Kipróbáltuk: Olympus E-520 teszt

0

Felépítés I.

Alacsonyabb ár, vagy stabilizátor?

Az Olympus az E-410 és E-510 óta a belépőszintet két részre szabta. A 400-as sorozat az olcsóbb, stabilizátor és kényelmes markolat nélküli modelleket tartalmazza, míg az 500-as sorozat a belépőszint magasabb régióját képviseli szenzorstabilizálással és kényelmes fogást biztosító markolattal.

Aki olvasta korábbi E-420 tesztünket, már biztos fejből vágja az előző modellel szembeni különbségeit. Nos, az Olympus ezeket a fejlesztéseket természetesen az E-520-ba is átültette, de hogy azok is könnyen tájékozódhassanak ezen változásokról, akik az E-420-ról szóló cikkünket nem olvasták, most is ismertetjük ezeket.
Persze itt az is érdekes lesz, hogy milyen eltérések vannak az E-420 és az E-520 között, hiszen a 410/510 modellekkel szemben most az Olympus jóval tovább tartotta a fiók mélyén az E-520-as modellt, s míg az E-420 már kapható a boltokban, az E-520-ra még várni kell egy kicsit. Emiatt viszont a nyaralás előtt új gépet vásárolni szándékozóknak el kell dönteniük, hogy inkább most egy E-420, vagy később egy E-520.

Külsőre a két gép között alig vehetünk észre különbséget, leszámítva persze a markolatot, amely határozottan kényelmesebb fogást biztosít. A hátlapon ezen felül néhány új gomb is rendelkezésünkre áll, ezek egyike a szenzorstabilizálás ki/bekapcsolására szolgál.

A külső jegyekben lévő eltérések után nézzük milyen plusz szolgáltatásokra számíthatunk az E-520-szal, az E-420-hoz viszonyítva:

Főbb különbségek az Olympus E-420 és E-520 között
Olympus E-420 Olympus E-520
Vázból jól kiemelkedő, kényelmes markolat nincs van
Szenzor stabilizálás nincs van
Dedikált Fn gomb nincs
(csak balra nyílon)
van
(balra nyíl fénymérés beállításához)
Víz alatti témamódok nincsenek van, kettő
Vaku szinkronidő beállítása nincs lehetőség igen, 1/60..1/180 mp
Vaku teljesítmény-sorozat nincs van
Fehéregyensúly-sorozat nincs van
Peremsötétedés kompenzáció nincs van
Expozíciós lépésköz (rekesz és záridő) 1/3 Fé 1/3 Fé, 1/2 Fé, 1 Fé
Szerkeszthető fájlénév nem szerkeszthető szerkeszthető

Érdemes az előd E-510 modellel is összevetni az új gépet. Ebből jól látható, hogy milyen sok fejlesztés került az E-520-ba (ezek az E-420-nál már alkalamzásra kerültek):

Főbb különbségek az Olympus E-510 és E-520 között
Olympus E-510 Olympus E-520
Autofókusz LiveView élőkép módban tükörlecsapás után fáziskülönbség elven tükörlecsapás után fáziskülönbség elven
vagy folyamatos élőkép mellett kontraszt érzékeléssel
Arcfelismerés LiveView módban nincs van, kontraszt érzékelés esetén
Státuszkijelzés részletessége kétféle egyféle
Vezeték nélküli vakuvezérlés nincs van
Vaku teljesítmény kompenzáció ±2 Fé ±3 Fé
B-mód maximális ideje 8 perc 30 perc
Stabilizálás módja két féle három féle
(vertikális svenkelés is)
Fehéregyensúly 7 előre programozott,
kézi beszabályozás,
színhőmérséklet megadás
8 előre programozott (vaku WB),
kézi beszabályozás,
színhőmérséklet megadás
LCD 2,5″
230.000 pixel
2,7″
230.000 pixel
LCD beállítása fényerő fényerő és
színezet
Sorozat 3 kép/mp, 6 RAW képig 3,5 kép/mp, 8 RAW képig
Hosszú záridős hotpixel szűrés csak JPEG módban RAW képeknél is
Gyorsnézet felvételkészítés után időzített
tartás
ki
időzített
tartás
ki
átváltás lejátszás módba
JPEG tömörítési fokok száma max. felbontásban 2 4
Témamódok 18 féle:
portré
tájkép
tájkép+portré
éjszakai
éjszakai+portré
gyermek
sport
highkey
lowkey
berázás csökkentő
makró
természetmakró
gyertyafény
naplemente
tűzijáték
dokumentum
panoráma
vízpart és hó
20 féle:
portré
tájkép
tájkép+portré
éjszakai
éjszakai+portré
gyermek
sport
highkey
lowkey
berázás csökkentő
makró
természetmakró
gyertyafény
naplemente
tűzijáték
dokumentum
panoráma
vízpart és hó
víz alatti nagylátószögű
víz alatti makró
Árnyék kompenzáció nincs van, JPEG képeknél
Max. képek száma index nézetben 25 100

