja meg, de M módban van lehetőség általunk beállított érzékenység használatára is, amelyet akár felvétel közben is módosíthatunk, ehhez pedig az érintésérzékeny LCD-t használhatjuk, azaz teljesen csendben történhet a módosítás.

Videórögzítés alatt működik a fénymérés és a hibrid AF is, amely az exponáló, vagy az AF-ON gombbal indítható. A videókép színének, élességének és kontrasztjának megváltoztatásához a Picture Control képfeldolgozási módokat használhatjuk, de elszínezhető a felvétel a fehéregyensúly változtatásával is, amely a felvétel alatt is manuálisan állítható marad.

Felvétel közben módosítható a fókuszmező, az expozíció kompenzáció, illetve rekesz-előválasztás és manuális módokban a rekeszérték is, a fent említett módon az érintésérzékeny LCD segítségével.