Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GX7 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

AF módok kiválasztása

A Panasonic ahelyett, hogy a leggyorsabb és gyenge fényben is kiváló autofókusz rendszer után kiérdemelt babérjain ücsörgött volna, rátett még egy szeneslapáttal a kazánra és készített egy, a viszonylag új G6-ban lévőnél is jobb AF-rendszert. Már ott is párját ritkította az új Low Light AF, mely akár -3 fényérték mellett, vagyis gyenge fényben is működőképes maradt, az GX7-ben lévő továbbfejlesztett változat azonban -4 fényértéknél is dolgozik. Ez a jelenleg elérhető legjobb gyenge fényes automata élességállítás a piacon.

És persze azt se felejtsük el, hogy ezt a kompaktoknál általános kontraszt alapú AF rendszerből tudták kihozni. Semmi hibrid bűvészkedés, a gép élességállítása mégis villámgyors, és most már szuper érzékeny is! Ez gyakorlatilag DSLR szintű AF sebességeket jelent, gyenge fényben pedig azoknál is jobb teljesítményt. A mellékelt 14-42mm-es kittobjektívvel ez 0,2 mp körüli élességállítási időket jelent, a 14-140mm-es zoommal pedig akár a 0,1 mp-et is elérheti. Mindez persze jó fényben ilyen gyors, mert sötétben, bár érzékenyebb a többinél sebessége csökkenhet.

Azért a gyenge fényviszonyok közötti teljesítmény mellett most is szükség lehet az AF segédfényre, melyet nem hagytak le a gépről. A markolat és az objektív közé ékelt kis LED néhány méterig hatásos, és akár ki is kapcsolható.

Az automatikus élességállítás módjai leggyorsabban a bal iránygombbal (vagy a Q-menüből) választhatók ki, és az alábbiak lehetnek:

 • Arcfelismerés: a rendszer legfeljebb 15 emberi arcot érzékel a képen, és ezek alapján állít élességet. Hat ismertebb arc regisztrálása is lehetséges, melyeket ezután elsőbbséggel kezel a gép. Az automatikus arcfelismeréstől függetlenül a le iránygomb lenyomása után tetszőlegesen választhatjuk ki a fókuszmezőt, sőt bármelyik tárcsát elforgatva annak méretét is.
 • Mozgáskövető: az expo gombot félig lenyomva rögzíthetjük a fókusz egy tetszőleges témán, melynek elmozdulásakor (vagy gép elmozdításakor) a rendszer önállóan leköveti azt a teljes képmezőben. Ha téma kikerül a képmezőből a mozgáskövetés megszakad, de ha rövid időn belül visszatér az élőképre, a rendszer újból felismeri.
 • 23-mezős: A fényképezőgép 23 AF-mezőt használ. E módban automatikusan választ közülük egyet, vagy akár többet, többnyire egy kontrasztos témán. A le iránygomb nyomása után 9 db 4-6 AF-pontos mezőcsoport közül is választhatunk.
 • 1 mezős: a bal nyílgombbal elérhető képernyőn tetszőlegesen beállíthatjuk a kívánt AF-pontot. A pont (mező) nagyságát 4 lépésben szabályozhatjuk a bármely vezérlőtárcsával, így a legkisebb méretű pontot választva 103×76, a legnagyobbat beállítva pedig 58×31 fókuszpont áll rendelkezésre a teljes képmezőben. Kiválasztásuk az iránygombokkal, vagy érintéssel lehetséges.
 • Hajszálpontos: az AF-pont pixelpontos beállításának lehetősége. A kívánt AF pont a képmezőn bárhol kijelölhető, akár gombokkal, akár a sokkal egyszerűbb érintéssel. A Pinpoint szolgáltatásnak köszönhetően a kiválasztott környezetét ki is nagyíthatjuk, hogy a kép bármely hajszálpontos részletére ráirányítsuk az AF rendszer figyelmét.

