Kipróbáltuk: Pentax K-3 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A K-5 II nagy újdonsága volt a sokkal érzékenyebb automata élességállító rendszer, mely már -3 fényértéknél, vagyis sötétben is működésbe lépett. Ez ISO100 és F2,8 rekeszérték mellett kb. 1 perces záridőt kívánó megvilágítást jelent. A K-3 megőrizte ezen erényét, és ezúttal az AF pontok számának növelésére fektetett hangsúlyt. Elődje 11 fókuszpontot kínált, melyből 9 volt keresztszenzoros, a SAFOX 11 névre keresztelt új rendszer 27-et ad, 25 keresztszenzorral. A középső és az alatta-fölötte lévő két AF pont különösen nagy érzékenységű. Az újdonságnak mindössze egy hátránya van, a pontok zömét elég kis helyre zsúfolták össze a képmező közepén.

Az AF pontok beállításának üzemmódjai között is találunk néhány újdonságot, elérésük részben egyszerűsödött, mivel az oldalsó AF MODE gomb és a hátsó tárcsa használatával könnyedén válthatók:

  • AUTO27: a gép bármely fókuszpontra automatikusan élességet állíthat.
  • AUTO9: a készülék csak a középső 9 (3×3) pont közül választja ki az élesség helyét.
  • Kézi (egy pontos): a fotós szabadon választhat a 27 pont bármelyike közül.
  • Kézi (9 pontos): új üzemmód, melynél a fotós szabadon kiválaszthatja bármelyik AF mezőt, de a körülötte lévő 8 pont is aktív lesz.
  • Kézi (25 pontos): szintén új beállítás, ahol az előzőhöz hasonlóan bármely mező választható, de körülötte 2 pontnyi távolságra is aktív marad az összes (legfeljebb 24 környező pont).
  • Kézi (27 pontos): új mód, melynél bármely pont kiválasztható, de rajta kívül az össze többi is aktívizálható.
  • Középpontos (szpot): a gép minden esetben a középső pontot választja.

A megfelelő pont kiválasztása egy új gombnak köszönhetően nagyon egyszerű. Az iránygombok melletti focus-shift gomb segítségével könnyedén átkapcsolhatjuk a navigációs irányok funkcióját AF-pont kiválasztásra.

Az élességállítás akár normál, akár élőkép módban nem csak az expo gombbal de a hátsó AF gombbal is aktiválható. Az élőképes autofókuszról a következő fejezetben lesz szó.

Az automata élességállítás elődjeihez hasonlóan finomhangolható is, ha nem vagyunk elégedettek a pontosságával. Ilyen esetben az Egyedi (C) beállítások menü AF-állítás pontjához folyamodhatunk, ahol +/-20 fokozatban hangolható az adott objektív, vagy általánosan az összes.

Működési módját tekintve AF-S (egyszeri), AF-C (folyamatos) és AF-A (a kettő között automatikusan váltó) opció állítható.

Az AF rendszert kiegészítő új RGB szenzor (róla majd néhány mondattal később) a téma színét, formáját és elmozdulását is pontosan érzékeli, mely precíz témakövetést tesz lehetővé mind a 27 pont területén, folyamatos (vagy AF-A) módban.

Az egyéni (C) beállítások között számos, az automata élességállítás működésére kiható beállítást találunk. Ilyen a folyamatos fókusz (AF-C) működési elsőbbségének beállítása, vagy a követési érzékenység megállapítása.

Az automata (AF) és kézi (MF) élességállítás között a gép elején/oldalán lévő kapcsolóval válthatunk, mely így csak két állású, így vakon is nyilvánvaló, hogy épp melyik állásban van.

Manuális módban visszajelzést kapunk az élességről a keresőben is, ahol egy kis zöld lámpa, valamint az aktív fókuszpont piros kerete is felvillan, ha a téma éles. Külön engedélyezhetünk hangjelzést is.

A K-3 ezúttal egy 86 ezer RGB pixeles fénymérő szenzort használ a korábbi 77 szegmenses monokróm érzékelő helyett, mely pontosabb expozíciót és fehéregyensúly beállítást tesz lehetővé, hiszen itt már a színeket is érzékeli a rendszer. Ez a szenzor – a PRIME III feldolgozórendszerrel karöltve – felelős az AF témafelismerésért és követésért is, és már -3 Fé megvilágításnál is aktív.

A fénymérési módok kiválasztására a K-3 egy külön gombot kínál, de ezen kívül nincs érdemi különbség a választható opciókban. Mátrix, középre súlyozott, vagy szpot állás között válthatunk. A beállított expozíciós értékek szükség esetén a hüvelykujj alá eső AE-L gombbal rögzíthetők, vagy az expo korrekció segítségével +/- 5 Fé tartományban felülbírálhatók. A menüben lehetőség van a fénymérés és az autofókusz rögzítésének összekapcsolására, a mérés működési idejének beállítására, valamint az AF pont és a fénymérési terület összekapcsolására is.

