Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF6 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

A DMC-GF6 fém és műanyag jól eltalált keveréke. Sőt, talán még jobb mint az előd. Igen elegánsra sikeredett a króm hatású felső rész, a vaku íve pedig egy kis lágyságot kölcsönöz az amúgy hagyományosan szögletes Lumix vonásoknak.

Az anyagok és az összerakási minőség is jó, még kevésbé van „olcsó érzetünk” mint az elődök tekintetében.

A váz magasságát néhány milliméterrel alacsonyabbra vették az elődénél (egyébként picit szélesebb és vastagabb is), és emiatt a bajonett is lejjebb került, aminek megvan az a hátránya, hogy némely objektív – például már a nem túl méretes 45mm F2,8-nál is – egy hajszálnyival a váz alja alá lóg. Ha valaki mondjuk az asztalra, vagy sík felületre letéve akar vele fotózni, akkor nem fog egyenesen állni a fényképezőgép.

A sorozat legolcsóbb és legkisebb gépéről lévén szó bőr vagy legalább gumi borításokat itt nem kapunk. A markolatot csak bőrt imitáló kemény műanyag takarja és a hátlapra is egy kifelé hajló hüvelykujj alátámasztás került. De legalább került, hisz ebben a méretben már az is nagy szám, hogy kapunk valami markolatkezdeményt, és a gyártó némi energiát fektet a fogás javításába. Nos, ez a fogás nem túl kényelmes és biztos, de a kategóriához mérten azért megjárja.

Gombokkal és tárcsákkal nem halmozták el a GF6-ot, de a kezelés jó része úgy is az érintőképernyőre hárul. Azért némi fejlődés tapasztalható itt is, mert eggyel több programozható gombot kapunk, tehát nincsenek elfelejtve a tapiképernyőtől ódzkodók sem. A gombok általában kicsik, de nem is lenne velük baj, ha nem lennének teljesen a vázba süllyesztve. Ennek egyetlen előnye, hogy ritkábban nyomjuk le őket véletlenül, hátránya viszont, hogy néha készakarva sem sikerül. Kisebb gondom csak a felső videó gombbal volt, nem mindig sikerült elsőre munkára fogni vele a mozgókép felvételt. Jó pont viszont a módválasztó tárcsa visszahozása, mely tényleg nagyon hiányzott az elődökből. Legutóbb a széria indító modelljében, a GF1-ben kaptunk ilyesmit.

A fém állványmenetet sikerült az optika középtengelyével párhuzamosan elhelyezni, de a kis méret itt is bekavar kissé, hiszen így túl közel került a széles, műanyag akkufoglalat ajtóhoz. Állványtalpra erősített gépnél így nehéz, körülményes lesz akkumulátort és memóriakártyát cserélni.

Optika

A friss modell egyik nagy újdonságát nem a gépvázban kell keresnünk, hanem inkább arra csatlakoztatva, és ez az objektív. Egy külsőben és belsőben is megújult 14-42mm-es optikát kínálnak mellé, mely fekete mellett ezüst színváltozatban is kapható, jobban illeszkedve némely újabb Panasonic G-modell kinézetéhez.

Az új objektív ugyanúgy 1:3,5-5,6 fényerejű mint elődje, és kevesebb lencsetagot, de eggyel több aszférikus lencsét kapott. Egyik legfontosabb újdonsága a mérete, de részletesebb különbségeikről beszéljen az alábbi táblázat:

Az elõzõ (balra)
és az új kitobjektív összehasonlítása
Lumix G Vario 14-42mm F3,5-5,6 ASPH. MEGA O.I.S Lumix G Vario 14-42mm F3,5-5,6 ASPH. II MEGA O.I.S
Konstrukció 12 lencsetag 9 csoportban (1 aszférikus) 9 lencsetag 8 csoportban (2 aszférikus)
Gyújtótáv 14-42mm (28-84mm ekv.)

14-42mm (28-84mm ekv.)

Fényerõ F3,5-5,6 F3,5-5,6
Legnagyobb rekeszérték F22 F22
Stabilizátor Mega O.I.S. Mega O.I.S.
Rekeszlamellák száma 7 (lekerekített) 7 (lekerekített)
Közelpont 30 cm (minden gyújtótávolságnál)

20 cm (14-20mm gyújtótávolságnál)
30 cm (21-42mm gyújtótávolságnál)

Nagyítás

0,16x (0,32x kisfilmes értéken)

0,17x (0,34x kisfilmes értéken)
Szûrõméret 52mm 46mm
Méret
(hossz x átmérõ)
63,6 x 60,6 mm 49 x 56 mm
Tömeg 165 g 110 g

A Panasonic jelenleg kereken 20 objektívet kínál a G-rendszerhez, mely kiegészül a hasonló rendszert használó Olympus teljes kínálatával és számos külső gyártó egy-egy objektívjével is. A teljes kínálat csak a két hivatalos gyártó palettáját tekintve is meghaladja a 40-et, mely évek óta a legszélesebb választékot kínáló MILC rendszerré teszi a Micro4/3-os gépeket. A szenzorméret miatt összes optikájuk 2x-es gyújtótávolság szorzóval számítandó, vagyis a 14-42mm-es kitobjektív kisfilmes értéken 28-84mm-nek (3x-os optikai zoom) felel meg.

