Kipróbáltuk: Olympus PEN Lite E-PL7 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) (elöl) Objektív csatlakozást kioldó gomb.
(2) Módválasztó tárcsa: a fontosabb felvételi üzemmódok kiválasztására szolgál, melyek a következők:
iAUTO: intelligens auto mód, melyben a fényképezőgép közel az összes beállítást maga végzi. A képernyő jobb szélén egy érintőfül jelenik meg, melyet elhúzva az alábbi beállítások érhetők el a fotós számára: Színtelítettség, Fehéregyensúly, Fényerő (világosság), Kiemelés a háttérből (háttérelmosás), Mozgás megörökítése, és Felvételi tippek. A kiválasztott funkció +/-7 fokozatban, az OK gombbal előhívható csúszkán állítható.
P: programautomatika. A rekesz, záridő és érzékenység beállításán kívül minden más elérhető, de közvetve a záridő is befolyásolható a fel iránygomb és a felső vezérlő tárcsa használatával. Ez az ún. Programeltolás (Ps) mód. A tárcsát egymagában elforgatva +/-5 értékű expozíció kompenzációt végezhetünk, mely a rekeszt és a záridőt is befolyásolja.
A: rekesz előválasztás. A fotós a rekeszértéket szabadon állíthatja, a gép csak a záridő szabályozását tarja meg. A rekeszérték a csatlakoztatott objektívtől függ, és a felső vezérlőtárcsával változtatható. Expozíció korrekció e módban is rendelkezésre áll.
S: záridő előválasztás. Az előző félmanuális mód megfordítva, melynél a záridőt befolyásolhatjuk a hátsó tárcsával, a gép feladata pedig a szükséges rekeszérték kiválasztása. A záridő 60-1/4000mp között, legfeljebb 1/3 fényértékenként állítható (de a menüben 1/2 és 1 fényértékes lépésköz is választható). Itt is használhatunk expozíció kompenzációt.
M: manuális mód, melyben a fotós minden beállításhoz hozzáférhet. A rekeszérték a jobb bal, míg a záridő a fel és le iránygombbal változtatható. A záridő ez esetben kibővül a BULB illetve Live Time beállításokkal. BULB módban az expo gomb nyomva tartásáig tart az expozíció, miközben a képernyőn ellenőrizhető annak időtartama. Live Time módban ugyanezt kapjuk, de élőképpel, mely nem olyan gyors képfrissítésű ugyan, mint normál esetben, de nagy segítség a hosszú expozíció hatásainak megtervezéséhez. Ilyen esetben az első gombnyomásnál indul, a másodiknál véget ér az expozíció.
Kreatív videó mód: a képernyő alján megjelenő ikonsorról elérhetők és videónál is bekapcsolhatók a képeffektusok, valamint – ha manuális üzemmódot állítottunk a menüben – felvétel közben a rekesz és a záridő manuális beállítása is lehetséges.
Kreatív montázsok (Story Mode): hatféle egyedi fotómontázs módot kapunk, melyeket különleges keretekkel, és elrendezésekkel dobhatunk fel.
SCN: témamód program. Kezdőknek ajánlott 25-féle témamód, melyek egy-egy felvételi szituáció gyors beállításait hívják életre. A témamódok a következők:

Portré, e-Portré, Tájkép, Tájkép+Portré, Sport, Éjszakai fények, Éjszakai felvétel, Éjszakai felvétel+Portré, Gyermekek, Világos tónus, Sötét tónus, DIS üzemmód, Makró, Természet makró, Gyertyafény, Naplemente, Dokumentum, Panoráma, Tűzijáték, Vízpart és Hó, Halszem effekt (konverterrel), Nagylátószög (konverterrel), Makró (konverterrel), 3D fotó, Pásztázás
ART: a gép által kínált 15 művészi effektus közül választhatunk egyet. Ezek az alábbiak:
Pop Art, Lágy fókusz, Halvány és világos szín, Világos tónus, Szemcsés film, Pin Hole, Dioráma, Keresztbehívás, Finom Szépia, Drámai színek, Vonalak, Vízfesték, Régies, Részleges szín, ART BKT (effektus sorozat)
(3) Exponáló gomb: állóképek készítése fotó és film módban is. A gomb félig lenyomásakor aktiválódik az autofókusz és a fénymérés.
(4) Vezérlőtárcsa: a beállított üzemmódtól függően alap feladata a rekesz (A mód), a záridő (S mód), vagy az expo kompenzáció (P, Videó, Story, és Art mód) állítása, de más funkciók értékeinek beállítására is használható.
Menüben a főbb menücsoportok, vagy a menüpontok közti navigációra szolgál.
Lejátszáskor a képek közötti lapozásra használhatjuk, mely feladatát még nagyított képnézet esetén is ellátja.
(5) Bekapcsológomb

Hátul

(1) Fn/nézőkép gomb: Funkció gombként (Fn) feladata az Egyedi menüben módosítható.
Lejátszáskor ezzel a gombbal kérhetünk index képes megjelenítést, illetve nagyított nézetben csökkenthetjük a nagyítás mértékét.
(2) Nagyítás gomb: felvétel módban a fókuszkeret szabad mozgatását kezdeményezhetjük segítségével, illetve itt az élőkép egy részét is kinagyíthatjuk, lejátszás módban képnagyításra szolgál, legfeljebb 14x-es méretig.
(3) Videó gomb: alapesetben a videofelvétel indítására szolgál, de funkciója az egyedi beállításoknál módosítható.
Lejátszás módban a képernyőn megjelenített fotó kijelölésére szolgál (pl. törlésre, másolásra vagy nyomtatásra)
(4) Menü gomb: használatával üzemmódtól függetlenül a menübe jutunk, melyről részletesebben a következő oldalon írunk.

(5) Info gomb: felvétel és lejátszás módban a kijelzett információk váltására használhatjuk. Felvételkor csak élőkép, élőkép élő hisztogrammal, élőkép kiégett/bebukott részek jelzésével jeleníthető meg, míg lejátszáskor csak kép, kép+alapadatok (felbontás, tömörítés, oldalarány, minőség, fájlnév, dátum, idő, képszám), kép+részletes adatok+hisztogramok, kép+nagy hisztogram, kép+kiégett/bebukott részek villogtatása választható.
(6) Iránygomb: a főbb fotózási paraméterek beállítására, a menüben történő navigálásra szolgál, valamint felvétel módban a négy irányhoz négy fontos beállítást rendeltek (ezek közül a jobbra és le irány külön is programozható a menüben). Alap feladatai a következők:

– fel: exp. korrekció, a fel gomb után jobbra/balra az exp. korr, míg fel/le a rekesz vagy zársebesség állítható be.
– le: sorozat és önkioldó (egyedi beállítások között programozható).
– jobbra: vaku mód (egyedi beállítások között programozható).
– balra: AF terület kiválasztása.
Lejátszás módban a felfelé és lefelé gombbal a lejátszás hangerejét állíthatjuk.
(7) OK gomb: felvétel és lejátszás módban a gyorsmenü megjelenítésére szolgál, illetve a kiválasztott érték, vagy menüopció elfogadására használható.
(8) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlésére szolgál.
(9) Lejátszás gomb: megnyomására lejátszás módba kerülünk. Mivel a fényképezőgép felvétel-prioritásos, lejátszás módból felvétel módba nemcsak a gomb ismételt megnyomásával, hanem az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.