Élőkép

Az élőkép funkció aktiválására ugyanaz a gomb (LV) használható mint a K-5 II modellben, de ezúttal a videofelvétel indítása is a feladata, attól függően, hogy fotó vagy videó módban vagyunk. Mozgókép felvételi módban például automatikusan megkapjuk az élőképet 16:9-es képkivágással.

Élőkép adatok

Az LV szolgáltatást aktiválva jóval több adatot látunk az élőképen mint a normál mód aktív státuszkijelzésén. Itt is van például elektronikus szintjelzés mindkét tengelyen, mely külön le is tiltható, ha csak a felső kijelzőn, vagy a keresőben szeretnénk látni. Bekapcsolhatunk háromféle kompozíciós segédrácsot, a csúcsfényekre figyelmeztető színkijelzést, élő hisztogramot, új szolgáltatásként pedig az élesség beállítását segítő élkiemelést (Peaking). Sajnos a Peak engedélyezése az élőképen megjelenő zaj mennyiségét is növeli. Az INFO gomb segítségével a kompakt gépekhez hasonlóan jeleníthető meg vagy tüntethető el a felvételi adatok java.

Az OK gomb segítségével az előzőleg beállított értékben belenagyíthatunk az élőképbe, melynek mértéke a hátsó tárcsával 2x, 4x, 8x vagy 10x-es értékre növelhető. A nagyítás és az élkiemelés nem csak kézi élességállításnál, hanem autofókusz módokban is működik. A képnagyításnak az elődöktől eltérően ezúttal komolyabb értelme is van, mivel valódi részleteket és nem interpolált képet látunk. Az sok tükörcsapkodást azonban itt sem felejthetjük el. Élőképről menübe és vissza kapcsolva, állandóan klaffog a gép, nem csak a fotós idegrendszerét, de mechanikát is plusz munkára bírva. A konkurenciánál azért sikerült megoldani ezt a problémát.

Az AF módok és az egész automata élességállítás teljesen más rendszerű LV módban, hiszen a felcsapott tükör miatt ilyenkor a tükrös gépeknél hagyományosnak számító fáziseltérésen alapuló rendszer nem működik. A kontraszt alapú AF jóval több üzemmódot kínál mint korábban, így például választhatunk arcérzékelő, témakövető, középpontos állást, de rábízhatjuk az AF-pont kiválasztását az automatikára, vagy magunk is meghatározhatjuk a helyét.

Az AF-pont ilyen esetben a kép közepének kb 70%-án választható ki az iránygombokkal 5 x 9 pozíció közül. A hátsó tárcsával 4-féle AF mező méret állítható be. A legnagyobb esetén csak 3 x 3 pozíció érhető el a fentiek közül.

A legrészletesebb beállítást kézi pontválasztásnál kapjuk. Ekkor nem növelhető az AF-pont mérete és szintén nagyjából 70%-nyi területen választhatjuk ki a helyét, de 67 x 35 pozíció áll rendelkezésre. A zöld gomb segítségével azonnal a középső AF pontra ugorhatunk.

Sorozat

Nem tudom, hogy sorozatos puffogásunknak köszönhetően-e, de a menü magyar fordításában végre bableves a bableves. Az expozíció sorozatot tényleg annak hívják, és a multi-expozíció elnevezése is helyére került (ti. Többszörös expozíció).

Ha már itt tartunk az expo sorozat 2, 3 vagy 5 kép hosszú lehet 0,3 – 2,0 Fé lépésközökkel, és kombinálható önkioldóval és távvezérlővel is. Beállítása elég egyszerűen megoldott a sorozatok és önkioldó menüjében. Ugyanitt találjuk a többszörös expozíciót, mely sorozatfelvétellel is kombinálható, de itt kapott helyet a tükörfelcsapás, sőt az Intervallumfotózás (time-lapse), és a kombináló időközi felvételnek becézett üzemmód is, mely az előbbi multiexpóval kombinált változata. Kezd bonyolulttá válni? Nem csodálom. Gyakorlatban egyszerűbb a dolog.

