Kipróbáltuk: Olympus E-5 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás

Az élőkép módot kikapcsolva az E-5 villámgyors fáziskülönbségen alapuló AF-t használ. Különösen gyors, egy-két tizedmásodperces időket kapunk a Supersonic Wave Drive (SWD) meghajtású optikáktól.

Az AEL/AFL gombbal élőkép módban a fázis-alapú AF aktiválható, normál üzemmódban azonban a mért expozíciós adatok és az automata fókusz rögzítésére szolgál, mely adatok a következő képre is érvényben maradnak.

A fókuszrendszeren nem sokat változtattak. Most is 11 darab választható, biaxiális (kéttengelyű) fókuszpontot kínál a gép, de összesen 88 mérőpont adatait feldolgozva történik az élesség beállítása. Számottevő újdonságként az arcfelismerő mód bevezetését említhetném. A 11 pont között az AF mező gomb és a hátsó tárcsa segítségével válthatunk az elülsőt elforgatva pedig három terület mód között lépegethetünk:

AF mező választás
  • 11 pontos: a fényképezőgép automatikusan választ egyet az összes fókuszpont közül.
  • 1 pontos (közép): a rendszer csak a középső mezőre eső témára állít élességet.
  • 5 pontos (csoport): öt egymás melletti fókuszpont válaszható ki tetszőlegesen. A gép alapból a középsőt használja, de ha a téma elmozdul automatikusan áttér bármelyik mellette lévőre.

A fenti terület módok, az aktív státuszképernyőn is elérhetők, mint ahogy a fókuszmódok váltása is, mely a felső AF gombbal kapcsolható be. Ezek a következők:

  • S-AF: egyszeri automatikus élességállítás. A kioldó gombot félig lenyomva aktiválódik és nyomva tartva a beállított távolságon marad, abban az esetben is ha átkomponáljuk a képet. Az S-AF mód az AEL/AFL gombhoz is rendelhető. Ez esetben az exponáló gomb csak a fénymérést aktiválja.
  • C-AF: folyamatos autofókusz. Szintén az exponáló gombot (félig) lenyomva indul az élességállítás, azonban a kép átkomponálásakor, vagy az AF pontra eső téma elmozdulásakor folyamatosan változik a fókuszálás távolsága.
  • kézi élességállítás
  • MF: kézi élességállítás az objektív fókuszgyűrűjével, a beállításhoz a szemünkre és az optikai keresőre kell hagyatkoznunk. A gyűrű elektronikus vezérlésű, így a gép menüjében meghatározhatjuk az elfordítás irányát is.
  • MF+S-AF: kombinált kézi és automata élességállítás. Az exponáló gombbal aktiválódik az egyszeri autofókusz mód, de az objektív fókuszgyűrűjével is finomítható az élességállítás.
  • MF+C-AF: Ezúttal is használható a kézi élességállítás, ami a fényképezőgép folyamatos autofókusszal kombinál.

Gyengébb fényviszonyok között AF segédfényt is használhatunk, mely a beépített vaku gyors felvillanásaival támogatja az AF rendszer működését. A segédfény csak nyitott vaku esetén működik, de külön le is tiltható.

A menü egyedi beállításai között rögtön az első, vagyis az A-csoportban találjuk az élességállításra vonatkozó egyedi beállításokat. Meghatározhatjuk például, hogy a hátsó tárcsa elforgatásával milyen sorrendben lépkedjünk a 11 AF mező között, letilthatjuk a nagyított nézetet kézi fókusznál, a fáziskülönbségen alapuló rendszert élőkép módban és meghatározhatjuk az AF érzékenységét. Az érzékenység Normál beállításánál az adott AF-pont környezetét is figyelembe veszi a rendszer, Kicsi értékre állítva viszont csak magát a mezőt.

Az Olympus E-5 autofókusz finomhangolást is kínál, ha nem vagyunk megelégedve objektívünk, vagy rendszerünk élességállítási pontosságával. A többi ilyen szolgáltatással ellátott géphez hasonlóan, +/-20 fokozatban szabályozhatjuk közelebbi vagy távolabbi fókuszálásra a teljes rendszert (alapértelmezett adat), azaz minden objektívnél ugyanazt a finomhangolást kapjuk. Ezen kívül 20 darab objektívet egyedileg is finomhangolhatunk. A csatlakoztatott objektívet később gyári szám alapján felismeri a rendszer. A finomhangolt optikák adatbázisát az Adatlista menüpont alatt tekinthetjük meg.

Sorozat fényképezés

Ahogy elődjében, úgy az Olympus E-5-ben is kétféle sorozat mód áll rendelkezésünkre, és még ezek sebessége is ugyanaz, mint korábban. Mindkettőt a MODE gombbal elérhető menüben állíthatjuk be az elülső tárcsát elforgatva. ‘H’, vagyis gyors módban 5 kép/mp-es sebességet ígér. A készíthető képek száma a felbontástól és főleg a beállított képformátumtól függ. A gyártó még a használati utasításban sem közöl erre vonatkozó értékeket, csak annyit, hogy a sorozat várható képszáma a kereső státuszsorában látható.