Ezeken túl még akad pár apróság, amelyeket főként a Setup menü első oldalának beállításai között találhatunk, amelyet immár betűkre bontva tálalnak. Érdemes tehát megnézni a menürendszer oldalt is, az egyedi beállítások lehetőségei miatt.

Mivel az E-520 igen sok részében megegyezik az E-420-szal, jelen tesztünk tartalmában is sok átfedés lesz az E-420-et bemutató cikkel. Ezeket dőlt betűvel különböztettük meg az aktuális, csak az E-520-ra vonatkozó megállapításoktól.

Képérzékelő

A képérzékelő a 4/3” típusú szenzorok között jelenleg a legnagyobb felbontású. Mérete 17,3×13,0 mm, ekkora felületre 11,8 millió képpontot helyeztek el. Ebből a képalkotáshoz 10,0 millió pixelt használ fel a gép.
A szenzornak legfőbb vonzereje a LiveView üzemmód támogatása, melyről később részletesebben is írunk.

szenzor

tükör és mattüveg

A NégyHarmados rendszer egyik jellemző tulajdonsága, hogy a képérzékelő negyedakkora területű, mint egy kisfilmes képkocka. Ebből kifolyólag az objektívek gyújtótávolságát 2-vel kell fejben felszoroznunk, hogy az azonos látószöghöz tartozó kisfilmes fókusztávolság értéket megkapjuk. Egy 50 mm-es objektív tehát itt már telének számít, míg egy 24 mm-es még nem ad igazán nagy látószöget.

A LiveMOS szenzorra objektív cseréje alkalmával esetleg felkerülő porszemeket a bekapcsoláskor automatikusan működésbe lépő ultrahangos (SuperSonic Wave Filter) tisztítórendszer rázza le, amelynek működését a váz felső részén elhelyezett kék színű (SSWF feliratú) LED jelzi. Ennek jó hatékonyságáról már többször megbizonyosodhatunk, s a – hogy stílusosan fejezzem ki magam – nagy port kavart szenzortisztító tesztünk során is az Olympus megoldása bizonyult a legjobbnak.

Az érzékenységet ISO100 és ISO1600 között állíthatjuk, a lépésköz 1 Fé. Lehetőségünk van arra is, hogy a szükséges érzékenységet a fényképezőgép állítsa be, amely akár M (teljes kézi) módban is használható. Az ISO Auto beállításánál megadhatjuk, hogy milyen maximális érzékenységet engedélyezünk a gépnek (fura módon itt az ISO100 is kiválasztható, aminek igazából nincs értelme, hiszen ISO100 és ISO100 közül nem sok választása lehet a gépnek).

Legnagyobb felbontásban 3648×2736 képpontból álló fotókat készíthetünk, ezeket RAW (.orf) vagy JPEG formátumban menthetjük el, de van lehetőség a RAW+JPEG módszer alkalmazására is. Ennek során a veszteségmentes és tökéletesen utófeldolgozható RAW kép mellé gyorsan és egyszerűen kezelhető JPEG kép is kerül.
Ez főként akkor hasznos, amikor egy eseményről igen sok képet készítünk, biztonsági céllal, s a végén csak a legjobbakat szeretnénk meghagyni. Ilyenkor a JPEG képeket gyorsan átnézhetjük és az eleve hibás felvételeket rögtön törölhetjük is, s csak azokkal a RAW fájlokkal kell foglalkozni, amelyek JPEG ikertestvére is már jó minőségű.

A JPEG képek tömörítési fokát négy lépésben állíthatjuk, amely az E-520-nál már a legnagyobb felbontásra is igaz. A korábbi SQ, HQ és SHQ bonyolult elnevezések helyett itt már az elterjedtebb Basic, Normal, Fine és SuperFine jelöléseket találjuk. A rengeteg sok választható felbontás közül egyszerre hármat tudunk könnyedén elérni, ezeket az L, M és S jelzésekkel illették. A L mód mindig a legnagyobb felbontást jelenti, az M mérethez választhatunk 3200×2400, 2560×1920, 1600×1200 értékek közül, míg az S méret 1280×960, 1024×768 vagy 640×480 pixeles lehet. Az egyes méretekhez beállíthatjuk a használni kívánt tömörítési fokot, amely a korábban említett nevekhez kapcsolódóan 1/12, 1/8, 1/4 vagy 1/2,7 értékű lehet.

