Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G3 teszt

0

Különlegességek

Árnyék kompenzáció

Elsőre alaposan megtévesztett a magyar menüben Árnyék kompenzációnak fordított új szolgáltatás. Neve alapján valamiféle dinamika növelő opciónak tűnhet, mely a sötét területeket világosítja. Valójában azonban a képsarkok sötétedését, vagy magyarosan a vignettálást hivatott eltüntetni. Ki és bekapcsolt állása létezik, hatása pedig (a 25mm-es Leica objektívvel) az alábbiakban látható.

Kreatív vezérlés

Az összezsugorodott módválasztó tárcsa a korábbiakhoz képest kevesebb beállítást tartalmaz, de azért egy új módot mégis csak sikerült rátenni. Ez a Kreatív vezérlés mód, mely így elég embertelenül hangzik, jobban illene rá a ‘képi hatások’, vagy ‘képeffektusok’ elnevezés. Ötféle effektus közül választhatunk, melyek nem csak állóképeknél, de videóknál is alkalmazhatók. Megtalálható itt az erős kontrasztot adó Kifejező mód, a régies, megviselt fotót utánzó Retro stílus, a túlexponált hatású High-key, a szépia monokróm elszínezés, illetve a nagyobb dinamikatartományt nyújtó High Dynamic opció.

3D fényképezés

Ahogy az összes új kiadású G-modellben, a DMC-G3-ban is megtalálható a 3D állókép funkció. Ehhez azonban a Panasonic speciális, dupla lencsés LUMIX G 12.5mm F12 objektívjét kell csatlakoztatnunk. A képek MPO formátumban készülnek és legfeljebb 3 megapixelesek lehetnek. Visszajátszásuk bármilyen 3D kompatibilis külső megjelenítőn lehetséges, hiszen ez is engedélyezhető a gép menüjében.