Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF2 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Panasonic újabb kompaktjai alaposan rácáfolnak a „kontraszt alapú élességállítás mindig lassú” szabályra. Természetesen a csúcskategória legkisebbjében is az új, villámgyors AF rendszer dolgozik, mely általában 0,2-0,3 mp alatt célt talál, akár nagylátószögnél, akár tele állásban használjuk. Gyengébb megvilágításnál egy piros AF-segédlámpa villan fel, mely néhány méterig hatásos. Így rosszabb esetben 0,5 mp körüli a beállítási idő.

Az automatikus élességállítás egyszeri, az exponáló gomb félig lenyomott állapotában aktiválódó (AFS), illetve folyamatosan működő (AFC) módokban használható.

A fókuszbeállítás tartományát mindig a felhelyezett objektív határozza meg. A 14-42mm-es kitobjektívvel ez 0,3m és végtelen közötti. A korábbi modellkehez hasonlóan itt is használhatunk Gyors AF módot, mely csökkenti ezt a tartományt, de bizonyos helyzetekben egy fokkal gyorsabb beállítást kapunk. Működési mód szerint a következő beállítások használhatók (bal navigációs gombbal elérve):

  • 1 pontos: ez alapból a középső fókuszmező, de az érintőképernyőnek köszönhetően a kijelző középső területét megérintve bármely mező aktiválható. A fókuszpont kiválasztását kombinálhatjuk zárkioldással is, így a képernyőre bökve egy pillanat alatt kiválasztható a kívánt AF mező, a gép azonnal elvégzi az élességállítás, majd exponál. Az AF-mező mérete a vezérlőtárcsával 4 fokozatban állítható. Legkisebb méretben 67×49, legnagyobban 23×5 fókuszpont választható.
  • 23-mezős: A gép automatikusan választ 23 AF-mező bármelyikéből. Többnyire a kontrasztosabb témára eső mezőket. A fotós, hogy a gép 9 mezőcsoportból melyiket részesítse előnyben.
  • Mozgáskövető: az expo gombot félig lenyomva rögzíthetjük a fókuszt egy témán. A gép, vagy a téma elmozdulásakor a pont folyamatosan követi.
  • Arcfelismerés: az 1-pontoshoz hasonlóan kiválasztható egy tetszőleges fókuszmező. Legfeljebb 15 emberi arcot képes érzékelni. 6 rokonunk, ismerősünk arcvonásait, nevét el is menthetjük a fényképezőgép memóriájába, melyeket ezután elsőbbséggel kezel.

Az előzőleg mért fókusz/expozíció adatok rögzítésére szolgáló AF/AE Lock gomb most lemaradt a gépről, a funkció az Fn gombhoz rendelhető.

Használhatunk kézi fókuszbeállítást (MF) is, melynél az objektív fókuszgyűrűjével történik az élességállítás. A gyűrűt megmozdítva – amennyiben előzőleg engedélyeztük a menüben – 5x-ös nagyításban láthatjuk a képernyő közepét, alul pedig egy hozzávetőleges távolságskála is megjelenik. A képkivágás a navigációs gombokkal vagy érintéssel görgethető. A kijelző jobb alsó sarkában lévő ikont megérintve10x-es nagyítást kapunk.

A DMC-GF2 144-zónás fénymérést használ, mely 0-18 fényérték között működőképes. Háromféle mérési módot állíthatunk be:

  • Multi : a képmező teljes területén mér.
  • Középre súlyozott: a teljes képmezőn mér, de a középső terület adatai fokozottan számítanak.
  • Szpot: csak egy kisebb ponton mér.

Sorozat fényképezés

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Gyors sorozat (teljes felbontásban) 3,2 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 4-7 kép
Középgyors sorozat (teljes felbontásban) 2,5-2,6 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 4-7 kép
Lassú sorozat (teljes felbontásban) 2 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 4-7 kép

A fentiek mellett automata expozíció sorozat is beállítható. Ekkor 3, vagy 5 gépet készít a gép, 1/3, vagy 2/3 Fé lépésközökkel. Külön menüjében beállíthatunk egyes, vagy sorozat módot, illetve a képek készítésének sorrendjét. A fehéregyensúly módok finomhangolásánál automata fehéregyensúly sorozatot is találunk, mely 3 képet készít.

A fényképezőgép önkioldója 2, vagy 10 mp-re időzíthető, de beállíthatunk 3×10 mp-es késleltetést is.

Videó, mozgóképrögzítés

Az előző modell HD felbontása mellett a GF2 Full HD-ben (1080i) is képes videofelvételre. Persze emellett megmaradt az 1280 x 720 pixeles méret is. Mindkét esetben AVCHD formátumot is használhatunk, mely csaknem fele akkora fájlméretű videókat jelent, mint a hagyományos MOV (H.264) kódolással. A felbontástól függően 2-2 tömörítést állíthatunk be, 17 és 13 Kbit/mp értékkel. A videók képfrissítési sebessége 25 kocka/mp. Az európai készülékekben időlimit is van, így egy snitt hossza nem haladhatja meg a 29 perc 59 mp-et.

Választhatunk Motion-JPEG formátumot is, mely 1280 x 720, 848 x 480, 640 x 480 és 320 x 240 képpontos felbontást kínál 30 kocka/mp-es frissítéssel.

Megújult a hangfelvétel is. A korábbi mono minőség helyett Dolby Digital Stereo Creator az új jelszó, a gép tetején lévő mikrofonpárnak köszönhetően. Szélzaj csökkentést eddig is kaptunk, a mostani modellben azonban a felvételi jelszint is állítható, valamint a képernyőn megjeleníthető.

Az optikai zoom mértéke a csatlakoztatott objektívtől függ, mely mellett használhatunk 3,1x-es képkivágást (Kiterjesztett telekonverter), és 2-4x-es digitális zoomot.

A DMC-GF2 számos állókép szolgáltatása is használható. Ilyen például az i-Auto mód, mely automatikusan választja ki a videóhoz legjobban illő témaprogramot. Újdonság a jobb kontrasztátfogást nyújtó intelligens dinamika mód és a Cinema színhatás, mely mellett további effektusok is használhatók. Szintén új szolgáltatás, hogy az eddig csak fotó módra érvényes képfeldolgozási beállítások (élesség, kontraszt, stb.), a videók minőségére is hatással lesznek.

Felvétel közben működik a fénymérés és az autofókusz is. Mindkettőt a videó indítása előtt állíthatjuk, az állókép módban megismert értékekre. Újdonságként mozgáskövető élességállítás is aktiválható, és az érintőképernyőnek köszönhetően ugyanolyan könnyedén választhatjuk ki a kívánt AF-mezőt, mint fotózásnál. Mozgóképfelvétel alatt manuális élességállítás is használható, mely a képernyő nagyítást nem, de a távolságskálát megjeleníti a kijelzőn.

A GF2 új funkciója a videók vágása. Lejátszásnál bármikor megállítható és két darabra vágható az éppen visszajátszott klip. Ezen kívül állóképek is kimenthetők a videofájlból.