A GF6-ból sem hagyták ki a korábban bevezetett digitális zoom szolgáltatást és telekonvertert. A kiterjesztett telekonverter funkció gyakorlatilag 2x-es képkivágást ad, duplájára emelve az optikai zoomot, a digitális zoom lehetőséggel pedig duplázhatjuk vagy négyszerezhetjük a nagyítást. Attól függ mit engedélyeztünk a menüben.

Képérzékelő

A fényképezőgép egy új 16 megapixeles képérzékelőt kapott, egész pontosan 16,68 megapixeleset, melyből valódi képalkotásra 16-ot hasznosít. A Live MOS szenzor mérete az Micro4/3 adta 17,3 x 13 mm, így területben kb. negyede egy fullframe érzékelőnek. A képfeldolgozás feladata a G-szériánál megszokott Venus Engine rendszerre hárul.

Képméretben ez 4592 x 3448 pixelt jelent, amennyiben a szenzor oldalarányával megegyező 4:3 arányt választjuk. Emellett minden oldalaránynál még két kisebb méret, 3D fotózásnál pedig egy 2,5 megapixeles méret áll rendelkezésre. Fotóink oldalaránya ezen felül a szokásos 3:2, 16:9 vagy 1:1 lehet.

Képformátumnál a jól bevált JPEG az alap, mely most is kétféle tömörítésű (Finom és Normál) lehet, de persze beállíthatunk RAW-t is, illetve kombinált RAW+JPEG-et, melynél szintén bármilyen méretű JPEG választható.

Ahogy említettem, 3D állóképek készítésére is képes a gép, de ehhez meg kell vásárolnunk a Panasonic 12,5mm-es 3D optikáját. A 3D fotók MPO formátumban, oldalaránytól függően kb. 2-2,5 megapixeles méretben kerülnek mentésre.

Az érzékenységet ezúttal is ISO160-tól állíthatjuk egész, vagy akár 1/3 fényérték lépésekben. A plafon kézi beállításnál ISO12800, de az új modellben kiterjesztett érzékenységet is engedélyezhetünk, mely ISO25600-nak megfelelő érzékenységet kínál.

Használhatunk automatikus érzékenység beállítást is, illetve rendelkezésre áll majd az elődökben meglévő intelligens érzékenység (iISO) állítás is, mely a kép tartalmát (mozgó vagy statikus téma) figyelembe véve állítja be a szükséges ISO értéket. Automatikusan és videofelvételnél max. ISO3200-at használ a készülék.

Gyorsult a szenzor előtti Supersonic Wave poreltávolító rendszer, mely a korábbi modellek másodpercenkénti 50 000 vibrációja helyett most 80 000 rezgéssel igyekszik eltávolítani a szenzorra került porszemeket és kisebb szennyeződéseket.

LCD és kereső

Pont ez az a terület, ahol a GF5 után komolyabb változásokat már nem vártunk, erre tessék! Mit kaptunk az elődben? Egy kiváló, 920 ezer képpontos LCD érintőképernyőt, 3″-os képátlóval és kiérlelt érintéses funkciókkal. Mit kapunk most? Ugyanezt a méretet és érintésérzékenységet, egy kicsit jobb felbontással (1,04 millió) és dönthető kialakítással.

A dönthetőség sokat segít, mert bár a képernyő betekintési szöge magas, bizonyos helyzetekben jól jöhet, hogy 45 fokban lefelé fordíthatjuk. Felfelé 180 fokban billenthető, ami azt jelenti a géppel szembenézve is látható. A Panasonic egy önarckép szolgáltatást is bevezetett, mint ezen funkció legnyilvánvalóbb kihasználási lehetőségét. A forgató mechanizmus miatt nagyobb, kicsit vastagabb a gép mint elődje, de ez csak 1-2 millimétert jelent.

A 7,5 cm képátlóhoz egyébként 3:2 oldalarány társul, így alapesetben az élőkép mérete egy kicsit kisebb ennél. A lefedettség 100%, a kontraszt, részletesség és dinamika mind rendben van. Egyetlen hátránya a Panasonic gépeinél gyakran előforduló sötétben való belassulás.

A TFT LCD monitor megjelenítési lehetőségei részletesen beállíthatók. Világosságát, valamint kontrasztját és színtelítettségét is külön szabályozhatjuk (+/-5 lépésben), de hozzáférést kapunk a vörös és kék árnyalatok mennyiségének szabályozásához is. A menük háttérszínét, valamint a megjeleníthető adatokat is részletesen befolyásolhatjuk. Utóbbit a DISP gomb segítségével válthatjuk, és élőképnél négyféle kompozíciós segédrács, valamint a képen szabadon pozicionálható élő hisztogram is rendelkezésre áll. Lejátszásnál is ugyanígy lapozhatunk a képadatok, vagy hisztogramok között, és külön engedélyezhető vagy letiltható a kiégett területek kijelzése is. A jelenlegi trendek szerint valószínűleg valamelyik utódban már élőképes fókuszvisszajelzést és/vagy elektronikus vízszintjelzőt is kapunk majd. De ez a jövő zenéje.

