Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GX7 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Sztereó mikrofon
(2) Vakupapucs: külső rendszervakuk, vagy középpontos érintkezős vakuk fogadásához
(3) Videó gomb: a videofelvételek indításához és megállításához.
(4) Elülső vezérlőtárcsa: a beállított üzemmódtól függően a rekeszérték és/vagy záridő állítására szolgál. Funkciója megcserélhető a hátsó vezérlőtárcsával, és iránya is beállítható.
Menüben használva a fő oldalak között lapozhatunk vele.
Lejátszáskor a képek közötti lapozásra használható, akár nagyított nézetben is, melynek köszönhetően összehasonlítható az egymás után készült fotók élessége.
(5) Exponáló gomb: elsősorban az állóképek exponálásához (és az AF/AE aktiválásához) használhatjuk. Félig lenyomott állapota külön letiltható a menüben.
(6) Felvételi üzemmód tárcsa, melyen a fontosabb fényképezési és videó módok érhetők el:
iA: a Panasonic gépektől megszokott iA gomb helyett külön módként választhatjuk ki az intelligens automatikát, melyben a lényegesebb expozíciós beállítások a gépre hárulnak. Még a témaprogramot is automatikusan állítja. Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Használatban van továbbá az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.
A menüben normál (iA), valamint iA+ módot választhatunk. Előbbiben a hátsó vezérlőtárcsát lenyomva egy skálát kapunk, mely a mélységélességet (valójában a rekeszértéket) befolyásolva mosott vagy éles hátteret állít. iA+ módban szintén a hátsó tárcsát használva a képvilágosságot (záridőt) és a kép elszínezését (fehéregyensúlyt) is szabályozhatjuk.

P: programautomatika. Melyben a rekeszértéken és a záridőn kívül minden beállítást akár manuálisan is elvégezhetünk. A gép automatikus beállításait mégis felülbírálhatjuk az úgynevezett Programeltolás funkcióval a hátsó vezérlőtárcsát eltekerve. A tárcsát lenyomva expozíció korrekciót kapunk +/-5 fényérték tartományban, 1/3 lépésközökkel.
A: rekesz-előválasztás. A fotós szabadon beállíthatja a kívánt rekeszértéket, melyhez a gép választ egy megfelelő záridőt. Az expo korrekció itt is használható a fenti módon.
S: záridő-előválasztás. Az iménti mód fordítottja, vagyis ezúttal a záridőt határozhatjuk meg, a készülék pedig ehhez rendel egy rekeszértéket. Expozíció korrekció is rendelkezésre áll.
M: manuális üzemmód. A gép által kínált összes beállításba beleszólhatunk. A rekeszérték az elülső a záridő a hátsó vezérlőtárcsával állítható, melynek funkciói és forgatási iránya megcserélhetők egymással.
.
M: manuális videó üzemmód: A menüben P, A, S és M módok állíthatók mozgóképhez is. Segítségükkel videofelvétel alatt is vezérelhető a rekesz, záridő, expo korrekció, vagy az érzékenység. Ezek beállításához érintőgombokat is kapunk a képernyő jobb szélén.
.
C1-3: egyéni mentési helyek. A gyakrabban használt beállításainkat e mentési helyek egyikén tárolhatjuk és a tárcsai ideforgatásával azonnal előhívhatjuk. A C1 és C2 helyen egyféle, míg a C3-on további három mentés tárolható.
SCN: motívumprogramok. Különféle fotós helyzetekhez kifejlesztett 24 db témamód. Elsősorban kezdők számára ajánlott, de iA módban automatikusan választja ki a gép. A fotós a következők közül választhat:

 • Tiszta portré
 • Selymes bőr
 • Háttérvilágítás lágyítása
 • Háttérfényben tiszta
 • Relaxáló tónus
 • Édes gyermekarc
 • Kiemelt jelent
 • Élénk kék ég
 • Romantikus naplemente
 • Élénk naplemente
 • Csillogó víz
 • Tiszta éjszakai táj
 • Hideg éjszakai ég
 • Melegen ragyogó éjszakai táj
 • Művészi éjszakai táj
 • Csillogó világítás
 • Tiszta éjszakai portré
 • Virágról készült lágy kép
 • Étvágygerjesztő étel
 • Ellenállhatatlan desszert
 • Mozgás kimerevítése
 • Éles sportesemény-felvétel
 • Monokróm
 • Panorámakép