Optika

Az Olympus E-520-ra FT bajonettes Olympus Zuiko Digital, vagy más gyártók (Sigma, Leica) optikáit tekerhetünk fel. Napjainkban már a FourThirds rendszer a gyújtótávolságok igen széles tartományát fedi le, a diagonális fisheye-tól kezdve az ultanagylátószögű zoomoptikákon és a makró objektíveken keresztül a nagy fényerejű telékig sokféle modellel találkozhatunk. Persze a két szélső tartomány ára egyelőre még drága, de itt is érezhető, hogy az Olympus próbál olcsóbb modelleket is kínálni, hiszen megfizethető áron lesz kapható a Zuiko Digital termékcsalád Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5,6 ED-es nagylátószögű zoomobjektívje.

Ha a fényképezőgépet kit kiszerelésben vásároljuk meg, akkor a Zuiko Digital ED 14-42mm f/3,5-5,6 objektívet kapjuk hozzá (melyet az E-400 tesztje során röviden már kipróbáltunk). Ennek külső kialakítása teljesen műanyag, beleértve a bajonettet is, de használat során nem tűnik „műanyag gagyinak”, még teljes zoomnál sem lötyög. A teljes zoomtartomány hajszálnyival kevesebb, mint 45 fok eltekeréssel bejárható, akadást az elforgatás során nem tapasztaltam. Az élességállító gyűrű – ahogy az összes ZD optikánál – elektronikus működésű, vagyis csak akkor fogja mozgatni a belső lencsetagokat, ha a gép MF módban van. Az elektronikus élességállító gyűrű használatát kicsit nehéz megszokni, már csak azért is, mert nem érezzük a két végállást, ill. túl gyorsan nem is forgathatjuk el, hiszen azt az optika nem tudja lekövetni.

Dupla kit-et vásárolva a fent említett alapobjektíven kívül Zuiko Digital 40-150mm f/4,0-5,6 telezoomot is kapunk a váz mellé.

Tesztünk során viszont a Zuiko Digital ED 14-35mm f/2.0 SWD objektívjét használtuk, amely a Top Pro kategória tagja.

Az Olympus sokáig nem kínált a FourThirds rendszerhez kifejezetten jó fényerejű alapzoom objektívet, amelyek azonban más rendszerekben (filmes, APS-C, stb.) már igen elterjedtek. 2008-ig ezt a feladatot a Pro kategóriás 14-54mm f/2,8-3,5-tel valósíthattuk meg, de a 2008 márciusától forgalomban lévő Zuiko Digital ED 14-35mm F2 SWD erre bizony határozottan alkalmasabb.
A FourThirds rendszer előnyének kiaknázásával lehetővé vált, hogy az objektív fényereje itt kiváló, f/2 értékű legyen, ráadásul az egész zoomtartományban. A TopPro széria tagjaként természetesen az optika időjárásálló kivitelű.

A gyújtótávolság 14-35 mm között változtatható, amely hasonló látószöget eredményez, mint egy kisfilmes 28-70 mm-es optika. A fényerő kiváló, a filmes f/2,8-as objektívekkel szemben itt teljes zoomtartományban f/2 fényerő áll rendelkezésünkre.
A 17 csoportba rendezett 18 lencsetag között 2 aszférikus, 1 ED és 1 aszférikus ED tagot is elhelyeztek a torzítások és aberrációk minimalizálása érdekében. A közeli képek jó minőségéért a belső élességállítás lebegőpontos kialakítású.

Az élességállítást ultrahangos SWD (Supersonic Wave Drive) meghajtás végzi, amely így csendes és gyors fókuszálást eredményez. Az Olympus sajtóközleményeiben úgy nyilatkozott, hogy ez jelenleg a leggyorsabb élességállítási rendszer.
Az objektív belső élességállítású, tehát a frontlencse nem fordul el fókuszálás során, valamint a tubus hossza sem változik meg. Az objektív hossza 20 mm-es gyújtótávolságnál a legkisebb, illetve 35 mm-nél a legnagyobb. A kettő között közelítőleg 15 mm-es hosszváltozás tapasztalható.

