Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF2 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

A DMC-GF2 a széria – és lényegében a Panasonic kompaktok jó részének – ismert, retro-jellegű, szögletes külsejét kapta. A masszív, szépen összerakott fémtest formavilága tehát ugyanaz, mint az elődnél, néhány változással. A gép még kisebb lett, nagyjából 19%-ot faragtak a vázon és 7%-ot a tömegen. Ennek köszönhetően az objektívbajonett fent egy picit túl is lóg a gép tetején, ügyes ívet alakítva ki a vakupapucs alatt. A magasság csökkentése érdekében a módválasztó tárcsa is lekerült fentről. Helyette a menüből választhatunk felvételi üzemmódot. Azért egy világelsőséget is sikerült kiverekednie a gép fejlesztőinek. Ez ugyanis jelenleg a világ legkisebb cserélhető objektíves rendszerkompaktja, mely beépített vakut is tartalmaz.

A markolat a korábbi kiadásban is csak jelzés értékű volt, bár a gép teljes magasságában végigfutott. Most a 2/3-ánál egy szellős kanyarral véget ér. Mindezek kicsit légiesebb külsőt kölcsönöznek a téglaformának, a gépet talán még könnyebb zsebre tenni, de kézben tartani továbbra sem kényelmes.

A megszokott gomb kialakításon is változtattak. Kicsit szélesebbek, de jobban a vázba simulók lettek a kezelőszervek, beleértve a kényelmesebben kezelhető hátsó navigációs gombot is.

Optika

A G-sorozat többi modelljéhez hasonlóan ez a gép is Mikro 4/3 rendszerű optikákat használ. Ezekből az összes Panasonic G objektív felhelyezhető, de a fényképezőgépek az Olympus hasonló rendszerű objektívkínálatával is kompatibilisek. Konverter gyűrűt használva a korábbi 4/3-os rendszer objektívjei is használhatók.

A szenzorméret miatt az összes felhelyezett objektív 2x-es gyújtótávolság szorzóval számítandó, ha kisfilmes. A DMC-GF2 úgynevezett Kiterjesztett Telekonverter és digitális zoom funkciókkal is rendelkezik. Kiterjesztett telekonverternél a gép kivágja a kép közepét, így állókép módban 2x-es, videónál 3,1x-es „nagyítást” kapunk, kisebb felbontással. A digitális zoom 2x és 4x értékre állítható, mely szoftveres nagyítást, és így képminőség romlást jelent.

A fényképezőgépekben nincs optikai stabilizátor. Ez minden esetben az adott objektívben találjuk – MEGA O.I.S. jelzéssel. Tetszünk során a Lumix G Vario 14-42mm F3,5-5,6 ASPH MEGA O.I.S, és a Lumix G 14mm F2,5 ASPH (pancake) objektíveket használtuk.

Képérzékelő

A gépbe 4/3 és Mikro 4/3 rendszernek megfelelő méretű, 17,3 x 13 mm-es Live MOS szenzor került. Felbontása 13,06 megapixel, melyből valódi képalkotásra 12,1 milliót fordít a gép. A korábbi modellektől megszokott 4:3 oldalarány mellett többféle 3:2, 16:9, és 1:1 arányú képméret is választható. A képformátum kétféle tömörítésű (Finom, Standard) JPEG és RAW lehet, valamint használhatjuk ezek kombinációját is (RAW+JPEG).

A RAW felvételek feldolgozásához a SilkyPix Developer Studio 3.1.5.3 SE verziót mellékeli a gyártó.

Az adatok feldolgozását a legújabb generációs és nagy felbontású videók kezeléséhez optimalizált, Venus Engine FHD végzi. Az érzékenység ISO100 és 6400 között állítható, 1/3 vagy 1 fényérték lépésközökkel. Engedélyezhetünk automatikus és intelligens érzékenység állítást is. Utóbbi a képtartalmat ellenőrizve választja ki a megfelelő ISO értéket, attól függően, hogy mozgó, vagy statikus témát fotózunk. Az automatikus érzékenység maximum értékét is megszabhatjuk, ISO200 és 1600 értékek között.

A GF2 automatikus szenzortisztítással is rendelkezik, mely minden bekapcsoláskor működésbe lép. Az érzékelő előtti szűrő másodpercenkénti 50 000x-es rezgésével távolítja el a nem kívánt porszemeket. A tisztítást menüből külön is aktiválhatjuk.