Na, de nézzük mit is kínál nekünk a K-3 normál sorozatok terén? Három sebességi módot, melyek közül a leggyorsabb bizony az előd 7 kép/mp-es iramát is túllépi, 8,3 kép/mp-re növelve a tempót. Közepes sebességnél 4,5, lassúnál pedig 3 kép/mp-et bír a készülék. A készíthető képek számát tekintve elég optimista a gyártó, mivel hivatalos oldalán a 16 megapixeles felbontásban indított sorozatok képszámát közli. Ezt tartalmazza alábbi táblázatunk is, mellette az általunk 24 megapixelen mért teljesítménnyel. A méréseket egy gyors UHS-I sebességű SDHC kártyával végeztük, legjobb tömörítési fokozatban, AF-C fókuszmódban:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készítheto~ képek száma
(gyári érték)
készítheto~ képek száma
(általunk mért)
Lassú sorozat 3 kép/mp JPEG (16 Mpx): 200 kép
RAW: 52 kép
JPEG (24 Mpx): 103 kép
RAW: 40 kép
Közepes sorozat 4,5 kép/mp JPEG (16 Mpx): 100 kép
RAW: 32 kép
JPEG (24 Mpx): 55 kép
RAW: 36 kép
Gyors sorozat 8,3 kép/mp JPEG (16 Mpx): 60 kép
RAW: 23 kép
JPEG (24 Mpx): 35 kép
RAW: 26 kép

Az önkioldó 2 vagy 12 mp-es késleltetést kaphat, távvezérlővel együtt használva pedig 3 mp-et kell várnunk a zárkioldásig.

Videofelvétel

Mint oly sok más funkció, a videofelvétel is fejlődött az új modellben. Felbontása nem, hiszen az 1920 x 1080 pixeles FullHD képméretet még nem sűrűn lépik túl a DSLR-ek, de a beállítások és a kezelés terén is sok újdonságot kapunk.

1920 x 1080 pixel, 24 kép/mp, MOV, 32 mp, 63,5 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Maradt tehát a Full HD maximum, mely nem csak 25p, de 60/50i és 30p, 25p, vagy 24p képfrissítéssel is működik. Ugyanígy megkapjuk az 720 soros HD felbontást is, ahol az 50 és 60 kocka/mp-es frissítés már progresszív és nem váltott soros, és a fent felsorolt frissítési sebességek mindegyike is beállítható. VGA felbontás viszont már nincs, de nem is nagyon hiányoljuk. Kivették továbbá a 3 minőségi fokozatot is, ezúttal nem állíthatunk be ilyesmit.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 43 mp, 118 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Nem rossz előrelépés a különálló videó menü, melyben egyértelműbbek a mozgóképpel kapcsolatos beállítások. Megkapjuk például a fotónál használható felvételi módok egy részét, mint a P, Av, TAv és M mód, így akár a rekeszérték, vagy záridő is változtatható a felvétel előtt vagy akár alatt. Az első három üzemmódban +/-2 fényérték tartományon belüli expozíció korrekcióra is van lehetőség.

1920 x 1080 pixel, 50i (25p) kép/mp, MOV, 49 mp, 110 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A K-3 MPEG-4 AVC/H.264 videó rögzít .MOV kiterjesztéssel, melynek hossza ezúttal is csak 25 perc lehet. Maradt a mono hangfelvétel is, de jelszintjét részletesebben, akár 21 fokozatban állíthatjuk, és elérhető az automata jelszint szabályozás is. A hangerő szintje folyamatosan nyomon követhető a videó élőkép bal szélén megjelenő skálán. Ennek közelében élő hisztogramot is kapunk.

Természetesen meghagyták a korábban bevezetett sztereó felvételi lehetőséget is, melyhez egy külső mikrofonra lesz szükségünk. Új viszont a fejhallgató kimenet, mely folyamatos kontrollt biztosít a hangfelvétel vonatkozásában.

1280 x 720 pixel, 60 kép/mp, MOV, 25 mp, 73 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A menüben ki és bekapcsolható a stabilizátor és a fotó módban kapott nyolc digitális szűrőeffektus bármelyikével feldobhatjuk a videót, melyek paraméterei ugyanolyan részletesen állíthatók. Ugyanígy elérhető az összes képfeldolgozási mód (pl. Természetes, Portré, stb.), és a fehéregyensúly beállítások is. Új lehetőség a HDR videó mód, szintén érdekes kísérletezésre adva lehetőséget.

Videó képernyő adatai

A fejezet elején FullHD felbontási maximumot emlegettem. Nos ez nem teljesen igaz. Normál videó esetén valóban ennyi a határ, de az önkioldó módok gombjával Szakaszos (időeltolásos) videó is készülhet. 2mp és 1 óra közötti késleltetési idővel legfeljebb 99 órán keresztül működik a gép, egy-egy fotót készítve, a képeket pedig mozgóképpé összefűzve, melynek felbontása HD (720p), FullHD (1080p), vagy 4K (2160p) lehet.

Az elkészült videók utólag a lejátszás menüben tetszőlegesen vághatók.