Kipróbáltuk: Olympus PEN Lite E-PL7 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A PEN Lite E-PL7 egy másik jelentős újdonsága a felturbózott AF-rendszer. Ez elsősorban sokkal több AF-pontot jelent, szám szerint 35 helyett 81-et. Ezek a korábbiakhoz hasonlóan kb. a képmező középső 70-80%-át foglalják el sűrű sorokba és oszlopokba (9 x 9) rendezve. A bal iránygomb lenyomását követően a navigációs gombokkal bármelyik gyorsan kiválasztható, de sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha engedélyezzük az érintéses AF-pont kijelölést, úgy hasonló képterületen sokkal gyorsabban és szabadabban jelölhetünk ki egy élességállítási pontot. Ehhez még hozzátartozik, hogy az érintéses kijelölés után az iránygombokkal finomabb léptetésre lesz lehetőség, így 40 x 23 pozíció egyike jelölhető ki.

Az INFO gombbal előhívható opció, a fókuszterület módok váltása, mely ezután a le és fel irányokkal érhető el. Választhatunk kisebb fókuszpontot (a számuk ettől nem változik), 3×3 pontos csoportot, és az összes AF-mező is aktívvá tehető, vagyis a gép automatikusan választja ki az AF pontokat.

Az élességállítás alapesetben az exponáló gomb félig lenyomásával indítható és hangjelzés, valamint a fókuszpont zöldre színeződése jelzi az élesség megtalálását. Az AF indítása vagy tartása egyéb funkciógombokhoz is hozzárendelhető.

Az Olympus Hi-Speed Imager AF rendszere kontrasztkülönbség alapú, és különösen jó fénynél, de gyengébb megvilágítási helyzetben is kellően gyors. Sötétben, néhány méteres hatótávig automatikus AF-segédfény segíti a rendszer munkáját, melyet a gép bal elején lévő kis LED biztosít.

AF-pont választás

AF-pont módok

A menüben az élességállítás működését szabályzó módok is beállíthatók, melyek az alábbiak:

  • S-AF: egyszeri autofókusz. Az exponáló gomb félig lenyomott állapotára indul az automata élességállítás, és a beállított fókuszmezőnek megfelelő terület távolságában marad. A gombot félig nyomva tartva és a képet átkomponálva a beállított élességállítási távolság megmarad.
  • C-AF: folyamatos AF. Az élességállítás ez esetben is az exponáló gombot félig lenyomva indul, de a kép átkomponálásakor az AF pont alatti terület távolságának megfelelően változik. Alkalmas például mozgásban lévő dolgok folyamatos fókuszban tartására.
  • MF: kézi élességállítás az objektív fókuszgyűrűjével. A gyűrű elektronikus vezérlésű, így a gép menüjében meghatározhatjuk az elfordítás irányát is.
  • S-AF+MF: kombinált kézi és automata élességállítás. Az S-AF által beállított távolságot a manuálisan átállíthatjuk.
  • C-AF+TR: folyamatos, témakövető élességállítás, ami nem csak az előre/hátra, de a képsíkon történő elmozdulást is képes követni.

Választhatunk olyan folyamatos módot is, melynél az AF-rendszer aktiválásához nem szükséges lenyomni az exponáló gombot, az ettől függetlenül folyamatosan módosítja az élességet a téma távolságától függően. Ennek köszönhetően az expo gomb lenyomásakor (ideális esetben) a rendszernek kisebb utat kell „megtennie”, és gyorsabb lehet az élességállítás.

Az INFO gombbal, vagy a gyorsmenüben arcfelismerő módot is találunk, mely a korábbi típusokhoz hasonlóan szemproiritással is kombinálható. Szemproiritás bekapcsolásakor a rendszer csak a megadott (jobb vagy bal) szemre állít élességet. Alap beállításnál a közelebb lévő szem a fókusz alapja.

