Kipróbáltuk: Olympus OM-D E-M1 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Sorozat/önkioldó/HDR gomb: a nevében említett opciók beállítására szolgál. A gombot lenyomva két menü jelenik meg a kijelző alsó és felső szegélyén a HDR (fent), valamint sorozat/önkioldó módok kiválasztásához. Ezek beállítása az elülső és hátsó tárcsával lehetséges.
(2) AF/fénymérés gomb: szintén kétféle menüt kapunk a gomb lenyomásával. A képernyő tetején a fénymérési módokét, alul pedig az AF módok kiválasztásának lehetőségét, melyek között ismét az elülső és hátsó tárcsával lépkedhetünk.
(3) Be-, és kikapcsoló kar
(4) Módválasztó tárcsa: a gép fontosabb felvételi üzemmódjainak kiválasztására szolgál, melyek a következők:
iAUTO: intelligens auto mód, melyben a készülék szinte minden beállítást maga végez, beleértve a témamód kiválasztását is. A képernyő jobb szélén egy érintőfület kapunk, melynek segítségével gyorsmenü érhető el. A menü nem túl egyértelmű, de szerencsére feliratokkal is jelölt ikonjaival a Színtelítettség, Fehéregyensúly, Világosság, Háttérelmosás, Mozgás megörökítése, és a Felvételi tippek kapcsolhatók be, vagy szabályozhatók. A kiválasztott funkció többnyire +/-7 fokozatban, az OK gombbal előhívható csúszkán állítható.
P: programautomatika. Az expozíciós beállításokon kívül minden mást elérhetünk. Utóbbiakat is lehetőségünk lesz közvetve befolyásolni a hátsó tárcsa elforgatásával (ún. programeltolás), mely egyszerre állítja a rekeszt és a záridőt. Az elülső tárcsával +/-5 Fé közötti expozíció korrekció végezhető.
A: rekesz előválasztás. A fotós a rekeszértéket szabadon állíthatja, a gép csak a záridő szabályozását tarja meg. A rekeszérték a csatlakoztatott objektívtől függ, és a hátsó tárcsával változtatható. Az elülső itt is expo korrekciót végez.
S: záridő előválasztás. Az előző félmanuális mód megfordítása, melynél a záridőt befolyásolhatjuk a hátsó tárcsával, a gép feladata pedig a szükséges rekeszérték kiválasztása. A záridő 60-1/8000mp között 1/3 fényértékenként állítható. Ebben a módban is használhatunk expozíció korrekciót.
M: manuális mód, melyben a fotós minden beállításhoz hozzáférhet. A záridő ez esetben kibővül a BULB illetve Live Time beállításokkal. BULB módban az expo gomb nyomva tartásáig tart az expozíció, miközben a képernyőn ellenőrizhető annak időtartama. Live Time módban ugyanezt kapjuk, de élőképpel, mely nem olyan gyors képfrissítésű ugyan, mint normál esetben, de nagy segítség a hosszú expozíció hatásainak megtervezéséhez.
Manuális Videó mód: ilyenkor a menüből kiválaszthatunk egy, a fotós üzemmódokhoz hasonló beállítást (P, A, S, M), így videónál is szabályozható lesz a rekesz és/vagy a záridő.
Kreatív montázsok: háromféle egyedi montázst hozhatunk létre a fotózásnál, melyeket külön különleges keretekkel, és elrendezésekkel dobhatunk fel.
SCN: témamód program. Kezdőknek ajánlott 24-féle témamód, melyek egy-egy felvételi szituáció gyors beállításait hívják életre. A témamódok a következők:
Portré, e-Portré, Tájkép, Tájkép+Portré, Sport, Éjszakai fények, Éjszakai felvétel, Éjszakai felvétel+Portré, Gyermek, Világos tónus, Sötét tónus, DIS üzemmód, Makró, Természet makró, Gyertyafény, Naplemente, Dokumentum, Panoráma, Tűzijáték, Vízpart és Hó, Halszem effekt (konverterrel), Nagylátószög (konverterrel), Makró (konverterrel), 3D fotó
ART: a gép által kínált 12 művészi effektus közül választhatunk egyet. Ezek az alábbiak:
Pop Art, Lágy fókusz, Halvány és világos szín, Világos tónus, Szemcsés film, Pin Hole, Dioráma, Keresztbehívás, Finom Szépia, Drámai színek, Vonalak, Vízfesték, ART BKT (effektus sorozat)
(5) Hátsó vezérlőtárcsa: alapvetően a rekeszérték és/vagy a záridő beállítására szolgál, de menükben vagy a gyorsmenüben a különböző menücsoportok közötti váltásra, vagy akár az kívánt AF mező kiválasztására is használható.
Lejátszáskor a képek nagyítására, vagy nézőképes oldalak behívására szolgál.
(6) Fn2/Sötét-világos részek kiemelése: alapesetben a csúcsfényes és árnyékos területek világosságát beállító görbét szabályozhatjuk vele és a két vezérlőtárcsával.
Programozható funkciógombként (Fn2) is működik melyhez több mint két tucat beállítás valamelyike rendelhető.
(7) Videofelvétel/kijelölés gomb: bármely üzemmódban elindíthatjuk, majd megállíthatjuk vele a mozgókép felvételt.
Lejátszáskor az éppen visszanézett kép kijelölésére szolgál.
(8) Elülső vezérlőtárcsa: kreatív felvételi módokban (P, A, S) általában az expozíció korrekciót állítja, manuális üzemmódban pedig a rekeszértéket, de a kívánt AF pont kiválasztására is használható.
Menüben a kiválasztott menüpont opciói között lapozhatunk a segítségével.
Lejátszáskor a kártyán tárolt képek és videók lapozását végezhetjük, mely a fotók nagyított nézetében is lehetséges.
(9) Exponáló gomb, melynek segítségével az állóképek expozíciója indítható, még akár videofelvétel alatt is. Félig lenyomva aktiválódik a fénymérés és az automata élességállítás.

