Kipróbáltuk: Olympus PEN Lite E-PL7 teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi

Az Olympus Wi-Fi megoldását már az E-M10-nél is dicsértem. Kényelmes csatlakozási mód, átlátható, egyszerűen kezelhető, szép szoftver, stabil kapcsolat.

Kezdjük a csatlakozással. A gyártó kiaknázza a QR kód lehetőségét. Miért is ne? Nem kell feltétlenül (persze megtehetjük) jelszót bepötyögnünk, elég csak beolvasnunk a PL7 képernyőjén megjelenő QR kódot és okostelefonnal vagy tablettel azonnal csatlakozhatunk hozzá. Ehhez azért szükség lesz a mobilra telepített Olympus Image Share szoftverre is, mely többféle szolgáltatást kínál.

Ilyen szolgáltatás a fényképek importálása a mobil eszközre, sőt még ezek egyszerű szerkesztésére is módunk nyílik majd. Rengeteg színeffektussal, vagy feliratokkal, egyedi logókkal is feldobhatjuk a képeket, sőt a fényképezőgépben is megtalálható Story mód szerinti kollázsok is készíthetők.

A Wi-Fi kapcsolat lehetőséget nyújt a fotók geocímkézésére, vagyis aktuális helyünk szerinti GPS adatokkal való ellátására. A legnépszerűbb szolgáltatás azonban minden bizonnyal a mobilról való távvezérelhetőség lesz. Ha valamibe mindenáron bele szeretnék kötni, csak annyit említhetnék, hogy az itt kapott élőkép kicsit szaggat, de abszolút használható, a vezérlőszoftver pedig minden fontos funkciót megad, amire szükség lehet. A mobilról vezérelhető például a rekeszérték, záridő, érzékenység, expo kompenzáció, fehéregyensúly, de bármikor üzemmódot válthatunk, sőt a zoomot is beállíthatjuk. Kérhetünk visszajátszást, és a sorozat módok vagy az önkioldó is bekapcsolhatók. A távvezérlő eszköz képernyőjén lehetőség lesz érintéses AF-pont kijelölésre is.

Pásztázás témamód

Új és egyedi szolgáltatás a több mint két tucat témaprogram között a Pásztázás mód. Leírása szerint az állóképes svenkelést könnyíti, vagyis egy mozgó tárgyat lekövetve a gép automatikusan beállítja azt az ideális záridőt, melynél legjobban kimerevíthető a téma a képen, a háttér viszont egy irányban elhúzható. Többnyire járművek fotózásakor szokták használni a mozgásuk érzékeltetésére.

Nem mondom, hogy a Pásztázás témamódot beállítva azonnal profi Forma-1 fotósok leszünk és minden kép sikerül, de a technikában tapasztalatlanoknak nagy segítség lehet. Ha sikerül eltalálnunk nagyjából a mozgó célpont sebességét, és ezzel együtt svenkelni a géppel, a többi már a készülék dolga.

HDR mód

Az elődökben már elérhető volt a HDR sorozat, ezúttal azonban külön HDR módot találunk a menüben. Beállítása előtt el kell döntenünk, hogy a gépre bízzuk a nagy dinamikaátfogást szimuláló kép elkészítését, vagy utólag magunk szeretnénk azt összerakni.

Ha gép végzi el a munkát, akkor kétféle beállítást kapunk. A HDR1 és HDR2 névre keresztelt mód is 4 fotót rögzít, és ezek egyesítésével hoz létre egy nagyobb kontrasztátfogásút. A HDR2 azonban nagyobb lépésközökkel teszi mindezt (a szoftver nem köti az orrunkra a lépésközök mértékét), így a kontrasztátfogás is nagyobb lesz. Hatásuk az alábbi táblázatban látható:

A másik lehetőség, hogy 3, 5 vagy 7 képes sorozatot készítünk 2 vagy 3 fényérték lépésekkel – 7 képes sorozatnál csak 2 Fé lépésköz lehetséges. A gép egyenként menti ezeket a fotókat, mintha csak expo sorozatot készítettünk volna, utólag pedig mi dolgozhatjuk össze őket egy tetszőleges HDR szoftverben.

HDR mód

Időeltolásos sorozat

Szintén egy újdonság, ami a komolyabb Olympus modellekben azért egy ideje már nagy divat. Egyszerűen megérthető és elég széleskörű beállítási lehetőségeket kapunk. Megadhatjuk például, hogy mennyi kép készüljön a sorozatban. Ez háromjegyű szám, vagyis legfeljebb 999 fotó lehet. Beállítható a kezdő várakozási idő, vagyis csak ennek leteltével indul a sorozat. Ez max. 24 óra 59 perc és 59 mp lehet. Végül megadhatjuk a képek közötti várakozási időt, mely legfeljebb ugyanennyi lehet, de itt is 1 mp-es lépésközökkel bármi beállítható. A PL7-tel tehát megvalósítható az is, hogy naponta csak 1 képet készítsen ugyanarról a témáról.

1280 x 720 pixel, 10 kép/mp, AVI, time-lapse
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az elkészült fényképeket egyenként a memóriakártyára menti a gép, mozgóképpé összefűznünk nekünk kell, de ha nincs hozzá türelmünk vagy szoftverünk rábízhatjuk a gépre is, a Time Lapse videó funkció bekapcsolásával. Az elkészült videó egy 10 kocka/mp-es, 1280 x 720 pixeles M-JPEG (.AVI) lesz. Az állóképeket ettől függetlenül elmenti a készülék.

Story mód

Egyéb gyártóknál nem nagyon találunk hasonlót az Olympus kompaktjaiban viszont elég elterjedt alap szolgáltatás a Story mód. Olyannyira alap, hogy az üzemmód választó tárcsán külön beállítást kapott.

Ötféle montázs módot kapunk, mindben 2-4 elrendezéssel, és több helyütt effektusokkal állítható színű keretekkel megdobva. Ezek segítségével egy képre több expót lőhetünk, és kreatív montázst készíthetünk, vagy képregényszerű történetet mesélhetünk el.