Kézi fókusz nagyítás

Ha a menüben kézi élességállítást választunk, az objektív fókuszgyűrűjét kell használnunk a beállításhoz. Bár az LCD jobb felbontású, mint elődje, így az élesség is pontosabban ellenőrizhető, az Olympus nem bízta a véletlenre a beállítást. Egyrészt 10x-es nagyítást engedélyezhetünk a képernyőn, mely nem interpolált, hanem való részletkiemelést jelent, másrészt új szolgáltatásként csúcsosítást (élkiemelést) is kínál a gép. Élkiemelésnél fehér vagy fekete vonalakkal jelzi ki az valódi éleket a kijelző. A két fókuszsegítség együtt is használható. Engedélyezve őket automatikusan aktiválódnak amint megmozdítjuk a fókuszgyűrűt.

A fénymérési módok a régiek maradtak. Választható ESP (Electro-Selective Pattern – teljes képmezős), középre súlyozott átlagolt, illetve szpot mód. A fényképezőgép csúcsfényekhez és az árnyékos képterületekhez hangolt szpot beállítást is kínál.

Az E-PL7 elődjénél nagyobb tartományú, +/-5 fényértéken belüli expozíció kompenzációt kínál.

Sorozat

A fényképezőgép sorozat módjait megtartották, ugyanazok mint elődjében, és a sebesség sem változott. Kétféle normál sorozatmód választható, gyors és lassú, mindkettő sebessége viszonylag részletesen beállítható. A lassú sorozat (Szekvenciális L) 1 és 3,5 fps sebesség közötti értékre állítható a menüben, míg a gyors sorozat (Szekvenciális H) 4 és 8 fps közé.

Ami javult, a gyári mérések szerint, az a sorozat hossza, ami azonos felbontás miatt nagyobb pufferméretet jelent. A korábbi 15 helyett 20 kép készülhet egyhuzamban, de ezt minden esetben mi is igyekszünk leellenőrizni. Az alábbiakban 3,5 kép/mp, illetve 8 kép/mp sebesség mellett vizsgáltuk, mennyi kép után lassul vagy áll meg a sorozat. A méréshez egy frissen formázott UHS-I (Class10, U3) memóriakártyát használtunk:

Sorozat sebességek
sebesség
(max. gyári érték)
készíthető képek száma
Gyors (H) sorozat 8 kép/mp JPEG (SF): 16 kép
RAW: 12 kép
Lassú (L) sorozat 3,5 kép/mp JPEG (SF): 62 kép
RAW: 13 kép

A sorozat minden esetben a puffer telítődés után is folytatódott, H módban jóval lassabban, L módban viszont alig érezhető lassulással. Fürgének számító kártyánkra H módban alig sikerült több képet lőni az E-PL5 egykori névleges teljesítményénél, RAW-ban viszont nem értük el a 15 képes „álomhatárt”. JPEG-ben tehát hajszálnyival, RAW-ban azonban egyáltalán nem jobb mint elődje.

A menü Auto Sorozat pointja alatt egy rakás automata sorozatot is választhatunk, melyek közül kivették a HDR lehetőséget, mivel ebben a modellben külön HDR módot kapunk. Így is akad itt választanivaló. Az expozíció sorozat (AE BKT) például 3, 5 vagy 7 kép hosszú lehet, 1/3-1 Fé közötti lépésekkel (7 kép hosszan csak 1/3 és 2/3 Fé lépés választható).

Beállíthatunk három képes fehéregyensúly sorozatot (WB BKT), mely a WB finomhangolás két irányában 2, 4 vagy 6 lépéssel tolja el a fotók közötti színhőmérséklet különbséget. Akad itt vaku sorozat is, szintén 3 kép hosszan 1/3-1 Fé közötti lépésekben, illetve ugyanilyen hosszú és lépésközű érzékenység sorozat (ISO BKT).

Végül egy igazi érdekesség, a művészi szűrők sorozata (ART BKT), melyekhez hozzácsapták a színmódokat is. Ez esetben bajos lenne sorozatról beszélni, hiszen a fényképezőgép csak egy fotót készít, melyet több példányban ment kártyára a kijelölt művészi effektusokkal és színmódokkal megfűszerezve. Egy expozícióval tehát akár 21 mentett, különböző effektussal nyakon öntött fotónk is lehet.

