Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GF6 teszt

0

Kezelőszervek

A Lumix DMC-GF6-on darabra nem találunk sokkal több kezelőszervet mint elődein, de az extra funkciógomb és a módválasztó tárcsa megjelenése annál örömtelibb változást jelent. A gomb újabb programozható kezelőszervet biztosít, a tárcsának hála pedig nem kell állandóan a menüt turkálni az üzemmódok közötti váltáshoz.

A gép kezelésének nagy része a jól bevált és mára szinte tökéletesre finomodott érintőképernyőre hárul, ahol a kijelző jobb oldalán behívható gombmenüben további ikonokat és funkciógombokat találunk. Itt aktiválhatjuk például az érintéses zárkioldást-fókuszálást-fénymérést, de akár a képernyőn vezérelhető zoomot is. Alul egy Fn3 és egy Fn4 funkciógombhoz rendelhetünk további beállítási lehetőségeket.

Fent

(1) Sztereó mikrofon
(2) Mono hangszóró
(3) Üzemmód választó tárcsa a következő beállításokkal:
– P: program automatika mód. Az expozíciós alapbeállításokat (rekesz és záridő) kivéve minden más beállítható. A hátsó navigációs/vezérlőtárcsát elforgatva program-eltolás módba válthatunk, így felülbírálva a gép által adott expozíciós értékeket.
– A: rekesz előválasztás mód, melynél szabadon megválaszthatjuk a rekeszértéket az objektív által nyújtott keretek között (14-42mm-es kitoptikánál ez nagylátószögnél F3,5-22, tele állásban F5,6-22 értéket jelent). A fényképezőgép ezután maga állítja a záridőt.
A fel irány segítségével +/-3 fényérték tartományon belül, 1/3 Fé lépésenként felülbírálhatók a beállított értékek (expozíció kompenzáció).
– S: záridő előválasztás mód. Ebben az esetben a záridőt befolyásolhatjuk (60-1/4000 mp között), a gép pedig a rekeszértékért felel.
A fel irány segítségével +/-3 fényérték tartományon belül, 1/3 Fé lépésenként felülbírálhatók a beállított értékek (expozíció kompenzáció).
– M: manuális mód. A gép által kínált összes beállítást elvégezhetjük, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. A két érték közti váltáshoz a fel iránygombot kell használnunk.
– M(videó): manuális mozgókép mód. Az érintőképernyőn egy külön fület megnyitva több expozíciós és egyéb értéken változtathatunk, akár a felvétel közben is. Ilyen a zoom állítása, a rekeszérték és a záridő, az expozíció kompenzáció, az érzékenység, valamint a felvétel hangjának jelszintje.
– C1-C2: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. A korábbihoz hasonlóan 4 mentési helyet kapunk (C1-C2 (1-3)), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, és elmenthetjük őket.
– Pásztázó panoráma mód: az automatikus panoráma készítő üzemmód engedélyezése érhető el itt. Részletezése a különlegességek oldalon olvasható.
– SCN: 23 egyedi téma közül választhatunk, melyek szorosan igazodnak a következőkben részletezett, kreatív effektusokhoz. Ezek a következők: Tiszta portré, Selymes bőr, Háttérvilágítás lágyítása, Háttérfényben tiszta, Relaxáló tónus, Édes gyermekarc, Kiemelt jelenet, Élénk kék ég, Romantikus naplemente, Élénk naplemente, Csillogó víz, Tiszta éjszakai táj, Hideg éjszakai ég, Melegen ragyogó éjszakai táj, Művészi éjszakai táj, Csillogó világítás, Tiszta éjszakai portré, Virágról készült lágy kép, Étvágygerjesztő étel, Ellenállhatatlan desszert, Mozgás kimerevítése, Éles sportesemény-felvétel, Monokróm.
– Kreatív vezérlés mód: 19 kreatív effektus, név szerint: Kifejező, Retro, Régi szép idők, High key, Alulexponálás, Szépia, Dinamikus monokróm, Hatásos művészet, High dynamic, Keresztbehívás, Játék hatás, Játékosan élénk, Ezüstös képhatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Fantázia, Csillagszűrő, Szín egy pontban, Napsütés.
(4) Exponáló gomb és zoomgyűrű: a fényképek expozíciójának indításához. Ha a menüben letiltjuk a videogombot, ennek segítségével indítható és állítható meg a mozgóképfelvétel.
A gomb körüli gyűrűvel szabályozható a zoom, lejátszáskor pedig a képek részletnagyítása
(5) iA gomb: a teljesen automata (itt: intelligens automata) üzemmódot ezúttal sem a tárcsán, hanem ezen gomb lenyomásával érhetjük el. Ha a gomb világít, teljesen mindegy milyen üzemmódban vagyunk a tárcsán, az intelligens automatika válik aktívvá. A menüben kétféle mód közül választhatunk.
Intelligens Auto: a készülék önállóan állítja be a témának megfelelő motívumprogramot (pl. makró, tájkép stb.), érzékenységet, és minden fontosabb expozíciós értéket. Egy érintőikon bekapcsolásával egy skálát jeleníthetünk meg a képernyő alján, mellyel befolyásolható a háttér elmosása, vagyis a rekeszérték.
Intelligens Auto Plus: ugyanazokat a lehetőségeket kínálja mint az előző beállítás, de itt egy újabb érintőfület is kapunk a képernyőn, mely három képbeállítási opciót kínál. Változtathatunk a kép színezetén (melegebb vagy hidegebb színek), csökkenthető vagy növelhető a háttérelmosás (rekeszérték), illetve világosíthatunk vagy sötétíthetünk a fotón (záridő).
(6) Videó gomb: a videofelvételek indításához és megállításához. A menüben letiltható.

