Kipróbáltuk: Olympus E-5 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgép kezelése szinte teljesen megegyezik az Olympus E-3-mal. A szolgáltatások nagy részé külső kezelőszervről is elérhetjük, de több esetben egy gombnak dupla funkciója is lehet. Ilyenek a gép bal oldalán, fent található gombok, melyek mindkét vezérlőtárcsával használhatók, hiszen közben szabad marad az ezeket használó jobb kezünk. A jobbra lévő gombok esetén viszont csak a hátsó tárcsa működik, mivel ugyanazzal a kézzel érjük el őket. Előfordulhat, hogy egyszerre két gombot kell nyomva tartanunk, majd egy plusz tárcsát elforgatnunk a szolgáltatás eléréséhez.

A kezelésben sokat segít, hogy sok gomb – szám szerint 7 db – programozható, így tetszőleges funkciókat rendelhetünk hozzájuk. Szintén előny, hogy élőkép módban gyorsmenüt is bekapcsolhatunk, így a képernyőn azonnal kikereshető a szükséges beállítás. Normál kereső módban is megmaradt a kezelést könnyítő aktív státusz kijelző mód, mely az OK gombbal aktiválható. Segítségével az infó képernyő össze adatát megváltoztathatjuk a menübe való belépés nélkül.

Fent

(1) Vakunyitó gomb: mechanikus kioldású gomb, mely a beépített vaku felnyitására, és aktiválására szolgál. A nyitott vaku kézzel kell lezárnunk.
(2) Vakumód gomb: Nyomva tartása közben az elülső vezérlőtárcsát elforgatva +/-3 Fé között korrigálható a vakuexpozíció. A hátsó vezérlótárcsával a vakumódok között váltogathatunk.
(3) MODE: Üzemmód és sorozatmód választó gomb. A gombot nyomva tartva az elülső tárcsával kiválaszthatók, az egyképes, sorozat, önkioldó és távvezérelt önkioldó módok. A hátsó tárcsát elforgatva a felvételi üzemmódok között lapozhatunk, melyek a következők:
– P: program automatika mód. A rekeszt és a záridő kivételével minden beállítást a fotós szabályozhat. Ezen expozíciós beállítások megváltoztatására is lehetőségünk van, de csak közvetve, az expozíció korrekció, vagy a két érték együttes eltolása (Program eltolás) segítségével. Az expó korrekció +/-5 fényérték tartományon belül lehetséges, 1/3 Fé lépésközökkel.
– A: rekesz előválasztás. Szabadon beállíthatjuk a rekeszértéket, melynek tartománya a csatlakoztatott objektívtől függ. Elméletileg F1,0-F99 között állítható a rekesz, de például a 12-60mm-es optikával ez legfeljebb F2,8-F22 lehet. A beállított értékhez a gép választja ki a záridőt. Az expozíció kompenzáció e módban is működik.
– S: záridő előválasztás. Lényegében az előző üzemmód ellentéte. A fotós a záridő értéket választhatja meg tetszőlegesen, majd a gép ehhez állít egy megfelelő rekeszt. A használható záridők: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp. Az expozíció kompenzációt ezúttal is használhatjuk.
– M: teljes manuális mód. A gép által kínált összes beállítás elérhető, beleértve a rekeszértéket és a záridőt. Előbbit a hátsó, utóbbit az elülső tárcsával szabályozhatjuk, de a tárcsák funkciója meg is cserélhető. Az ideális expozíciós érték a kijelzőn, vagy a kereső státuszsorában megjelenő skáláról olvasható le.