Hátul

(1) Státuszkijelzés gomb: külön képernyőt aktivál, melyen nem látható az élőkép, de a gyorsmenühöz hasonló elrendezésben áttekinthetők a gép fontosabb beállításai.
(2) Dioptria korrekciós tárcsa: az elektronikus kereső élességét állíthatjuk vele.
(3) AEL/AFL gomb: az exponáló gombtól függetlenül a fénymérés és/vagy az automata élességállítás indítására is használható, de alap feladata ezek értékeinek rögzítése a következő expozícióra.
Funkciógombként is használhatjuk, az Fn gomboknál megszokott beállítások egyikét rendelve hozzá.
(4) Tárcsafunkció kar: e kétállású karral az első és hátsó tárcsa kétféle, előre programozott funkciója között válthatunk, így például használhatjuk őket a rekeszérték és záridő, de átkapcsolva akár az érzékenység (ISO) és fehéregyensúly mód (WB) beállítására is.
(5) Fn1: Programozható funkciógomb, melyhez több mint két tucat beállítás valamelyike rendelhető.
(6) Info gomb: felvétel és lejátszás módban a kijelzett információk váltására használhatjuk. Felvételkor csak élőkép, élőkép vízszintezővel, normál mód, élő hisztogram, élőkép kiégett/bebukott részek jelzésével, míg lejátszáskor csak kép, kép+alapadatok (felbontás, tömörítés, oldalarány, minőség, fájlnév, dátum, idő, képszám), kép+részletes adatok+hisztogramok, kép+nagy hisztogram, kép+kiégett/bebukott részek villogtatása, illetve két képet összehasonlító nézet választható.
(7) 4 irányú vezérlőnyilak: a főbb fotózási paraméterek beállítására, illetve az AF mező kiválasztására, vagy a menüben történő navigálásra szolgál.
Az irányokhoz nincs egy meghatározott funkció rendelve, mint az E-M5 modellnél, de a menüben bizonyos gombok programozhatók.
Lejátszás módban a felfelé és lefelé gombbal a lejátszás hangerejét állíthatjuk.
(8) OK gomb: felvétel és lejátszás módban a gyorsmenü megjelenítésére szolgál, illetve bármely kiválasztott érték elfogadására használható.
(9) Menü gomb: lenyomva üzemmódtól függetlenül ugyanazt a menüt kapjuk, melynek pontjairól részletesebben a következő oldalon írunk
(10) Lejátszás gomb: felvételi módból a tárolt képek és videók visszajátszására válthatunk a segítségével. Ennek kikapcsolására is használható, de az exponáló gombot félig lenyomva is visszakerülünk felvételi állapotba.

(11) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlésére szolgál.

Elöl

(1) AF segédfény: ez a kis LED felvillanásával támogatja gyenge fényben az automata élességállító rendszert. Önkioldónál a visszaszámlálás jelzésére is szolgál.
(2) Funkciógomb (1): a többi funkciógombhoz hasonlóan 24 beállítás bármelyike rendelhető hozzá. Részletezésük a következő (Menük) oldalon olvasható.
(3) Funkciógomb (2): az előbbihez hasonló, programozható gomb. Alapvetően a mélységélesség előnézet nyomva tartás alatti jelzésére szolgál.
(4) Objektív leoldó gomb: a csatlakoztatott objektívet a gomb folyamatos nyomása után elforgatva oldhatjuk le a vázról. Csatlakoztatásához nincs szükség a gombra.
(5) Vakuszinkron csatlakozó: kis műanyag védőkupakjának lecsavarása után műtermi, vagy szinkronkimenettel rendelkező kisvakuk kábelesen csatlakoztathatók a fényképezőgéphez.