Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G3 teszt

0

Kezelőszervek

A kisebb méret némi kompromisszumra kényszerít kezelés terén. A G-széria előző modelljeiben megszokott kapcsolók és tárcsák lekerültek a gépről, és egy-két gomb is eltűnt. Csupán egy kisebbre szabott módválasztó tárcsa, valamint a benyomható hátsó vezérlőkerék maradt hírmondója a korábbi kezelőszerveknek. El kell felejtenünk azonban a kioldási-, és AF módválasztót, az AF-zár gombot és az AF mező választó tárcsát. Ezen funkciók egy része a hátsó navigációs gombokra került, a maradékot pedig a menükben kereshetjük.

Pozitívum viszont, hogy a kevesebb kezelőszerv ellenére a programozható (Fn) gombok számát 2-re növelték, egyenként 17 hozzárendelhető funkcióval.

Fent

(1) Objektív leoldó gomb: a gép elején, az objektívtől balra található gombot nyomva tartva, egy enyhe csavarással lecsatolható az objektív. Felcsatolásához nincs szükség a gombra.
(2) Vakunyitó gomb: e tológomb segítségével pattintható fel a mellette lévő beépített vaku, mely egyben a bekapcsolt állapotot is jelenti.
(3) Üzemmód választó tárcsa: A készülék állókép módjai között válogathatunk a segítségével, melyek az alábbiak:
– P: program automatika mód. A fotós bármely beállításba beleszólhat, a rekeszértéket és záridőt kivéve. A hátul lévő vezérlőtárcsát lenyomva program-eltolás módba válthatunk, így a gép által beállított expozíciós értékek felülbírálhatók.
– A: rekesz előválasztás mód. A fotós a rekeszértéket befolyásolhatja a gép pedig ehhez állít záridőt.
– S: záridő előválasztás mód. Az előző félautomata mód fordítottja. A fotós a záridő kiválasztását végzi, míg a gép az ehhez tartozó rekeszértéket szabályozza. A maximális záridő 60 mp lehet.
– M: manuális mód. A fotós a gép által kínált összes beállítást maga végezheti, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. A két érték közti váltáshoz a hátsó vezérlőtárcsát kell benyomnunk, majd elfordítanunk. Ilyen esetben B (bulb) módot is kapunk, mely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig – de legfeljebb 2 percig – folytatja az expozíciót.
– C1-C2: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. 4 mentési helyet kapunk (C1-C2 (1-3), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, és elmenthetjük őket.
– SCN: témamód menü, melynél egy plusz menücsoportot kapunk a következő, teljesen automatikus témaprogramokkal: Portré, Bőrtónus lágy, Tájkép, Épületek, Sport, Homályos háttér, Virág, Étel, Fotótémák, Éjszakai portré, Éjszakai tájkép, Megvilágítások, Baba 1-2, Háziállat, Party, Napnyugta.
– Kreatív vezérlés mód: a korábbi „Saját szín mód” helyett öt új képeffektus került ide, mégpedig a következők: Kifejező, Retro, High-key, Szépia, High Dynamic. A gép ezen felül egy külön képfeldolgozási menüt is tartalmaz (Fotóstílusok).
(4) Ki- és bekapcsoló kar. A készülék bekapcsolt állapotát az ON állás melletti zöld led jelzi.
(5) iA gomb: intelligens automata mód, melyben minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. Aktiválva a gomb kéken világít, újra lenyomva kikapcsol.
A hátsó vezérlőtárcsát lenyomva egy ún. defókusz skálát kapunk, mely a mélységélességet (valójában a rekeszértéket) befolyásolva mosott vagy éles hátteret ad. A menüben elérhetjük az iA Plus módot is, melynél ezen kívül a képvilágosság (záridő) és a fehéregyensúly is szabályozható egy csúszka segítségével. A gyorsmenüben befolyásolható az AF mód, Képméret/minőség, Videófelbontás és a Kioldási mód. Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően.
Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Használatban van továbbá az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.