Hátul

(1) OPEN: a belső vaku felnyitására használható, mechanikus kioldású gomb. A villanó kinyitása egyben bekapcsolt állapotát is jelenti. A villanó üzemmódjai a menüben vagy a gyorsmenüben érhetők el.
(2) Be-és kikapcsoló gomb
(3) Lejátszás gomb: a memóriában tárolt videók és fényképek visszajátszását indíthatjuk vele. A gombot újra lenyomva visszaléphetünk felvételi módba, de ehhez használhatjuk a félig nyomott exponáló gombot is.

(4) DISP: a kijelzőn megjelenő adatok váltására vagy letiltására szolgál felvétel és lejátszás során.
(5) Vezérlőtárcsa és négyirányú gomb: speciális kezelőszerv, melynek külső gyűrűjét elforgatva értékbeállító tárcsaként, bármely irányban lenyomva pedig funkciógombként használható. Felvételi módban a rekeszérték, és záridő (M mód), vagy expozíció kompenzáció (P, A, S mód) beállítását végzi. Minden két funkció érhető el rajta az előbbiek közül, melyek közt a fel iránnyal válthatunk.
A menükben navigációs gombként a különböző beállítások és menüpontok között is lépdelhetünk a segítségével.
Ha a tárcsát iránygombként használjuk a következő funkciók érhetők el:
– fel: váltás a rekeszérték és záridő, vagy exp. kompenzáció beállítása között. Ezek beállítása ezután a külső gyűrűjével (vezérlőtárcsával) történhet.
– bal: AF mező mód kiválasztása.
– jobb: fehéregyensúly beállítás (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk, és itt érhető el a fehéregyensúly sorozat is).
– le: sorozat és önkioldó módok.
Közvetlen AF-terület módban a négy iránygomb funkciója a fentiek helyett kizárólag a fókuszterület mozgatása.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között, részletnagyított képek esetén pedig a külső gyűrűvel lapozhatunk a nagyított nézetű fotók között. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható.
(6) MENU/SET: segítségével be- és kikapcsolható a menü. Az itt beállított értékek a SET gombbal véglegesíthetők.
(7) Q.MENU/Fn1: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a navigációs irányokkal, vagy az érintésérzékenységgel kezelhető.
A menüben egyedi funkciót (Fn) is rendelhetünk a gombhoz, 26-féle szolgáltatásból választva.
Lejátszásnál az aktuálisan megjelenített, kártyán tárolt fotó(k), vagy videó(k) törlésére használhatjuk.
(8) Wi-Fi/Fn2: A vezeték nélküli adatátvitel aktiválására használható (külön LED jelzi az aktív állapotát). Egyébként Fn2 funkciógombként működik. Ugyanaz a 26 funkció valamelyike rendelhető hozzá, mint az Fn1 gombnál.