Kipróbáltuk: Panasonic Lumix GH5S (teszt)

0

Különlegességek

Gépen belüli RAW konverzió

Manapság már sok gyártó teszi elérhetővé a gepen belüli RAW konvertálást lehetőségét, éppen ezért lassan ez már nem számít majd nagyon különlegesnek. A funkciónak akkor vesszük leginkább hasznát, ha RAW-ban fotóztunk, de szeretnénk a készített képet gyorsan megosztani közösségi oldalon, amelyhez okostelefonra kell átküldenünk a fotót. A képek átküldésénél viszont csak JPEG fotókat választhatunk, így előbb a RAW képeket JPEG-gé kell alakítanunk.

A beállítható paraméterek a szokásosak: felbontás, színtér, expozíció, fehér-egyensúly, kontraszt, szaturáció, élesítés, zajszűrés, fotóstílus, ezen kívül intelligens kontraszt és intelligens élesítés, beállítása, sőt a gradációs görbe módosítása is elérhető.

Arra sajnos nincs lehetőségünk, hogy egyszerre több képet is konvertáljunk, így minden átalakítandó képpel egyenként kell bajlódnunk.

4K sorozat

Ahogy a sorozatoknál már írtuk, a GH5 is megkapta a 4K Photo sorozat módot, amely gyakorlatilag 8 Mpixeles képkockákból álló videófájlt készít, ebből a fényképezőgép segítségével kimenthetjük a legjobb pillanatot. A 4K módban 30 és 60 kép/mp érhető el. Utólagos fókusz lehetőségét ez a gép nem kínálja, mint ahogy más Panasonic MILC-ekben előfordul.

Diffrakció kompenzáció

Tudvalévő, hogy az objektívek szűk blende esetén a fényelhajlás jelensége miatt gyengébb részletgazdagságú képet adnak. A Panasonic a GX szériában kínálta elsőként a diffrakció kompenzációt, amely a gyakorlatban nem más, mint rekesz függő élesítés. A funkció bekapcsolt állapotában a gép igyekszik korrigálni a diffrakció okozta élességvesztést:

A Panasonic GX8 fotói

Digitális szűrők

A Panasonic GH5S ugyanazokat a digitális szűrőket kapta, mint a G9. A 22 féle digitális szűrőt csak a felvételkészítés előtt állíthatjuk be, sem a RAW konvertálás során, sem lejátszás módból nem tudjuk ezeket a szűrőket utólag a képre vinni. A szűrőknél egyébként van lehetőség bizonyos mértékű paraméterezésre is, pl. a színezet beállítására, vagy a miniatűr hatásnál az éles terület kijelölésére, a csillagszűrőnél az ágak számának és hosszának beállítására, a napsütésnél a fényfolt helyének és méretének megadására, stb.

A Panasonic G9 képei

Digitális szűrőkoriginal


expressive


retro


old days


high key


low key


sepia


monochrome


dynamic monochrome


rough monochrome


silky monochrome


impressive art


high dynamic


cross process


toy effect


toy pop


bleach bypass


miniature effect


soft focus


fantasy


star filter


one point color


sunshine

Képek retusálása

Van lehetőség a kép egy részletének retusálására is, ezt lejátszás módban tudjuk megtenni. A kép kiválasztása után az érintésérzékeny kijelzőn át kell rajzolnunk azt a részt, amit szeretnénk kiretusálni a képről, ezt követően a gép igyekszik hatékonyan eltűntetni azt. Ez azonban nem mindig sikerült jól, hiszen ha nem tökéletesen homogén a kép háttere, akkor sokszor jelentkezik a fotó más részleteinek ismétlődése.

A Panasonic G9 képei

Retusálásfunkció kikapcsolva


funkció bekapcsolva


funkció kikapcsolva


funkció bekapcsolva

HDR mód

Nem csak témamódból és nem csak program automatika üzemmódban, de rekesz-előválasztásnál és teljes kézi üzemmódnál is elérhető a HDR mód. A paraméterezésnél megadható a képek közötti eltérés 1, 2 vagy 3 Fé-re. A HDR módot kombinálhatjuk önkioldóval is, az állvány használata mellett így még biztosabbra mehetünk. A három expozíciót a gép automatikus egy képpé egyesíti, de a forrásképeket nem menti el.

A Panasonic GX8 fotói

Sötét és világos képterületek kiemelése

A kontraszt beállításnál sokkal precízebben is módosíthatjuk a készítendő képeink csúcsfényeinek és árnyékosabb területeinek árnyalatait a gradációs görbével. Itt ugyanis a csúcsfényekre és az árnyékosabb, sötétebb részekre külön állíthatjuk be a világosítást, vagy sötétítést. Ha erős kontrasztot szeretnénk, akkor a sötét részeket még sötétebbre, a világosakat még világosabbra kell állítsuk, de ha csak a sötét tónusokat akarjuk mélyebbé tenni, de a világosakat nem bántanánk, akkor elég csak a sötét részekkel foglalkozni.

A Panasonic GX8 fotói

Elektronikus zár / csendes expozíció

Az újabb Panasonic gépekben nem csak a hagyományos mechanikus zár, de annak elektronikus változata is használható. Működését külön engedélyeznünk kell a menüben, de a teljes elektronikus zárnál le kell mondanunk a vaku használatáról. A GH5S-nél nincs lehetőség csupán az első redőnyt elektronikusra cserélni, itt vagy teljes mechanikus zárral dolgozunk, vagy teljesen elektronikussal. Ezen kívül egyébként elérhető továbbra is az expozíció késleltetés, amelynél a zár lefutását követően 1, 2, 4 vagy 8 mp-cel indul csak az expozíció.

A teljes elektronikus zárnak további előnye a teljesen hangtalan expozíció, illetve a mechanikus zárnál nagyobb, akár 1/16000 mp-es zársebesség, amely redőnyzárral nem volna elérhető.

Time-lapse és stop-motion

Time-lapse is készíthető a Panasonic GH5S-sel, méghozzá nem csupán videófájlként, de külön-külön képkockákat tartalmazó programozott sorozatként is. Sőt, igazság szerint itt elsősorban a programozott sorozat az, ami rendelkezésünkre áll, az így készült képkockákból van lehetőség utólag videót összeilleszteni, akár a fényképezőgéppel.

A time-lapse beállításnál megadható a kezdési idő, a képek közötti időköz 1 mp és 99 perc 59 mp között 1 mp-es pontossággal, illetve a képek száma, akár 9999-ig.
A gép a megadott adatok alapján kiszámítja, mikor ér véget a felvételkészítés és azt az LCD-n megjeleníti indítás előtt.

Választható léptetett animáció (stop-motion) is, ez esetben az egyes felvételeket mi magunk készítjük, majd a képkockákból szintén videó készülhet.

A G9-cel készített, de a GH5S-re is releváns time-lapse videók (emlékeztetőül: a GH5S nem csak time-lapse-et, de gyorsított lejátszású fast-motion-t is tud, erről a Sorozat/video oldalun írtunk már):