Az automatikus élességállítást működési módja szerint háromféle beállításban használhatjuk:

 • AFS: az exponáló gomb félig lenyomásakor lép működésbe és nyomva tartása alatt, az expozícióig, vagy elengedéséig a beállított távolságon marad az AF.
 • AFC: a rendszer folyamatosan állít élességet a kiválasztott AF-ponton.
 • AFF: az újabb gépekben fellelhető flexibilis-AF mód alapesetben egyszeri (AFS) üzemmódként viselkedik, tehát az exponáló gomb félig lenyomásakor rögzül a kívánt témán. De ha a téma váratlanul elmozdul, a rendszer azonnal átvált folyamatos élességállításra (AFC) és korrigálja a beállítást. Ez tehát a fenti két AF mód hibridje.

A DMC-GX7-ben egy sor autófókusz hangoló opciót kapunk. Ilyen például az AF rögzítés kikapcsolása, mely a hátsó AF/AE LOCK gombbal érhető el. Letilthatjuk az expo gomb félig nyomására aktiválódó élességállítást is, bekapcsolhatunk szemérzékelővel indítható módot, a korábbi modellekben is megtalálható Gyors AF módot, beállíthatjuk, hogy a fókusz vagy a zárkioldás legyen elsődleges, sőt még a fenti Hajszálpontos AF működési ideje is megszabható három fokozatban.

A már említett hátsó gyűrűvel válthatunk az AF és a kézi élességállítás (röviden: MF) között. A fényképezőgép kombinált AF+MF módot is kínál, mely alapból automatikus élességállítást használ, de objektívünk fókuszgyűrűjének megmozdításával azonnal átvált kézi beállításra.

Ez a fókuszgyűrű különböző élességállítási segédkijelzéseket is aktiválhat, amennyiben szükség van rájuk. Többnyire szükség lehet, hiszen a jó felbontású kijelzők ellenére sem könnyű pontosan beállítani az élességet. Segítségként fókuszskálát, valamint 3-6x képnagyítást kapunk. Az elülső tárcsával 0,1x, a hátsóval 1x lépésenként állítható a nagyítás mértéke. Új szolgáltatás az élkiemelés funkció, melynél az éleket fehér színnel vastagítva jelzi ki az élőkép.

A DMC-GX7 a G6-hoz hasonló 1728 zónás fénymérési rendszert használ, melynek működési tartománya 0-18 Fé. Üzemmódjai változatlanok a korábbiakhoz képest:

 • Multi: a teljes képmezőt alapul veszi a méréshez.
 • Középre súlyozott: szintén a teljes képen mér, de a középső terület elsőbbséget élvez.
 • Szpot: csak a kép egy pontján végez fénymérést.

Sorozat fényképezés

A GX1-nél sokkal gyorsabb és bizonyos módokban a G6-nál fürgébb sorozatokra képes a gép. A le iránygombbal előhívható menüben választhatjuk ki a négyféle sorozat beállítást.

Leggyorsabb az SH mód, mely ezúttal 40 kép/mp-et jelent, de csak S képméreteknél alkalmazhatjuk, vagyis maximum 4 megapixelen. A sorozat alatt nincs élőkép, és értelemszerűen csak JPEG-ben használható. Szintén élőkép nélküli, de már teljes felbontáson is használható a H beállítás, mely 10 kép/mp-et ad, ha viszont élőképpel együtt szeretnénk fényképezni a 4 kép/mp-es M, vagy a 2 kép/mp-es L sorozatot kell választanunk. A H-mód teljesítménye az elektronikus zárnak köszönhető, tehát ha mechanikusat használunk, akár felére is csökkenhet. A gyártó által mért értékeket az alábbi táblázat tartalmazza, melyben megmértük az azonos sebességgel készíthető képek számát is – egy gyors UHS-I SDHC kártyával.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Szupergyors sorozat (max. 4 Mpixel) 40 kép/mp JPEG: 80 kép
RAW: nem készíthetõ
Gyors sorozat (teljes felbontásban, elektronikus
zárral)
10 kép/mp JPEG: 39 kép (lassabban folytatódik)
RAW: 10 kép
Gyors sorozat (teljes felbontásban, mechanikus
zárral)
5 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 10 kép
Középgyors sorozat (teljes felbontásban) 4 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 10 kép
Lassú sorozat (teljes felbontásban) 2 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 12 kép

Az expozíció sorozat megegyezik a G6-ban lévővel, vagyis 3, 5 vagy 7 kép hosszúságú lehet, +/-3 Fé tartományon belül. A lépésközöket 1/3, 2/3 és 1 Fé-re állíthatjuk. A menüben lehetőségünk lesz beállítani, hogy egyképes, vagy folyamatos „sorozatot” szeretnénk, erre a le gombbal előhívható menüben nincs mód.