Kreatív vezérlés. Álló- és mozgókép módokban is használható képeffektusok: Kifejező, Retro, Régi szép idők, High Key, Alulexponálás (Low Key), Szépia, Monokróm, Dinamikus monokróm, Durva monokróm, Selymes monokróm, Hatásos művészet, Nagy dinamika, Keresztbehívás, Játékkamera hatás, Játékosan élénk, Ezüstös képhatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Fantázia, Csillagszűrő, Szín egy pontban, Napsütés.
Egy képernyő ikon megérintésével az effektus egy jellemzőjét +/-2 értékben befolyásolhatjuk. Ez többnyire a kontraszt, a színezet, vagy a világosság.
(7) Be-és kikapcsoló kar

Hátul

(1) Dioptria korrekciós tológomb: az elektronikus kereső képének élességét befolyásolhatjuk vele.
(2) LVF/Fn4: a hátsó kijelző (LCD) és az élőképes (elektronikus) kereső közötti váltást szolgálja. A kereső mellett szemérzékelő automatikusan is vált a két kijelző között.
Fn4 gombként 39 funkció egyikét rendelhetjük hozzá. Lejátszás módban egy második funkciója is lehet.
(3) Vakunyitó: ezzel a gombbal nyitható a vaku, mechanikusan. Lezárnunk kézzel kell. A vakumódok között a menüben vagy a gyorsmenüben válogathatunk.
(4) AF/MF kapcsoló: Az apró gyűrűvel válthatunk az automata (AF) és a kézi (MF) élességállítás között.

(5) AF/AE LOCK: Az automatikus élességállítás és/vagy a beállított expozíciós adatok rögzítésére használható. – hogy épp melyikre, azt a menüben állíthatjuk be.
(6) Hátsó vezérlőtárcsa: Alapesetben a rekeszérték és/vagy a záridő állítására használható, de funkciója megcserélhető az elülső tárcsáéval. A menüben a forgatási iránya is beállítható. Lenyomva az expozíció korrekciót állíthatjuk a segítségével. Egyéb esetben a bármely behívott opció adatai között lépkedhetünk vele.
Menüben használva az egyes menüpontok közti navigációra szolgál.
Lejátszásnál a képek nagyítását végzi.
(7) Fn1/Q MENU: Programozható funkciógomb, melyhez 39 beállítás közül bármelyik tetszőlegesen rendelhető.
Lejátszás módban külön funkciót is rendelhetünk hozzá.
Alap beállítása a gyorsmenü előhívása, mely ezután a navigációs irányokkal, vezérlőtárcsákkal vagy az érintésérzékenységgel kezelhető.
(8) Lejátszás: a gomb lenyomásával visszajátszhatók a memóriakártyán tárolt fotók és videók. Az exponáló gombot félig lenyomva azonnal visszakerülünk felvételi üzemmódba, de persze e gomb használatival is elérhető ugyanez.
(9) DISP: a Képernyőn megjelenő adatok szabályozását végző gomb. Lenyomásával jeleníthető meg például a hisztogram (előzetesen engedélyezve), vagy a vízszint jelző, illetve tüntethetők el a felvételi információk.
(10) Iránygombok, melyek alapvetően a navigációra, a menüpontok közötti „mozgásra”, a képek lapozására, vagy a beállítások váltására használhatók.
Felvételi módban mind a négy gomb egy-egy fontosabb beállítást ér el:
– fel: az ISO érzékenység beállítása.
– bal: AF mező mód kiválasztása.
– jobb: fehéregyensúly beállítás (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk, és itt érhető el a fehéregyensúly sorozat is).
– le: sorozat és önkioldó módok.
Közvetlen AF-terület módban a négy iránygomb funkciója a fentiek helyett kizárólag a fókuszterület mozgatása.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható.
(11) MENU/SET: a menü be-, és kikapcsolására használhatjuk. Bármely menüpont alatt beállított értékek a SET gombbal véglegesíthetők.
(12) Törlés/Vissza/Fn2: Lejátszáskor az aktuális kép(ek), vagy videó(k) törlését kezdeményezhetjük vele.
A menüben az előző oldalra való visszalépéshez használható.
Fn2 gombként 39 funkció egyikét rendelhetjük hozzá.
(13) Wi-Fi/Fn3: A vezeték nélküli kommunikáció indítására, illetve Fn3 gombként 39 funkció egyikének beállítására használható. Lejátszás módban egy második funkciója is lehet.