A frontlencse elé 77 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, a becsillanások és az ellenfénynél fellépő kontrasztvesztés elkerülésére érdekében gyári szirom formájú napellenzőt használhatunk. A napellenzőn levehető ajtót alakítottak ki a polarizációs szűrők forgatásának megkönnyítéséért.

Sorozat fényképezés, sebesség

JPEG sorozat hangfelvétele
Kattintson a képre!

RAW sorozat hangfelvétele
Kattintson a képre!

A Olympus E-520 sorozatfelvételét kis mértékben feljavították az elődmodellhez képest, a sebességet 3-ról 3,5 kép/mp-re, a puffer kapacitását 6-ról 8 RAW képre növelték. Változatlan maradt azonban a sorozatok módja, vagyis normál és automatikus expozíció-sorozaton kívül vaku teljesítmény és fehér-egyensúly sorozat is használható.

JPEG tömörítést választva 8 képnél hosszabb sorozat is készíthető, kártyasebességtől függően ez akár 20-30 kép is lehet egyhuzamban. Ha a puffer betelik, a sorozatkészítés nem áll le teljesen, hanem folytatódik, de a következő kép elkészültéig meg kell várnunk, míg a pufferben legalább egy képhez szükséges hely felszabadul. RAW formátum esetén ez természetesen hosszabb időt vesz igénybe, mint JPEG-nél. A fenti képeken SanDisk Extreme IV 4GB-os CompactFlash kártyára készült RAW és SuperFine JPEG formátumú sorozatfelvétel hangmintája látható, a képekre kattintva a hangfelvétel meg is hallgatható. A sorozat sebességét kategóriájában megfelelőnek találom, az egy sorozatban elkészíthető képek száma is napjaink elvárásainak megfelelő.

Sorozat sebességek
1/100 mp 1/200 mp 1/400 mp
RAW 3,2 kép/mp 3,3 kép/mp 3,3 kép/mp
JPEG 3,25 kép/mp 3,3 kép/mp 3,3 kép/mp

Az Olympus E-520 nálunk járt változata kissé elmarad a specifikációkban megadott sorozat sebességet, ez az eltérés azonban alig több, mint 5%-os.
A zajszűrés bekapcsolása ennél a fényképezőgépnél nincs hatással a sorozat sebességére (nem úgy, mint a Nikon D60-nál).

A kártyára írás sebességét CompactFlash és xD kártyával egyaránt meg vizsgáltuk. Ennek során ismét bizonyossá vált, hogy xD kártyával csak megközelíteni tudjuk az átlagos CF kártyák írási sebességét.

Kártyaírási sebességek
JPEG RAW
SanDisk Extreme IV CF (4 GB) 15400 KiB/s 15200 KiB/s
Lexar 80× WA CF (2 GB) 7400 KiB/s 7800 KiB/s
Fujifilm xD H (1 GB) 4750 KiB/s 4650 KiB/s
Kingston narancssárga címkés CF (512 MB) 3200 KiB/s 3000 KiB/s
Olympus xD M (128 MB) 1200 KiB/s 1200 KiB/s

Aki a nagyobb sebességet preferálja, annak inkább a CompactFlash kártyákat javasoljuk, hiszen ezek már igen nagy sebességgel is képesek a képek írására és áruk is mérsékeltebb, mint az xD formátumé.

Ha automatikus expozíció-sorozatot választunk, akkor 3 képet készíthetünk ±0,3..1 Fé lépésközzel. Ez az üzemmód azonban nem jelenti a sorozatmód használatát, azt nekünk külön be kell állítani.

A vakuteljesítmény-sorozat hasonlóan az expozíció sorozathoz, 3 kép hosszban készülhet ±0,3..1 Fé lépésközzel.

Fehéregyensúly-sorozatot választva 3 vagy 9 képet fog elmenteni a fényképezőgép, 2, 4, 6 lépésközt használva a vörös és a zöld csatornán. Ezt a sorozatot az automatikus expozíció-sorozattal együtt, kombinálva is használhatjuk.

A kioldást 2 vagy 12 mp-es időzítővel, illetve vezeték nélküli távkioldóval (azonnali vagy 2 mp-es időzítő) végezhetjük. Ennek vevőegysége ill. vörös színű visszajelző LED-je a gép elején, a „markolat” mellett található.
Ezen kívül használhatunk expozíció előtti, időzített tükörfelcsapást is a nemkívánatos rezgések elkerülése érdekében. Az előzetes tükörfelcsapás időzítése a menüben állítható be.