Kipróbáltuk: Olympus E-5 teszt

0

Mért értékek

Az Olympus E-5 többnyire átlagos működési sebességeket produkál. Ennek kissé ellentmond a bekapcsolás utáni készenléti is, mivel csak 1,1 mp után jelenik meg az LCD infó képernyője. Az első felvétel elkészítéséig viszont ehhez mérten csak további 0,1 mp-et kell várnunk, már ha elég gyorsak vagyunk. Két fotó között 0,35 mp-nek kell eltelnie, amennyiben nem sorozatmódban használjuk a gépet.

Az E-5 a korábbi modellben bevezetett villámgyors autofókusz rendszert örökölte, így egy kellően fürge – mondjuk SWD meghajtású – objektívvel csupán egy-két tized másodperces élességállítási idővel kell számolnunk. Ehhez még hozzáadódik a zárkioldás kérleltetése, de a 0,04 mp-es idő szinte elhanyagolható.

Ha lejátszás módba kapcsolunk, egy negyed másodpercre lesz szüksége az első tárolt kép megjelenítéséig, a fotók és videók között pedig körülbelül 0,2 mp-enként lapozhatunk. Kapunk ugyan folyamatos lapozási lehetőséget is, ha nyomva tartjuk az erre szolgáló gombok valamelyikét, de az 1,4 fotó/mp-es képváltási sebességet gyorslapozásnak azért nem nevezném.

Fotók mentési ideje nagyban függ az általunk használt kártyák sebességétől. Tesztünkben egy átlagos (max. 15 MB/mp) sebességű CompactFlash és egy gyorsabb (Class10) SDHC memóriával mértük a kártyára írási időt. A tíz RAW kép 8,5 mp alatt került az SanDisk SDHC kártyára, ami kb. 13,5 MB/mp-es írási teljesítményt jelent. A CompactFlash valamivel lassabb volt, ott 10 MB/mp körüli sebességet mértünk. Mindkettő jó idő, de korántsem a legjobbak közül való.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
1,1 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
1,2 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,25 mp
Lapozás a képek között (RAW) 0,2 mp (gyorslapozás: 1,4 kép/mp)
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,35 mp
Zárkésleltetési idõ 0,04 mp
Sandisk Ultra II
CompactFlash
SanDisk Extreme Class10
32 GB SDHC
Kártyára mentés sebessége
(10 RAW alapján)
10 400 KByte/s 13 500 KByte/s
Keresőben látható kép mérete 23°, 58%* egy filmes, 1x nagyítású
100% lefedettségû keresõvel ellátott géphez
képest
(*a 4:3 oldalarány miatt a magasága nagyobb, mint egy hasonló
méretû keresõé)
Optikai kereső lefedettsége 100%
Keresõ nagyítása 1,15x
Vaku távolsága az optikai tengelytõl 11 cm
Super Fine
Fine
Normal
Basic
1:2,7
1:4
1:8
1:12
JPEG kép minősége
1620 mAh lítium ion akkumulátor (egy feltöltéssel) kb. 500 kép