– Bulb: hosszú zárkioldás. Az expozíció a kioldó gomb nyomva tartásának idejéig tart. Ez esetben a záridő előválasztáskor használható 60 mp-es záridő maximum jelentősen kitolódik és akár több perc is lehet. A menüben előzőleg beállítható a záridő maximális értéke, mely 1-30 perc lehet.
(4) AF: A gombot nyomva tartva majd a hátsó tárcsát elforgatva a fókuszmódok között választhatunk: S-AF (egyszeri), C-AF (folyamatos), MF (manuális élesség), MF+S-AF (manuális+egyszeri AF), MF+C-AF (manuális + folyamatos AF).
Az első tárcsát használva a fényérési módok állíthatók: ESP (multi), középre súlyozott, szpot, szpot csúcsfény prioritással, szpot árnyék prioritással.
Az AF és a MODE gombot közösen lenyomva a Bracketing (automata expozíció sorozat) menübe jutunk. Itt 2, 3, 5 és 7 képes expozíció sorozatot állíthatunk be 0,3, 0,7 vagy 1 Fé lépésközökkel. A többi expozíció sorozat külön menüben érhető el.
(5) LIGHT: a gomb segítségével bekapcsolható a felső, státusz LCD háttérvilágítása. A zöld színű fény újbóli gombnyomásra, vagy 8 mp múlva automatikusan kialszik.
(6) WB: a gombot nyomva kell tartanunk, majd az első/hátsó tárcsával beállíthatjuk a kívánt fehéregyensúly módot, vagy egy korábban mentett értéket. Az expozíció kompenzáció (+/-) gombbal együtt használva +/-7 értékben finomhangolható a gyári beállítás, illetve az egyedi színhőmérséklet Kelvin értéke. Fehéregyensúly módok az alábbiak: auto, napfény, árnyék, felhőz, izzólámpa, fénycső 1-3, vaku, egyedi beállítás 1-4, egyedi (2000-14000K).
(7) +/-: Expozíció kompenzáció gomb. Az elülső vagy a hátsó vezérlőtárcsával használva +/- 5 Fé között, 1/3 Fé lépésközökkel felülbírálhatók a gép által mért expozíciós értékek. Közösen használható a WB gombbal is, a fehéregyensúly finomhangolására.
(8) ISO: Érzékenység beállítása. Valamelyik tárcsát elforgatva a gomb nyomva tartása közben beállíthatjuk a kívánt ISO érzékenységet 1/3, vagy 1 Fé lépésekben. A lépésközt előzőleg a menüben adhatjuk meg. Az érzékenység ISO100 és ISO6400 között változhat. Vezérlését rábízhatjuk a gép automatikájára is, de ebben az esetben is meghatározható az alapértelmezett, és a maximális ISO érték.
(9) Exponáló (kioldó) gomb: félig lenyomva (alapesetben) aktiválódik a fénymérés és az automata élességállítás. Teljesen lenyomva a készülék állóképet készít, akár fotó módban, akár videofelvétel közben. Bulb módban a gomb nyomva tartása alatt folyamatos az expozíció.
(10) Elülső vezérlőtárcsa: bármely funkciógombot nyomva és a tárcsát elfordítva megváltoztatható a gombnak megfelelő beállítás. Feladata:
P módban: expozíció eltolása.
A módban: rekeszérték beállítása.
S módban: záridő meghatározása.
M módban: rekeszértéket beállítása (a funkció felcserélhető a hátsó tárcsával).
Visszajátszásnál a képek közötti lapozásra szolgál, a kép egy részletére zoomolva pedig a nagyítás megtartásával válthatunk a fotók között.