LCD és kereső

A GF2 hátuljára egy viszonylag tekintélyes méretű, 3”-os TFT LCD monitor került, mely érintésérzékeny és 460 000 képpont felbontású. Ennek köszönhetően szép, részletes képet nyújt, bár sötétben hajlamos a lassulásra. A méret tehát átlósan 7,6 cm, oldalaránya 3:2. lefedettsége pedig 100%.

Felületét tükröződésmentes bevonattal is ellátták, valamint a környezeti fényviszonyokat is figyelembe vevő, automata világosság szabályozással is rendelkezik. Ezen felül használhatjuk erős fényű és gazdaságos módokban. Képe laposabb szögből is jól látható, színei és kontrasztja is jók, bár sötétben már sokat gyengül a minőség. A színezet, világosság, telítettség és a kontraszt egy külön menüben is ízlésünknek megfelelően állítható, 7 fokozatban.

Az érintésérzékeny kijelző az eddigi ugyanilyen Panasonic gépekhez hasonlóan kiválóan működik. Érzékenysége jó és számos funkciót a képernyőről vezérelhetünk, így nem csak a menük kezelésénél és a képek lejátszásánál alkalmazható, de az AF mező kiválasztása, a defókusz mód (iA) beállítása vagy akár a zárkioldás is indítható egy képernyő ikon megérintésével. A fényképezőgéphez a kompaktoknál megszokott kis, műanyag érintő pointert mellékelnek, mely a vállpántra fűzhető.

Lejátszásnál szintén az érintőképernyő használható a képek lapozására és nagyítására, de választhatjuk a megszokott jobb-bal gombot, vagy a vezérlőtárcsát is. Legfeljebb 16x mértékben nagyíthatunk a fotókba, illetve beállíthatunk 12 és 30 nézőképes, vagy naptár szerint rendszerezett nézetet is. A nagyított képek görgetése szintén érintéssel, vagy a navigációs gombokkal történhet.

A kijelzőn megjelenő információkat mind felvételi, mind lejátszás üzemmódban a képernyő jobb alsó sarkában lévő DISP ikonnal szabályozhatjuk. A főbb adatokon kívül szintén érintéssel pozicionálható élő hisztogram, és háromféle kompozíciós segédrács is megjeleníthető.

A fényképezőgép ezen kívül nem rendelkezik más keresővel. A vakusaru műanyag takarólapját eltávolítva a gép hátulján egy csatlakozó válik láthatóvá. A külön megvásárolható DMW-LVF1 külső keresőt a vaku helyére csúsztathatjuk és ide csatlakoztathatjuk.

Vaku

A Panasonic bebizonyította, hogy a kicsinél is kisebb gépvázra is képes beépített vakut tenni, hiszen akár csak elődjére a még apróbb GF2-re is sikerült egyet konstruálni. És nem is akármilyet. Az ügyes – már a GF1-ben használt – nyitómechanizmusnak köszönhetően a villanó legalább 2-3 cm-rel magasabbra nyílik, mint az eddig alkalmazott módszerrel. Ez ilyen kis gépnél a vörösszem effektus elkerülése miatt nem utolsó szempont, melyet elővillantással és utólag, szoftveres úton is csökkenthetünk.

A vakut a mögötte lévő mechanikus kioldású gombbal nyithatjuk és kézzel zárhatjuk. Az optikai középtengelytől 6 cm-re „magasodik”.

A gép tetején egy szabványos, fém vakupapucs található a Panasonic gépeinél alkalmazott négy érintkezővel. Ezen normál középpontos vakuk is használhatók, de elsősorban a gyártó által ajánlott külső rendszervakukat használhatjuk hozzá. Ilyen például a DMW-FL500, az FL360 és a gép méretéhez talán legjobban illeszkedő, kompakt FL220 modell.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A géphez mellékelt hálózati töltővel kb. 2 és fél óra alatt tölthető az akkumulátor.

A szintén gyári tartozék, lítium-ion akkumulátor egy feltöltésével kb. 300-320 fotó készíthető.

A markolat alján nyíló akkumulátor foglalatba SD, SDHC és SDXC kártyák helyezhetők.

Csatlakozóhelyek: HDMI kimenet (fent), kombinált USB, A/V kimenet (lent, kábelek mellékelve).