Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-GX7 teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi és NFC

Egyre több fényképezőgépben találhatók meg ezek a szolgáltatások is, melyek nem életbevágóak a fotózásnál, de azért alaposan megkönnyíthetik mindennapjainkat. A GX7-ben ugyanazokat a Wi-Fi funkciókat érhetjük el, melyek minden újabb Panasonic G-modellben megtalálhatók.

Vezeték nélkül csatlakozhatunk például a Lumix Clubhoz, vagy asztali számítógéphez, illetve mobil eszközhöz. A csatlakoztatott eszközre vagy megosztó helyünkre feltölthetjük memóriakártyánkon tárolt, illetve épp elkészült képeinket, vagy egyszerűen csak böngészhetünk köztük a nagyobb kijelző előnyeit kihasználva. Mivel gépünk 3D fotók készítésére is képes, megjeleníteni viszont nem tudja őket, a vezeték nélküli kapcsolat egy ilyen szolgáltatással rendelkező 3D tévénél is jól jöhet.

A kedvenc Wi-Fi szolgáltatásom azonban egyértelműen a távvezérelhetőség. Ehhez mindössze a Panasonic Image App szoftvert kell letöltenünk és telepítenünk Androidos, vagy iOS rendszert futtató mobilunkra, és a csatlakozás után már mehet is a távirányítás. A szoftver folyamatos – bár kissé lassan reagáló – élőképet és a képernyőn megjelenő minden információt kijelez. A mobilon keresztül megváltoztathatók a gyakoribb expozíciós értékek, vagy akár a fehéregyensúly, a fókuszmező, a sorozat beállítás, vagy a kézi élességállítás. Még akár a Q-menü bizonyos beállításait is elérhetjük. A telefon érintőképernyőjén kényelmesen indítható az állóképek készítése, vagy a videofelvétel. A fotókhoz a telefon GPS helyinformációi is hozzárendelhetők.

Valamivel kényelmesebb csatlakozást tesz lehetővé az NFC (Near Field Communication) egyérintéses technológia, legalábbis a csatlakozás jelszavas beléptetését és egyéb procedúráját megúszhatjuk. Mindössze a fenti szoftverre lesz szükségünk egy NFC kompatibilis mobilon. A telefont a fényképezőgéphez érintve gyorsan létrehozható a kapcsolat, és a lejátszásnál kiválasztott kép vagy videó azonnal áttölthető a mobilra. Némi hátránya, hogy RAW képeket egyelőre nem tölthetünk át, bár ennek túl sok értelme úgysem lenne a telefonon.

Sötét és világos képterületek kiemelése

Elektronikus zár

Az újabb Panasonic gépekben nem csak a hagyományos mechanikus zár, de annak elektronikus változata is használható. Működését külön engedélyeznünk kell a menüben, de sajnos ilyen esetben le kell mondanunk a vaku használatáról, és az érzékenységi beállítások is korlátozottak.

Akad azért jó pár előnye is az elektronikus zárnak. Ilyen a teljesen hangtalan expozíció, melyre még a Csendes mód bevezetésével is ráerősít a gép. Utóbbi nem más, mint egy gyors opció, mellyel egyben letiltható az összes hangjelzés, vakuzás, és az AF segédfény.

Másik előnye a szupergyors sorozat. 40 kép/mp-es 4 megapixeles sorozatnál eleve erre a módra áll a készülék, teljes felbontású gyors sorozatnál pedig 10 kép/mp-cel tüzelhetünk, míg a mechanikus zár ennek csak nagyjából a felére képes.

Panoráma mód

A Lumix DMC-GX7-ben nem csak egyszerű panoráma módot, hanem kreatív panorámát kapunk. Ez lényegében a képeffektusok használatát jelenti, melyek többségét a panorámaképhez is hozzáadhatjuk, és egy külön csúszkán általában az effektus erőssége is szabályozható.

Ezen felül a panoráma pásztázás irányát választhatjuk ki a képernyő szélén megjelenő érintőfülön. Az irány bármelyik lehet a négyből. Kiválasztása után nincs más dolgunk, mint nyomva tartani a gombot és a megjelölt irányba forgatni a gépet. A panorámakészítés menete a képernyőn megjelenő sávon látszik, ami persze sokat segít, de így is nehéz kiszámítani mikor ér majd véget a rögzítés. Érdemes nagylátószögben használni, ugyanis nagyobb zoomállásokban szinte azonnal hibaüzenetet ad a szoftver, és megtagadja a panoráma készítést.

Az automatikusan összefűzött kép szélessége a pásztázási sebességünktől függ. Magassága tájkép állásban 1920, portré állásban 2560 pixel. A minőség jó, bár példánkon némi csíkozottság előfordul, egy automatikus összefűző szoftverhez képest elég pontosan dolgozott a rendszer.

Retusálás törlése

E megtévesztő nevű üzemmód már a G6-ban is feltűnt, és nevével ellentétben nem a retusált képek eredeti állapotát állítja vissza, hanem pont, hogy egyfajta beépített javító ecsetként működik.

Aki használt már ilyesmit valamelyik jobb képszerkesztő szoftverben, annak nem kell bemutatnom. Az érintőképernyő elterjedése úgy tűnik magával hozza ezeket a beépített szerkesztő eszközöket is, melyek fényképezőgépben eddig elképzelhetetlenek voltak.

A lejátszás menüben választhatjuk ki a szolgáltatást, mellyel bármely képről oda nem illőnek gondolt tárgyakat/személyeket (pl. egy oda nem illő vezetéket) távolíthatunk el, egy kis ujjal festegetéssel. A választott kép a szokásos módon nagyítható, majd a törölni kívánt részeket ujjainkkal festhetjük át a képernyőn. Az átfestett területet pirossal jelzi a gép. Miután elkészültünk a készülék szoftvere mintát vesz a fotó hasonló területeiből és ezekkel fedi le a kijelölt részt. Mint egy klónozó ecset, vagy inkább az újabb Photoshopokban megtalálható Szpot Javító Ecset.

Egyetlen hátránya, hogy a nagyíthatóság ellenére közel sem olyan kényelmes a kijelölés, és a végeredmény is erősen kérdőjeles. Személy szerint ezen a téren maradnék a számítógépes utómunkánál.

Retusálás eltávolítása