Az érintőképernyőhöz nem tudott sok mindent hozzátenni a gyártó, de nem is kellett. Érzékeny, és sok funkciót kínál, többek között érintéssel kiválasztható fókuszpontokat és expozíció indítást, melyeket újdonságként az érintéses fénymérés aktiválással fejeltek meg. Gyakorlatilag mindent vezérelhetünk a kijelzőről is, beleértve a zoomállást, vagy a gyorsmenüt, sőt két programozható funkciógombot (Fn3, Fn4) is kapunk ide, ikonok formájában. A menü összes opciója is kiválasztható ilyen módon.

Lejátszáskor is nagy hasznát vesszük majd az érintőképernyőnek, hiszen nem csak a képek lapozása, de részletes nagyítása (0,1x lépésekben) is lehetséges a multi-touch kijelzővel. A fotók 16x-os méretig nagyíthatók, kicsinyítve pedig elérhetünk 12 és 30 nézőképes oldalakat, valamint naptár nézetet is, ahol a készítés dátuma szerint csoportosítja a fotókat.

Elektronikus (EVF), vagy egyéb kereső nem került a gépre, így ez a feladat is teljes egészében a hátsó LCD-re hárul. Sajnos külön megvásárolt EVF sem csatlakoztatható hozzá, mivel a GF3 modell óta elektronikus kiegészítő csatlakozó nincs a GF sorozat gépein.

Vaku

Az alacsonyabb gépváz ellenére ebben a modellben is találunk beépített vakut, mely a korábbihoz hasonlóan 5-ös kulcsszámú (6,3-as ISO160-on). Nyitása a hátlap tetején lévő apró gombbal mechanikusan történik, ez egyben a bekapcsolt állapota is – nincs külön vakutiltás opció. A nyitózsanérjainak köszönhetően egy ügyes trükkel ez a vaku is hátrahajtható, így akár indirekt a plafonra, vagy fehér falra is villanthatunk vele.

Működésébe elég sok téren beleszólhatunk, elég csak a Felvétel menü Vaku pontját végigfutnunk. Üzemmódok terén választhatunk derítő, vörösszem csökkentő és lassú szinkron üzemmódokat, az automatán (TTL) kimért villanási teljesítményt pedig +/-2 fényérték között korrigálhatjuk.

A készülék vezeték nélküli vakuvezérlésre is képes, melynek opcióit szintén itt találjuk. Ezek között kiválaszthatjuk a kommunikációs csatornát (1-4 csatorna), engedélyezhetünk gyors vakuszinkront és az egyes vakucsoportokat (A-B-C), valamint a beépített villanó beállításai is ehelyütt elvégezhetők. Beállíthatjuk például, hogy TTL, automata, vagy manuális módban működjenek (beépítettnél csak TTL lehetséges), és +/-3 Fé között minden külső villanó csoport teljesítménye korrigálható, vagy manuális mód esetén 1/14 és 1/128 értékekkel leosztható. Elég komoly beállítások egy belépő szintű MILC-től.

A GF6-hoz csak a fenti mód (vezeték nélkül) csatlakoztathatunk külső vakut, ugyanis sem szinkronaljzat, sem vakupapucs nincs rajta.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A markolat alján nyíló foglalatba SD, SDHC, vagy a nagyobb kapacitású SDXC memóriakártyák is helyezhetők, beleértve a gyorsabb UHS-I típusokat is. Belső memória ebben a típusban sincs.

Ugyanitt helyezték el az akkumulátor foglalatát, melybe a korábbinál kicsivel nagyobb, 1025 mAh kapacitású lítium-ion áramforrás (DMW-BLG10E) való. Ez természetesen része a csomagnak, ahogy a hálózati töltő is, melynek segítségével kb. 2,5 óra alatt tölthetjük fel teljesen a gépet. A nagyobb kapacitás ellenére azonban ezzel a géppel sem készíthetünk több képet egyszerre mint a GF5-tel. Kb. 320-330 fotóig bírja.

A csatlakozók helye ezúttal is a markolat oldalán nyíló műanyagajtó, mely két aljzatot rejt. Fent egy mini HDMI (Type-C) csatlakozóhelyet, melybe külön megvásárolt HDMI kábelt csatlakoztathatunk és 1080i, 720p vagy 576p kimeneti felbontásra, állítható. Alatta egy kombinált USB 2.0 (Hi-speed) és A/V (PAl, NTSC) kimenet kapott helyet. Az akkumulátor foglalat ajtajában lévő nyíláson át opcionálisan megvásárolható hálózati adapter is csatlakoztatható.