(6) Exponáló gomb: az állókép expozíció elindításához használhatjuk. Félig nyomva aktiválódik az automata élességállítás és a fénymérés.
Lejátszás módban használva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba.

Hátul

(1) LVF/LCD gomb: mivel a G3-ban nincs automatikus átkapcsolás ez az egyetlen módja az LVF kereső és a hátsó LCD közötti váltásnak.
(2) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élessége szabályozható vele, +/- 4 dioptria között.
(3) Lejátszás gomb: a memóriában tárolt álló-, és mozgó visszajátszása indítható e gombbal. Újbóli lenyomásával visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de az exponáló gombot félig lenyomva is azonnal visszakerülünk.

(4) Videó gomb: bármilyen felvételi üzemmódban elindítható vele a videórögzítés. Újra lenyomva megszakíthatjuk a felvételt. Mindeközben az exponáló gombbal 11,5 megapixeles állóképek készíthetők.
(5) Vezérlőtárcsa: különböző opciók értékeinek megváltoztatására, de elsősorban a rekesz és/vagy záridő beállítására szolgál. A két fő funkció között (M módban) a tárcsa lenyomásával válthatunk. Egyéb üzemmódokban az expozíció kompenzációt érhetjük el vele, mely +/-5 fényérték tartományban szabályozható, 1/3 Fé lépésközökkel.
A menükben a különböző értékek között lépkedhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható. A nagyítás a képernyőn megjelenő érintőikonokkal is lehetséges.
(6) DISP/Fn1 gomb: felvételkor és lejátszásnál is a képernyőn megjelenő adatok be és kikapcsolására, illetve váltására szolgál. A korábbitól eltérően az LCD nem kapcsolható ki vele.
Programozható funkciógombként (Fn1) is működik, melyhez 17 alap opció rendelhető. Ezeket a következő oldal Egyéni menüpontjai alatt soroltuk fel.
(7) Navigációs iránygombok: a menüpontok között navigálhatunk és beállíthatjuk a nekünk tetsző értéket.
Felvétel módban a gombok külön funkciókkal bírnak, melyek a következők:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása: Auto, Intelligens ISO, ISO100-6400. A jobb (WB) gomb után használva a kézi fehéregyensúly beállítást végzi.
– bal: AF módok – Arcfelismerés, Mozgáskövető, 23 mezős (auto), 1 mezős, Hajszálpontos (a kijelző bármely pontján).
– jobb: fehéregyensúly beállítás: Auto, Napsütés, Felhős, Árnyékos, Izzólámpa, Vakufény, Saját1-2, Egyedi színhőmérséklet (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk).
– le: kioldási módok – Egy kép, Sorozatok (4-féle), Expozíció sorozat, Önkioldó módok. A bal gomb után lenyomva (1-pontos AF módban) szabadon kiválasztható a kívánt AF-mező. A jobb gomb után a fehéregyensúly finomhangolása a feladata.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között, a fel gombbal pedig a videolejátszás indítható. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható, de ehhez igénybe vehetjük az érintőképernyőt is.
(8) MENU/SET: a menü be éls kikapcsolására szolgál. E gombbal fogadható el egy beállított érték.
(9) Q.MENU/Fn2/Törlés/Kilépés: lenyomásával előhívható a képernyő alsó szegélyén megjelenő gyorsmenü. A menü opciói között a hátsó vezérlótárcsával, vagy a jobb és bal navigációs gombokkal lépkedhetünk, egy kiválasztott mód értékeihez pedig a fel iránygombbal léphetünk. A gyorsmenü a képernyő jobb alsó sarkában megjelenő ikonnal is elérhető.
A fent ismertetett DISP/Fn1gombhoz hasonlóan programozható kezelőszervként is használhatjuk, melyhez ugyanaz a 17 funkció rendelhető, mint az említett gombnál.
Lejátszás módban az aktuális kép(ek) és videó(k), vagy a teljes memória törlésére használható.
Menükben lépkedve az előző menüoldalra léphetünk vissza a segítségével.