Fehéregyensúly sorozatot is lőhetünk a géppel, mely a WB beállítások közül választható és 3 kép hosszú lehet. A megszokott színmátrixon 1-3 értékkel a sárga-kék, vagy a zöld bíbor irányba tolható el a képek közti lépésköz.

A sorozat módok menüjében választhatók ki az önkioldó időzítések is. Itt 2 és 10 mp-es késleltetés választható, de 3×10 mp-es önkioldó sorozat is elérhető.

Videó, mozgóképrögzítés

Több szolgáltatásához hasonlóan videó képességeit is jórészt a G6 modellből örökölte tesztalanyunk, melynek legfontosabb beállításait egy külön menüben találjuk. A fő opciók a felvételi formátumot és a minőséget befolyásolják. Formátumként AVCHD 2.0, vagy MP4 választható. A minőség AVCHD formátumban FullHD (1920 x 1080), vagy HD (1280 x 720 pixel) lehet. A legnagyobb felbontásban akár 50 képkocka/mp-es frissítés is beállítható, a mintavétel pedig 28 Mb/mp-cel történik. FullHD-ben ezenkívül 24 és 17 Mb/mp-es, 50i, 25p, 24p sebességű videók, HD-ben pedig 50p sebességű mozgóképek választhatók.

1920×1080 pixel, 50 kép/mp (váltottsoros), AVCHD, 31 mp, 66 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az MP4 formátumú videók esetében ugyanezek a felbontások választhatók, de elérhető 25 kocka/mp-es VGA (640 x 480 pixel) mód is. A FullHD felbontás 50 vagy 25 kocka/mp-es lehet, a HD csak az utóbbi. Mint látható igen sok beállítási lehetőségünk van, de ez még nem minden!

1920×1080 pixel, 50 kép/mp (progresszív), AVCHD, 34 mp, 116 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920×1080 pixel, 50 kép/mp (váltottsoros), AVCHD, 23 mp, 49 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videó menüben kiválaszthatunk egy expozíciós módot is (P, A, S, M), mely egyben azt is jelenti, hogy felvétel alatt akár a rekesz, vagy a záridő is változtatható. Erre csak Manuális videó üzemmódban van lehetőségünk, viszont minden más beállítás, illetve a videó azonnali indítása bármely más módban is elérhető. Az egyéb beállítások között megtaláljuk a különböző képeffektusok (fotóstílusok) kiválaszthatóságát, a folyamatos AF lehetőséget, a fénymérési módot, vibráció csökkentést, valamint az új Világos/sötét részek kiemelését végző módot. Használhatjuk a fotózásnál megszokott i.dinamikus és i.felbontás opciókat, a kiterjesztett telekonvertert és digitális zoomot, valamint a csendes működési beállítást is.

1280×720 pixel, 50 kép/mp (progresszív), MP4, 30 mp, 63 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videofelvétel alatt folyamatosan működik a fénymérés és kézi állítással a zoom is. Ehhez leginkább a PZ optikák által kínált motoros zoomállítás ideális, de persze a sima zoomgyűrűs megoldás is használható. a felvétel hossza bármely felbontásban és formátumban legfeljebb 29 perc és 59 mp lehet.

1920×1080 pixel, 50 kép/mp (progresszív), AVCHD, 29 mp, 97 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A hangfelvétel sztereó, és a mikrofon jelszintjét is kijelzi a gép, amennyiben engedélyezzük a számára. A mikrofon érzékenységét egyébként 4 fokozatban állíthatjuk, és bekapcsolhatunk automatikus, vagy három érzékenységi lépésben működő szélzaj csökkentést is. A lejátszott videó hangját a gép monoban képes visszajátszani az oldalán lévő hangszóróval.