Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF6 teszt

0

Különlegességek

HDR mód

A GF6 a nagyobb modellekhez képest leegyszerűsített HDR (High Dynamic Range=nagy dinamika tartomány) móddal is rendelkezik, melynél nem egy kép szoftveres feldolgozásával, hanem három gyors felvétel egyesítésével hoz létre a gép egy nagyobb kontrasztátfogású végeredményt.

E modellben ez annyiban egyszerűsödött, hogy csak ki és bekapcsolható a szolgáltatás, erősségét nem tudjuk szabályozni.

HDR mód kikapcsolva

HDR mód bekapcsolva

Szűrő effektusok

A különféle egyedi képhatások ma már kihagyhatatlan opciónak számítanak szinte bármelyik fényképezőgépnél. A GF6 is megtartotta elődei beépített effektusait, öt újabbal egészítve ki a listát, mely így már 19 tagú. Újnak számít a Régi szép idők, Játékosan élénk, Ezüstös képhatás, Fantázia, és Napsütés mód. Ezek jó részét videó és panoráma módban is használhatjuk, egy kis plusz hangulatot kölcsönözve nekik.

Automatikus panoráma

Ahogy elődeiben, úgy itt is megtaláljuk a pásztázó/automatikus panoráma módot. A különbség csupán annyi, amit épp az előbb említettem: ezúttal különböző szűrő effektusokat is a végső összefűzött képhez adhatunk. Persze jellegük miatt a fentiek közül nem mind használható, hármat nélkülöznünk kell.

széles panoráma (tájkép állásban)

Az automatikus panoráma beállításait a Felvételi menüben találjuk, de csak abban az esetben érhetjük el, ha engedélyeztük ezt az üzemmódot a felső tárcsán. A képeffektus mellett meghatározhatjuk a pásztázás irányát, mely bármelyik lehet a négy közül (fel, le, jobbra és balra). Az iránnyal egyben a panoráma méretét is meghatározzuk, mely állítva 2560, tájkép gépállásban 1920 pixel magas és kb. 8100 pixel széles lehet. Ez hozzávetőleg 180 fokos panorámát jelent.

panoráma, Régi szép idők effektussal

Wi-Fi és NFC

Igen hasznos újdonságokat vonultat fel a készülék a vezeték nélküli kommunikáció területén is. A Wi-Fi kapcsolat segítségével például bármilyen ezzel kompatibilis eszközhöz csatlakozhatunk. Például áttölthetjük mobiltelefonra, vagy tabletre a memóriakártyán tárolt képeinket és videóinkat, de beállíthatunk a fotózás utáni azonnali áttöltést is. Lehetséges a képek tévén való megtekintése, ha a televíziónk támogatja a vezeték nélküli kapcsolatot.

Hasonló funkció a fényképezőgépek között is egyre terjedő NFC (Near Field Communication) szolgáltatás is, feltéve, hogy mobil eszközünk is támogatja. Segítségével egy kiválasztott képet vagy videót fényképezőgépünket a mobilhoz érintve azonnal áttölthetjük. Igaz nem ilyen egyszerű mint leírva, mert szükség lesz a mobilra telepített Panasonic Image App szoftverre is, a csatlakozás pedig 10-15 mp, de kétségkívül működik a dolog. RAW képek áttöltése viszont nem lehetséges. Nekünk csak JPEG-et fogadott el a szoftver.

Az egyik leghasznosabb Wi-Fi szolgáltatás a mobiltelefonos távvezérelhetőség. Ehhez szintén a gyártó Image App nevű szoftverét kell mobilunkra telepíteni és már mehet is a móka. A telefon kijelzőjén minden fontosabb beállítás és egy fél mp-et késő élőkép is megjelenik, sőt még a rajta látható adatokat is válthatjuk. Ezen felül elérhető a gyorsmenü összes funkciója és videofelvételt is indíthatunk.