Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G3 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A DMC-G3 maradt a kontraszt alapú élességállításnál, mely a G-sorozat gépeiben mindig átlag feletti teljesítményű volt. A korábbi modellek néhány tizedmásodperc alatt képesek voltak élességet állítani, megszorítva ezzel a DSLR-ek fáziskülönbségen alapuló rendszereit. A G3-mal nem kevesebbet állít a gyártó, mint, hogy megalkotta a világ leggyorsabb fókuszrendszerét, mely a fázis-alapút is lekörözi.

A Light Speed AF névre keresztelt élességállítás 14-140 mm-es zoomoptikával 0,1 mp alatt találja meg a fókuszt, a 14-42 mm-es kitobjektívvel pedig 0,18 mp-et mért a cég. A gyorsulás elsősorban az új, szenzornak köszönhető, melynek kiolvasási sebességét duplájára, 60-ról 120-ra növelték.

A gyártó szerint pontosságban is túlszárnyalja a fázis-alapú élességállításokat, főleg tágabb rekesznél. F1,4 rekeszértéknél egy fázis-alapú rendszerrel 60%-os pontosságot értek el, míg a Light Speed AF 90%-ot produkált.

A G3 élességállítása a következő üzemmódokban használható, melyek a bal iránygombbal érhetők el:

  • Arcfelismerés: max. 15 emberi arcot érzékel a képmezőben és ezek alapján állít élességet. Hat ismertebb arc regisztrálása is lehetséges, melyeket ezután elsőbbséggel kezel a gép. Az automatikus arcfelismeréstől függetlenül a le iránygomb lenyomása után tetszőlegesen választhatjuk ki a fókuszmezőt, sőt annak méretét is.
  • Mozgáskövető: a fókusz az expo gomb félig lenyomásával rögzíthető egy tetszőleges témán, melynek elmozdulásakor (vagy gép elmozdításakor) a rendszer önállóan leköveti azt a teljes képmezőben. Ha téma kikerül a képmezőből a mozgáskövetés elveszti, de visszahozva újra felismeri.
  • 23-mezős: A DMC-G3 alapból 23 egymással szomszédos AF-mezőt használ. E módban automatikusan választ közülük egyet, vagy többet. Általában a kontrasztos témára áll. A le iránygombbal 9 mezőcsoportot is választhatunk.
  • AF mezők állítása
  • 1 pontos: alapbeállításként a középső fókuszpontot használja a készülék, de a le nyílgombbal itt is kiválasztható egy tetszőleges mező a képernyőn. Ebben az esetben sokkal apróbb lépésekben választhatunk, és a mező mérete is megadható. A méret a hátsó vezérlőtárcsával 4 lépésben állítható. Legkisebb méretben 103×76, legnagyobban 58×31 fókuszpont választható. Természetesen érintőképernyős AF-pont kiválasztásra is lehetőségünk nyílik.
  • Hajszálpontos: A DMC-G3 új szolgáltatása. A le gombbal itt is egy külön, részletes beállítóképernyőt kapunk, ahol a képmező középső 2/3-án, 23×21 mező közül választhatunk. Ezt követően a kiválasztott fókuszpont alatti kivágás nagyítva jelenik meg a képernyőn és a nyílgombokkal kis lépésekben bármely irányban görgethető. A rendszer mindig a nagyított mező közepén lévő szálkeresztre állít élességet. Az AF-pont érintéssel is kiválasztható.

Az automatikus élességállítás egyszeri (AFS) és folyamatos (AFC) módokban használható, mely a korábbiaktól eltérően a menüben választható ki. A G3-ról lemaradt az AF és a fénymérés rögzítésére szolgáló AF/AE-LOCK gomb is. Elfelejthetjük a Pre-AF (Elő-AF) funkciót is, viszont megmaradt a gyors AF (Q-AF) lehetőség, mely szintén folyamatos élességállítást jelent de csak abban az esetben ha a fényképezőgép nem mozog.

Automata mód mellett persze kézi élességállításra (MF) is lehetőségünk nyílik. Ezt a menüben, az AFS és AFC módok mellett állíthatjuk be. Amint megmozdítjuk az objektív élességállító gyűrűjét, a kép középső része 5x nagyításban jelenik meg. A bal alsó sarokban lévő érintőikonok segítségével 10x-es, vagy 2x-es nagyítást is választhatunk. A képkivágást a navigációs gombokkal vagy az érintőképernyő használatával görgethetjük.

Az élőkép alsó részén egy távolságskála is megjelenik, melyről azonban a pontos távolság nem, csak az élességállítás iránya és hozzávetőleges helyzete olvasható le.

