Kipróbáltuk: Olympus PEN Mini E-PM1 teszt

0

Különlegességek

Stabilizálás

Az Olympus kitart a szenzorstabilizálás mellett, amelynek köszönhetően bármilyen objektívet is használunk, alkalmazhatjuk a stabilizálást. Kis hátránya viszont, hogy a keresőképet nem stabilizálhatjuk (bár mivel elektronikus keresőképünk van, ez megoldható lenne).

Az Olympus PEN E-PM1-ben is 3 féle stabilizálási mód használható:

  • IS1 módban mindkét irányban stabilizál
  • IS2 módban csak függőleges irányban stabilizál (vízszintes svenkelés)
  • IS3 módban csak vízszintes irányban stabilizál (függőleges svenkelés)

A PEN széria szenzorstabilizálásának próbáját már többször is elvégeztük, többségében a kitobjektívvel, mely maximum 84 mm-nek megfelelő gyújtótávolságot adott. Ezek a tesztek megegyező eredménnyel végződtek, vagyis ha biztosra akarunk menni és mindenképpen berázásmentes felvételt várunk el, akkor 1 1/3 Fé előnyünk lesz a stabilizátorral, míg 50%-os berázásmentességnél 2 Fé az előny (a lenti diagram az E-PL1 alapján készült).

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél (E-PL1 42 mm)

Stabilizátor hatékonysága 42 mm-en (az E-PL1 képei)

Az E-P2 tesztje során arra is fény derült, hogy teleobjektívvel (300mm) már alig nyújt előnyt a nagy szenzorméret mellé integrált szenzorstabilizálás. Az E-PM1-hez most csak kit objektívet és egy 17 mm-es pancake-et kaptunk, így új teszt elvégzésére teleállásnál nem volt módunk, kit objektívvel pedig már többször ugyanazt az eredmény kaptuk.

e-Portrait

Ez a lehetőség nem csak témamódban, de kész képek utólagos feldolgozásakor is rendelkezésre áll. A fő cél a bőr lágyítása, bár korábbi próbáink tapasztalata, hogy néha a hajba is belekap az algoritmus.

Peremsötétedés korrekció

Az egyedi funkciók között találjuk a peremsötétedés korrekciót, amely a sarkok sötétedését hivatott javítani. Az angol menüben ezt Shading Comp. néven találjuk, míg a magyar fordítás itt a kissé félreérthető árnyék kompenzáció.
A kezelési útmutató szerint a gép ezen funkció bekapcsolt állapotban a sarkokat automatikusan felvilágosítja, csökkentve ezáltal a peremsötétedést.

Sokszor kipróbáltuk már ezt a funkciót, de eddig nem sikerült olyan képet készíteni, ami látványosan megmutatná, mit is csinál ez a szolgáltatás. Az E-P3-nál azonban már továbbfejlesztették a Shading Compensation-t, így most már az E-PM1-ben is érezhető a hatás.

Peremsötétedés korrekció (Shading Compensation) (E-P3 képei)

Művészi szűrők

Az E-PM1 művészi szűrői között csak egyetlen eltérés találunk az E-PL2-höz képest, ez pedig a kikerült finom szépia, melyet a drámai színek váltott fel. Szépia fotókat így most képi üzemmód választással, vagy lejátszás módból utólagos feldolgozással készíthetünk.

Art módokban van lehetőség az expozíció kompenzáció beállítására, sőt, a rekesz módosítására is, de a fehéregyensúly csak automatikus lehet. Ha kézi fehér-egyensúllyal szeretnénk art módot használni, akkor program automata, vagy valamely félmanuális módban is fotózhatunk, s választhatjuk a művészi szűrő automatikus sorozatát.

Művészi (Art) Módok (az E-P3 képei)eredeti


Pop Art


Soft Focus


Grainy Film


Pin Hole


Diorama


Dramatic Tone

Vörösszem korrekció

Lehetőségünk van a kész képeken vörösszem korrekciót végezni. Ezt képenként külön kell elvégezni, lejátszás módból. Fotózás utáni automatikus korrekció még nem kérhető.

3D fotózás

A témamódok közül választható ki. Ekkor a gép az első expozíció után eltolást kér, közben a kijelzőn feltünteti az illesztés megkönnyítéséhez az előző kép áttetsző változatát. A második kép után a gép létrehozza a térhatású .MPO fájlt, mely 1920×1080 pixel felbontású.

Árnyék kompenzáció

Az Olympus E-PM1-be is bekerült az árnyék kompenzáció, mely még mindig csak utólag végezhető el.

Az árnyék kompenzáció során a kis dinamikaátfogás hibáját próbálják kompenzálni úgy, hogy a sötétebb részeket kivilágosítják. Ez persze csak egy kis játék a gradációs görbével, de aki nem járatos a képfeldolgozásban, annak segítség lehet ez is.
Tudnunk kell, hogy az árnyék kompenzáció csak a JPEG képekre kérhető, így a zaj ennek hatására mindenképpen erősödik.

Árnyékkompenzációfunkció kikapcsolva


árnyékkompenzáció gépen belül utólag elvégezve