Kipróbáltuk: Pentax K-3 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1)Felvételi üzemmód választó tárcsa: a közepén lévő gombot nyomva elforgatható, de a tárcsa alatti gyűrűvel ki is kapcsolhatjuk ezt a kezelési funkciót. A következő üzemmódok találhatók a tárcsán:
Zöld téglalap ikon (automatikus mód): a beállítások többségét a fényképezőgép végzi. A fotós csak a memóriakártya beállításokat, JPEG felbontást és tömörítést, lencsekorrekciók engedélyezését, láthatárhoz igazítást, élőkép beállításokat, szintjelzőt, AA szűrő szimulációt, GPS-t, előnézetet, mélységélesség előnézetet, memória beállításokat, videó beállításokat, önkioldót, AF mező kiválasztást és a vörösszem csökkentő vakuzást kapja.
P: Programautomatika mód. Az expozíciós alapbeállításokon (rekesz és záridő) kívül minden máshoz hozzáférhetünk. A rekesz és záridő ugyan közvetlenül nem állítható, de az elülső és hátsó tárcsák elforgatásával elérhető ún. Hyper Tv és Hyper Av módokban bizonyos tartományon belül befolyásolhatjuk őket, de az így kapott értékeket a kikapcsolt gép nem jegyzi meg. Az expozíciót ezen kívül a +/-5 Fé közötti expozíció kompenzációval bírálhatjuk felül (1/3 Fé lépésekben).
Sv: érzékenység előválasztás. A Pentax gépek meglehetősen egyedi üzemmódja. A fotós a hátsó vezérlőtárcsa elfordításával, 1/3 Fé lépésközökkel, akár a teljes tartományon belül (ISO100-51200) közvetlenül állíthatja az érzékenységet. A menüben engedélyezhető az első tárcsás állítás is.
Tv: záridő-előválasztás. A záridő – 30 – 1/8000mp közötti – kiválasztása a fotós feladata, a fényképezőgép pedig ehhez rendel egy megfelelő rekeszértéket.
Av: rekesz-előválasztás. Az előbbi félautomata üzemmód párja, melynél a rekeszértéket választhatjuk ki (az objektív által engedélyezett tartományban), a készülék pedig ehhez állít automatikus záridőt.
TAv: kombinált zársebesség- és rekesz-prioritás. Szintén egyedi félautomata mód, melynél az első tárcsával a záridőt, a hátsóval a rekeszértéket állíthatjuk. A tárcsák kiosztása persze fel is cserélhető. Ebben az üzemmódban nem szólhatunk bele az érzékeny alakulásába, ez a készülék feladata.
M mód: teljes manuális üzemmód. A rekeszérték, záridő és érzékenység is teljesen szabadon állítható. Ha a gép hátulján lévő „zöld” gombot használjuk, a készülék felülbírálja beállításainkat és az általa mért értékekre állítja azokat.
B mód (Bulb): a záridő az exponáló gomb nyomásának idejéig tart, ami több perc is lehet.
X mód: A gép minden esetben a legrövidebb vakuszinkron időt (1/180mp-et) használ. A fotós szabadon megváltoztathatja a rekeszértéket és az érzékenységet, valamint expo korrekció is használható.
U1-3 mód: a készülék korábban elmentett egyedi beállításait hívhatjuk elő ebben a módban. Összesen 3 mentési hely áll rendelkezésre, melyek külön-külön elérhetők a tárcsáról.
(2) LOCK gyűrű: a tárcsa kioldógombjának engedélyezése, vagy kiiktatása. Utóbbi esetben a középső gomb lenyomása nélkül, szabadon elforgatható a módválasztó tárcsa.
(3) Elülső vezérlőtárcsa (e-tárcsa): funkciója a Custom menüben állítható, de a választott felvételi üzemmódtól függően többnyire a záridő beállítását végezhetjük vele. Ha engedélyezzük a rekeszérték, expozíció kompenzáció, és érzékenység beállítására is használható. Adott funkciója az üzemmódváltáskor az LCD-ről leolvasható.
Lejátszáskor a képek közötti lapozásra szolgál, akár a fotó nagyított nézetében is.
(4) ON/OFF gyűrű: a fényképezőgép be és kikapcsolására használható, harmadik állása pedig a mélységélesség- vagy digitális-előnézet, illetve a felső státuszkijelző háttérvilágításának aktiválása.

(5) Exponáló gomb: az állóképek expozíciójának indítása, vagy a videofelvétel indítása és leállítása a feladata.
(6) Expozíció-kompenzáció gomb: nyomva tartva és a hátsó tárcsát elforgatva +/-5 Fé között, 1/3 lépésekben felülbírálható az expozíció.
(7) ISO: érzékenység gomb. Lenyomva és a hátsó tárcsát használva az ISO értékek állíthatók.