A másik beállítás az ‘L’, azaz lassú sorozat, melynek sebességét 1-4 kép/mp között a menüben állíthatjuk be előzetesen.

JPEG sorozat hangja
(lejátszás a képre kattintva)

RAW sorozat hangja
(lejátszás a képre kattintva)

Persze nem hittünk a táblázatoknak és magunk is megmértük a sorozat teljesítményt. A méréshez egy 32GB-os SanDisk Extreme (Class10) SDHC kártyát használtunk.

A gyári és a mért értékeket az alábbi táblázat foglalja össze:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(gyári érték)
sebesség
(általunk mért)
készíthetõ képek száma
(általunk mért)
RAW ~ 5 kép/mp (nincs adat) 5,5 kép/mp
(10 kép után: 1,25 kép/mp)
10 kép
JPEG (Super Fine) ~ 5 kép/mp (nincs adat) 4,8 kép/mp (22 kép után: 2,9 kép/mp) 22 kép

Az Olympus E-5 több automata sorozatot is kínál, melyek közül a leghasznosabb az automata expozíció sorozat. Az elődnél 3 és 5 kép hosszúságban exponálhattunk, 0,3, 0,7 vagy 1 fényérték lépésközökkel. A fényérték különbségek itt is ugyanazok, de a képszám 2, 3, 5, vagy 7 lehet.

Választhatunk fehéregyensúly sorozatot is, ami megegyezik a korábbi modellnél alkalmazottal. Az A-B (ámbra-vörös) vagy G-M (zöld-lila) színtartományok irányában 2, 4 vagy 6 lépéskülönbséget állíthatunk be.

Az automata vakuexpozíció sorozat, különböző villanási erősségekkel készít 3 felvételt. Az teljesítmény lépésköz 0,3, 0,7, vagy 1 fényértékre állítható.

Végül használhatjuk az előd egyik érdekes szolgáltatását az ISO (érzékenység) sorozatot, mely ugyanúgy 3 fotót készít egyhuzamban, a fent is alkalmazott 0,3, 0,7 és 1 fényérték lépésközökkel. ISO200 alapbeállítás és 0,3 lépésköz esetén ez egy ISO160-ISO200-ISO250-es képsort jelent.

A sorozatok menüjében érhető el az önkioldó kétféle üzemmódja 12 és 2 másodperces késleltetéssel. Az önkioldót távvezérlővel is kombinálhatjuk, szintén 12 és 2 mp-es időt állítva.

Mozgókép

videofelvétel adatai

Az új Olympus DSLR csúcsmodell legnagyobb dobása a videofelvétel bevezetése. Annyiban azonban csalódnunk kell, hogy csak a kötelező minimumot hozza, hiszen 720 soros HD felvételre az olcsó tükörreflexesek is képesek. Ez tehát a maximum, a másik felbontás és egyben minimum pedig a 640 x 480 pixeles SD felvétel. Mindkét esetben 30 kocka/mp-es képfrissítést használ a gép. A videók motion-JPEG tömörítéssel, AVI kiterjesztéssel kerülnek mentésre. Engedélyezhetünk mono hangfelvételt is, de a gépen egy sztereó külső mikrofon bemenet is használható. Az állóképek mellé külön, 30 mp-es hangjegyzet készülhet. A belső mikrofon elég érzékeny. Kisebb környezeti zajnál a gép működési neszei is jól hallhatók majd, nagyobb hangnyomásnál pedig torz lehet a felvétel.

A felvétel csak élőkép módban indítható a gép hátulján lévő AF-mező választó gombbal, így persze a kereső nem használható. A fájlok maximális méretét 2 GB-ban korlátozták, ami HD módban kb. 7 perces klipet jelent, SD beállításban pedig a dupláját.

Videórögzítés alatt nem állíthatók az expozíciós értékek, de működik a fénymérés és a stabilizátor is. A videó indítása előtt persze lehetőségünk lesz az expozíció korrekció a rekesz, a záridő vagy a fehéregyensúly beállítására és használhatjuk a képeffektusokat, vagy művészi hatásokat is. Felvételi üzemmódok közül a P, A, és M választható. Az érzékenység az M mód kivételével mindig automatikus, kézzel beállítva ISO200 és 1600 között változtatható.

Kontraszt-alapú automata élességállítást is kapunk, mely az exponáló vagy az AEL/AFL gombbal aktiválható. Sajnos túlságosan lassú és hangos ahhoz, hogy igazán használható legyen. A túl érzékeny belső mikrofon az AF motor legkisebb rezdülését is felveszi, így célszerűbb a kézi fókuszt használni. Ugyanez igaz a zoomolásra is, mely természetesen használható, de a „szorulósabb” zoomgyűrűk esetén a halkabb felvételekbe belehallatszik majd az állítgatás. A hangfelvétel külön menüpont alatt letiltható.

Videózás közben állókép is készíthető az exponáló gombot lenyomva, de ilyenkor hosszú másodpercekre megszakad a felvétel és a fotó elkészülte után automatikusan új mozgókép felvételt indít a készülék.