A sorozat módok menüjében választható ki az önkioldó, mely 12 vagy 2 mp késleltetésű, illetve egyedi lehet. Egyedi módban 1-10 kép készülhet önkioldóval, 1-30 mp-es induló késleltetéssel. A fotók között 0,5-3 mp-et képes várni a készülék, sőt engedélyezhetjük, hogy minden kép előtt élességet állítson a fényképezőgép.

Videó

Kreatív videó mód képernyője

A videó és hangfelvétel sem igen változott. Ugyanazok a felbontások állnak rendelkezésre mint az E-PL5-ben, vagyis FullHD (1920 x 1080), HD (1280 x 720) és VGA (640 x 480) beállítás választható. Előbbi kettő MPEG-4 AVC/H.264, utóbbi Motion JPEG tömörítést használ. MPEG-4-nél kétféle minőségi fokozatot kínál a gép, Finom és Normál tömörítést. A frissítési sebesség minden esetben 30 kocka/mp. Sajnos az újabb modellben sem állíthatunk eltérő sebességet. Egy videósnitt hossza 29 perc, legnagyobb fájlmérete 2 GB lehet.

A felvétel elindítása egy külön videó gombbal történhet, mely a gép hátulján található. Leállítására is ezt használhatjuk. Felvétel alatt használhatunk folyamatos automatikus és kézi élességállítást, de működik a fénymérés is. Közben az exponáló gombbal állóképek is készíthetők, attól függően, hogy videó vagy fotó prioritást állítottunk a menüben. Ha az utóbbit választjuk az állókép expozíciója megállítja a videofelvételt, míg a videó prioritás nem tesz ilyet, de max. 2 megapixeles, 16:9 oldalarányú fotók készülhetnek.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 24 mp, 73MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 31 mp, 97MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A hangfelvétel a vakupapucs előtt elhelyezett, beépített mikrofonpárnak köszönhetően sztereó, de a kiegészítő csatlakozóra gyári külső mikrofon is illeszthető. Ezzel kapcsolatos újdonság, hogy a korábbi három fokozatú hangszint szabályozást +/-10 fokozatúra növelték és külön állítható a beépített, illetve a külső mikrofon esetén. Bekapcsolhatunk automatikus szélzaj szűrést és a túl erős hangnyomás elkerülésére automatikus limiter is engedélyezhető.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 26 mp, 83MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videókhoz képeffektusok is rendelhetők, így kreatív hatások érhetők el. Jelenlétüket persze le is tilthatjuk a menüben. Az egyéni menüben beállíthatók a fotózásnál megismert üzemmódok (P, A, S, M), melyek következtében felvétel előtt módosíthatjuk a rekeszértéket és záridőt, közben azonban ez nem lehetséges.

1280 x 720 pixel, 30 kép/mp, MOV, 30 mp, 50MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280 x 720 pixel, 30 kép/mp, MOV, 25 mp, 95MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A főtárcsán egy különálló, Kreatív videó mód is helyet kapott. Ilyenkor az élőkép alsó részén öt érintő ikon tűnik fel, melyekkel egyedi funkciók kapcsolhatók be, akár a felvétel közben is. Az elsővel a színmódok és a művészi szűrők között tudunk váltani, folyamatos áttűnést hozva létre egyikből a másikba a felvétel során. A második ikonnal régies filmhatást kapcsolhatunk képsarki sötétedéssel és „filmkarcokkal”. Ezután álomszerű utánhúzás indítható, mintha elmosódott lassított felvételt látnánk. A negyedik ikon beleégeti a mozgóképbe az aktiválásakor aktuális képkockát, mely lassan eltűnik. Az utolsó érintőgombbal a fókuszpont felvétel alatti érintéses váltását, illetve az ide eső képterület nagyítását érhetjük el.

1280 x 720 pixel, 30 kép/mp, MOV, 26 mp, 93MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280 x 720 pixel, 30 kép/mp, MOV, 27 mp, 102MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Sajnos ezúttal is akad olyan Művészi szűrő, melyet bekapcsolva erősen leesik a videók képfrissítési sebessége. Ilyen például a Pinhole (lyukkamera) és a dioráma effektus. A videók gépen belüli vágása ennél a fényképezőgépnél nem lehetséges