Hátul

(1) Lejátszás gomb: felvétel módból lejátszásba kapcsolhatunk a segítségével. A visszakapcsoláshoz elég félig nyomnunk az expo gombot, de használható pl az AF aktiváló gomb is.
(2) Fénymérés/Törlés gomb: nyomva tartva a hátsó tárcsával beállítható a fénymérési mód, mely mátrix, középre súlyozott átlagoló és szpot állású lehet.
Lejátszás módban az éppen megjelenített kép(ek) törlésére használható. RAW+JPEG esetén külön is törölhető a kétféle formátum.
(3)LV/Videó gomb: lenyomva aktiválható, vagy kikapcsolható a LiveView (élőkép) üzemmód.
Ha videó módban vagyunk automatikusan aktiválódik az élőkép, és e gombbal indíthatjuk el a mozgókép felvételt.
(4) Hátsó vezérlőtárcsa (e-tárcsa): többnyire a rekeszérték beállítására szolgál, de az elülső tárcsához hasonlóan funkciója programozható, így a rekeszérték, érzékenység és expozíció kompenzáció módosítását is végzi.
Lejátszás módban balra forgatva a 9 nézőképes és mappa szerinti megjelenítés, jobbra tekerve az adott kép legfeljebb 16x-os (illetve 100%-os) nagyítása végezhető.
(5) AF gomb: az automata élességállítás aktiválására vagy kikapcsolására, illetve az aktuális AF pont megjelölésére szolgál.
(6)AE-L: lenyomva rögzíthetjük az adott expozíciós értékeket, melyek így a következő képre is érvényesek lesznek. Újra lenyomva feloldható a rögzítés.
(7) Zöld gomb: egyes felvételi üzemmódokban a manuálisan beállított rekesz és zársebesség értékeinket bírálja felül, és állítja a fénymérő szerinti értékekre.
(8) Állókép/Videó mód kapcsoló: a fényképezés és videó mód között válthatunk vele. Előbbiben külön kell aktiválnunk az élőképet a felette lévő LV gombbal, utóbbiban automatikus élőképet kapunk, és az említett gombbal indíthatjuk a videofelvételt.
(9) Navigációs gombok: a négy iránnyal a menüben és beállításokban navigálhatunk. Felvételkor a négy gomb mindegyike egyedi funkcióval is rendelkezik:

  • Fel: önkioldó, sorozatmódok (beleértve az automata expozíció sorozatot is), és tükörfelcsapás
  • Le: vakumódok (lejátszáskor képfeldolgozás menü)
  • Balra: fehéregyensúly módok és finomhangolásuk
  • Jobbra: képfeldolgozási üzemmódok

SEL AF pont üzemmódban az iránygombokkal választhatjuk ki a kívánt AF pontot.
(10) OK gomb: egy beállítást, vagy kiválasztott menüpontot véglegesíthetünk a lenyomásával.
(11) INFO: felvétel módban a normál státuszképernyő megjelenítésére és az LCD kikapcsolására használható, de ezzel a gombbal kapcsolható be a fontosabb feldolgozási szolgáltatások státuszképernyője, valamint a vízszint/döntés-jelző is.
Lejátszáskor az adott képhez és videóhoz tartozó adatok megjelenítését szabályozhatjuk, illetve kapcsolhatjuk ki.
(12) MENU: bármely üzemmódban a menü megjelenítésére és kikapcsolására szolgál. A menürendszerről részletesebben a következő oldalon lesz szó.
(13) AF-pont választás gomb: Ha korábban választható AF-pont, vagy csoport módot állítottunk be, ezzel a gombbal közvetlenül elérhetjük, így a négy iránygomb nem eredeti funkcióját hanem az AF mező kiválasztást végzi.
Lejátszás módban az 1. és 2. memóriakártyán tárolt képek között válthatunk a gombot használva.

Elöl és oldalt

(1) Objektív kioldó gomb: a gombot nyomva tartva, majd az objektívet az óra járásának megfelelő irányban elforgatva leoldhatjuk azt a vázról.
(2) Vakunyitó gomb: a felnyíló vaku mechanikus nyitására, illetve bekapcsolására szolgál. Lezárnunk, vagyis kikapcsolnunk kézzel kell.
(3) RAW/Fx gomb: az előzőleg beállított funkciójától függően az aktuális formátumból JPEG-be, RAW-ba, vagy RAW+JPEG-be válthatunk. A menüben az is szabályozható, hogy a váltás csak a következő képig maradjon-e érvényben (ezután visszaáll az eredetileg beállított képformátumra), vagy ismételt megnyomásáig az átváltott formátumot használja.
A gomb egyéb szolgáltatásokra is programozható, mint a többképes expozíció, digitális előnézet, vízszintjelző bekapcsolása, kompozíció módosítása és GPS aktiválása.
(4) AF üzemmód választó gomb: nyomva tartva és a hátsó tárcsát elforgatva beállíthatók az automata élességállítás terület üzemmódjai: automata pontválasztás, automata AF-pontválasztás csak a középső mezőkön, egypontos kijelölés, egypontos kijelölés a szomszédos pontokat is figyelembe véve, egypontos kijelölés a környező pontokat is figyelembe véve, egypontos kijelölés, minden más pontot is figyelve, szpot (csak a középső AF pont aktív).
(5) AF/MF kapcsoló: az automatikus (AF) és manuális (MF) élességállítás közötti váltásra szolgál.