A DMC-GF3 fénymérési rendszere 0-18 Fé tartományon belül működik, és a korábbiakhoz hasonló üzemmódokat kínálja:

  • Multi: a teljes képmezőt alapul veszi a méréshez.
  • Középre súlyozott: szintén a teljes képen mér, de a középső terület elsőbbséget élvez.
  • Szpot: csak a kép egy pontján végez fénymérést.

Sorozat fényképezés

A megnövekedett felbontás és adatmennyiség ellenére a korábbinál gyorsabb sorozat módokat kínál a DMC-G3. Maradt a három alapbeállítás (H, M, L), melyek az elődtől valamivel jobb sebességet adnak. Mindhárom esetben akár teljes felbontásban is fényképezhetünk, H módban azonban nincs folyamatos élőkép.

Kapunk egy új szupergyors módot is, mely 20 kép/mp-es sebességre képes, legfeljebb 4 megapixelen, élőkép és persze RAW lehetőség nélkül. A választható sorozat módokat az alábbi táblázatban soroltuk fel:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Szupergyors sorozat (max. 4 megapixelen) 20 kép/mp JPEG: 40 kép
RAW: –
Gyors sorozat (teljes felbontásban) 4 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 7 kép
Középgyors sorozat (teljes felbontásban) 3 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 7 kép
Lassú sorozat (teljes felbontásban) 2 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 7 kép

Bár az expozíció korrekció tartományát +/-5 fényértékre bővítették, megszokott expozíció sorozatunk maradt +/-3 Fé-n belül. Ezúttal is 3, 5 és 7 kép hosszúságú lehet, 1/3, 2/3 vagy 1 Fé lépésközökkel. Azt is megszabhatjuk, hogy a sorozat képenként, vagy egyszerre, valódi sorozatként készüljön. A WB beállítások alatt fehéregyensúly sorozat is választható. Ez minden esetben 3 kép hosszú, és egy mátrixon állíthatjuk be, hogy mekkora lépésközt szeretnénk (1-3), illetve milyen színek irányába ( sárga-kék, vagy zöld-bíbor) tolódjon el a sorozat.

A le gombbal előhívható sorozat módok között találjuk az önkioldó beállításait is. E téren semmi változás, 2, vagy 10 másodperces késleltetés állítható be, illetve választhatunk 3×10 mp-es időzítést is.

Videó, mozgóképrögzítés

Komoly előrelépés történt a videó tekintetében is, mind a felbontást, mind a hangot illetően. Először is a formátum; ezúttal AVCHD (H.264) áll rendelkezésünkre, a jó öreg MJPEG mellett, felváltva a korábbi AVCHD Lite-ot. A felbontás 1280 x 720 pixelről 1920 x 1080-ra, vagyis Full HD-re nőtt. Emellett persze választható a 720 soros felbontás is. MJPEG-ben a 720 p maradt a legnagyobb méret, kivették a 848 x 480-at (WVGA), de meghagyták a VGA és QVGA opciókat. A legjobb minőségű felvétel 17 Kbit/mp-es lehet, a képfrissítési sebesség kimeneti értéke pedig bármely felbontást választva 25 kocka/mp. Egy összefüggő felvétel hosszát 30 percben maximálta a gyártó.

A másik lényeges változás a hangot érinti, a korábbi mono helyett egy sztereo mikrofon került a gép tetejére, bár a lejátszás továbbra is mono hangszóróval történik. Mely a bal oldalon, a korábbi AF-mód tárcsa helyén kapott helyet. Újdonság, hogy a mikrofon szélzaj csökkentése már nem csak bekapcsolható, de három fokozatban erősíthető is. Beállíthatjuk ezen felül a felvételi érzékenységet, és ennek kijelzését az LCD-n. A G3 további videóhoz köthető újdonsága a Vibráció csökkentés, mely 1/50-1/120 mp záridő között állítható.

És ezzel még nincs vége! Korábban ha állóképeket akartunk készíteni videózás közben, minden további nélkül megtehettük, de a gép 2 megapixeles képeket mentett. Most 11,5 megapixeles a videó közbeni állókép.

Mozgóképfelvételhez használhatjuk a fotóstílusokat, vagyis a képfeldolgozási beállításokat, illetve a főtárcsa Kreatív effektusait is. Szintén használható az Intelligens automata mód és annak gép által kiválasztott témamódjai is.

A fókuszmódok közül már nem csak a folyamatos automata opció, de az egyszeri, sőt a kézi beállítás is választható. A felvétel megkezdése előtt beállíthatjuk a fénymérési módot, és a jobb kontrasztátfogást kínáló Intelligens Dinamika szolgáltatást. Szintén rendelkezésünkre áll a Kiterjesztett telekonverter, valamint a legfeljebb 4x digitális zoom is. Persze optikai zoomot is használhatunk, amennyiben ilyen objektívet csatlakoztattunk a géphez.

Az elkészült videók utólagos darabolására is lehetőség nyílik a lejátszás menü egyik pontja alatt.