Hátul

(1) MENU: a főmenü megnyitására szolgál, bármely üzemmódban. A beállító képernyő kikapcsolásához újra le kell nyomnunk. Az élőkép gyorsmenüje, illetve az aktív státusz képernyő az OK gombbal engedélyezhető.
(2) INFO: felvétel és lejátszás módban a hátsó LCD be- és kikapcsolására, valamint a megjelenő adatok lapozására használhatjuk.
Felvételi módban a státuszképernyőt, illetve a függőleges és vízszintes irányzékot hozhatjuk be. A harmadik gombnyomásra kikapcsolható a képernyő

Lejátszás módban a következő képernyők között válthatunk az INFO gombbal: csak a kép megjelenítése, kép+alap adatok, kis nézőkép+részletesebb felvételi infók és színcsatornánkénti hisztogram, kép+világossági hisztogram, a kiégett és bebukott képrészek villogtatása.
Élőképnél az alábbi információk között válthatunk a gombbal: csak élőkép a kiégés és bebukás gyanús részek villogtatásával, élőkép+alap felvételi adatok és fókuszpont, élőkép+részletes felvételi adatok (gyorsmenü) és fókuszpont, élőkép+alap felvételi adatok és élő hisztogram, segédrács és vízszintjelző.
(3) Élőkép gomb: a Live View mód be és kikapcsolására szolgál, mely az LCD-n való komponálást teszi lehetővé. Csak ebben a módban indítható mozgókép felvétel. Az élőkép mód – amennyiben nem állítunk semmilyen opciót – 1 perc múlva automatikusan kikapcsol. Az expo gomb félig lenyomására az élőkép mód magától aktiválódik.
(4) AEL/AFL: feladata az expozíció és/vagy a vaku fénymérés rögzítése. Az Egyedi beállítások menüben megadható, hogy e gombra kerüljön a fénymérés és AF indítás is. Funkciója az Fn gombbal felcserélhető.
Lejátszás módban visszajátszott képet védetté tehetjük, így sima törlésnél nem távolítható el a memóriából.
Élőkép esetén ezzel a gombbal aktiválható a fázis-alapú élességállítás, az exponáló gombbal pedig a kontraszt alapú.
(5) Hátsó vezérlőtárcsa: Bármely funkciógombbal együtt használva az adott gombnak megfelelő beállítást módosíthatjuk. Egyéb feladatai, felvételi módokban:
P módban: az expozíció korrekció állítása.
A módban: a rekeszérték szabályozása.
S módban: a záridő beállítása.
M módban: a záridő megadása, de felcserélhető az elülső tárcsával..
Visszajátszásnál a megjelenített kép részleteibe nagyíthatunk vele, 2-14x értékek között.
Élőkép módban, kézi élességállítást végezve, az automatikus nézet nagyítás mértékét szabályozhatjuk vele, 5-7-10-14x értékekben.
(6) Fn: egyedi funkció gomb. Tizenegy szolgáltatás rendelhető a gombhoz az Egyedi beállítások B-menüjében. Ezen kívül 4 db saját beállítás is aktiválható vele. Az Fn gomb működése felcserélhet az AEL/AFL-lel.
Visszajátszásnál azonnali 10x nagyítás érhető el vele a képen a nyílgombokkal kiválasztott képkivágáson.
(7) [***]: AF mező választó/videó gomb. Bármely felvételi módban, optikai keresővel használva az AF pontok beállító képernyőjét hívhatjuk elő a gomb segítségével. Ezután az elülső vagy a hátsó tárcsával, illetve az iránygombokkal választható ki a tetszőleges fókuszmező, vagy fókuszterület.
Élőkép módban a videofelvétel indítására és megállítására használható.
(8) Lejátszás gomb: lenyomásával a képek és videók visszanézésének lehetőségét kapcsolhatjuk be. Újra használva kiléphetünk a lejátszás módból, de az exponáló gombbal is visszakerülünk felvételi állásba.

(9) Négyirányú nyílgombok: alap feladatuk a menüpontok közti navigáció. Felvételi módban bármely menüben, vagy gyorsmenüben az opciók közti váltásra használhatók. Hasonló a funkciójuk, mint a vezérlőtárcsáknak, de expozíciós értékek nem módosíthatók a nyílgombokkal. A beállított értéket a középen lévő OK gombbal fogadhatjuk el. Az OK gomb a gyorsmenü és az aktív státusz képernyő bekapcsolására is alkalmazható.
Lejátszás módban a jobb és bal irányokkal egyenként lapozhatunk a képek között, a le-fel iránygombbal pedig a videó hangereje állítható 0-5 lépésben. Nagyított képnézetnél a megjelenített képkivágás a navigációs gombokkal görgethető a megfelelő irányba.
Élőkép módban az iránygombokkal választható ki a 11 AF mező bármelyike.

(10) Törlés gomb: csak felvétel módban működik. Feladata az aktuálisan megjelenített fotó vagy videó törlése a memóriából. A törlés csak újbóli megerősítés után lehetséges.
(11) ON/OFF kapcsoló: a készülék be- és kikapcsolására szolgál.

Elöl

(1) Fehéregyensúly szenzor.
(2)Mélységélesség ellenőrző gomb: a gomb nyomva tartása alatt beugrasztható a rekesz és a keresőben, vagy az élőképen ellenőrizhető a mélységélességi tartomány. Szűkebb rekesznél a keresőkép – értelemszerűen – erősen elsötétedik.
(3)Vaku szinkroncsatlakozó aljzat: szabványos szinkronzsinórral bármilyen, ezt fogadó vakut elvillanthatunk. A gép közvetlenül nem vezérli a vakut. A megfelelő villanási teljesítményt a fotós állítja be.
(4)Önkioldó (távvezérlő) működését jelző lámpa, mely egyúttal a vezeték nélküli távvezérlő infravörös érzékelője is.
(5)Objektív kioldó gomb: a gombot nyomva tartva, majd a csatlakoztatott objektívet az óramutató járásának irányában kb. 80 fokkal elfordítva leoldható a vázról. Felcsatolásához nincs szükség a gombra.