Kipróbáltuk: Olympus E-5 teszt

0

Különlegességek

Stabilizátor

Az Olympus már régóta a szenzor-elmozdításán alapuló stabilizációs használja gépeiben. Az E-5-be is ez került, némileg továbbfejlesztve. A fejlesztést az új üzemmód jelenti. A korábbi típusban kétféle üzemmódot kaptunk. Az 1. módban kétirányú, vízszintes és függőleges stabilizációt alkalmazott a gép, a 2. állásban csak függőlegeset, vagyis a mozgó témák fotózásánál (vízszintes svenkelésnél) vettük hasznát. Az E-5-nél a következő módok állíthatók:

  • OFF: kikapcsolt állás
  • IS.1.: (alap beállítás) automatikusan választja ki, hogy vízszintes, vagy függőleges stabilizációt alkalmaz.
  • IS.2.: csak függőleges stabilizáció. Vízszintes svenkeléshez ajánlott.
  • IS.3.: csak vízszintes irányú stabilizáció. A gép függőleges elmozdításához ajánlott.

Beállításuk a menüben lehetséges, ezúttal nem kapunk külön gombot. Szerencsére az aktív státuszképernyőn is könnyedén elérhetők. A menüben beállítható a használt gyújtótávolság is.

bemozdult fotók aránya különböző záridőknél

A teszthez egy Zuiko Digital ED 12-60mm F2,8-4 SWD objektívet használtunk 60mm-es (ekv. 120mm) állásban. Kézben tartott gépnél így 1/120-1/150 körüli záridők az ajánlottak. A sort 1/160 mp-ről indítottuk, ahol a stabilizátor nélkül készült fotók 10%-a bemozdult. Stabilizátorral viszont csak 1/20 mp-nél kaptunk ugyanilyen eredményt. A stabilizátor jobb esetekben (1/20-1/10 mp környékén) ~3 fényérték volt, ami kiváló eredménynek számít, hosszabb záridőknél már stabilizátorral is egyre több bemozdult képet kaptunk, de 2 és 1/3 fényértéket azért még „megfogott”. 1/3 mp és ennél hosszabb záridők esetén már a stabilizátoros képek között sem találtunk éleset.

Az alábbi képek 1/15 mp-es záridővel készültek. Balra a stabilizátor nélküli, jobbra a bekapcsolt állapot látható. Üzemmódként IS.1-et választottunk.

stabilizátor kikapcsolva

stabilizátor bekapcsolva

Képi üzemmódok

Mint minden komolyabb fényképezőgépben, itt is megtaláljuk a képi üzemmódokat, melyek különféle előre mentett gyári beállítások. Általában valamilyen fotós helyzethez igazítják őket, például portré, vagy tájkép fényképezéshez. Az E-5 hat darab beállítást kínál, és egy egyedi módot, melynél magunk állíthatunk mindent.

Képfeldolgozás

A fenti képi üzemmódok nem csak gyári képfeldolgozási beállításokkal használhatók. Az összesen belül megtaláljuk az ilyenkor szokásos képszerkesztési opciókat, mint a kontraszt az élesség, vagy a színtelítettség beállítása. Ezek +/-2 fokozatban szabályozhatók. Alapértéknek a 0 számít.

Mindezek felett az összes beállításban meghatározható az ún. Árnyaltság is. Ez lényegében a képek tónustartományának eltolása világosabb, vagy sötétebb irányba. Választhatunk automatikus beállítást is, mely mellett Világos, és Sötét árnyaltság állítható. Itt a Normál fokozat jelenti az alapértéket.

Egyszínű módban (Monotone) a telítettség helyett ötféle színszűrőt kapunk (természetes, sárga, narancs, vörös, zöld), valamint ugyanennyi elszínezési beállítást (természetes, szépia, kékes, lilás, zöldes).

Művészi hatások

Az Olympus kisebb gépeiben sem ritkák a magyarul művészi hatásoknak nevezett Art módok. A csúcsmodellből sem kell tehát hiányolnunk. A tíz darab művészi hatás lényegében a képszerkesztő szoftverek durvább és felkapottabb effektusait utánozzák. Sok esetben jóval erősebb képi hatást adnak, mint a csak a színekre, kontrasztra és világosságra ható képi üzemmódok. Ilyen a Szemcsés film hatás, vagy a szűk mélységélességet, elforgatott fókuszsíkot utánzó Dioráma, illetve az új Drámai színek mód, mely igen erős tónuskiegyenlítést végez.

Árnyék kompenzáció

Az i-Enhance mód effektus erősségének szabályozásával, és az árnyék kompenzáció menüben való engedélyezésével némi világosságot vihetünk a sötét, árnyékos képterületekre. A i-Enhance effekt Gyenge, Normál és erős fokozatra állítható. A Gyenge fokozat már látványos árnyék korrekciót ad a kikapcsolthoz képest, ezzel szemben a két erősebb érték – tesztkörülményeink során – nem mutatott különösebb változást.

Az árnyék kompenzáció csak a kép sötétebb részeire lesz hatással. A kiégett területek arányát nem befolyásolja.

i-Enhance, árnyék kompenzáció

Többszöri expozíció

Ezen üzemmóddal több expozíció menthető egyetlen képkockára. Beállításai között megszabhatjuk, hogy 2, 3, vagy 4 képet szeretnénk egyesíteni (2F, 3F, 4F). Engedélyezhető automata világosság beállítás is, melynél az első kép után készült felvételek egyre halványabban jelennek meg a végső fotón. Ezt kikapcsolva az eredeti világossági értékükön láthatók. Bekapcsolhatunk úgynevezett „Fedésbe hozás” opciót is, melynek RAW képeknél vehetjük hasznát. Egy külön, illesztett változatot is ment a gép, az expozíciók száma viszont eggyel kevesebb lesz a beállítottnál.