Kipróbáltuk: Pentax K-3 teszt

0

Különlegességek

AA-szűrő szimuláció

A K-3 kétségtelenül legérdekesebb szolgáltatásáról már esett szó. Az elektronikusan elmozdítható szenzor az expozíció pillanatában kb. 1 pixelnyit mozdul el, így az egy tárgypontból érkező fénysugár a GRGB pixelek mindegyikét bejárja az élmosó (anti-aliasing) szűrő enyhe elmosását produkálva.

A szolgáltatás három beállítással működik:

  • Off: nincs szenzor elmozdítás és AA-szűrő sem, így a legrészletesebb képet kapjuk, de különböző képhibák (pl. moiré) is megjelenhetnek a fotón.

  • Type1: kisebb mértékben szűri a fotót, így viszonylag jó részletességet kapunk, és a moiré is enyhébb mértékben mosva lesz.
  • Type2: teljes erősséggel mossa a képet, ami persze nem jelent mosott végeredményt, csak a hagyományos AA-szűrős szenzorokhoz hasonlóan kissé lágyabb képet.

A hatást mindhárom állásban megvizsgáltuk JPEG és RAW képeken is, valamint egy jobb rajzú fix (50mm F1,8) és egy gyengébb képességű zoom (18-135mm F3,5-5,6) objektívet használva is.

Érzékenység – képzajJPEG, AA-szűrő nélkül


JPEG, AA-szimuláció (Type1)


JPEG, AA-szimuláció (Type2)


RAW, AA-szűrő nélkül


RAW, AA-szimuláció (Type1)


RAW, AA-szimuláció (Type2)


50mm fix objektív, AA-szűrő nélkül


50mm fix objektív, AA-szimuláció (Type1)


50mm fix objektív, AA-szimuláció (Type2)


18-135mm zoom objektív, AA-szűrő nélkül


18-135mm zoom objektív, AA-szimuláció (Type1)


18-135mm zoom objektív, AA-szimuláció (Type2)

HDR

Már az elődben is volt HDR szolgáltatás, a K-3-ban lévő azonban több beállítást kínál. Itt is három erősséget kapunk (HDR1-3), valamint egy automatikus állást, és mindhárom erősségnél 1, 2 vagy 3 fényérték lépésközöket állíthatunk. A gép ezután három felvételt készít, és ezek egyesítésével hozza létre a látszólag nagyobb dinamikaátfogású végeredményt. Ha kézből készül a HDR sorozat érdemes engedélyezni az Automatikus fedésbe hozást, mely megpróbálja korrigálni a három kép közötti apró elmozdulásokat.

Többszörös expozíció

4 képes multiexpó (Átlagoló)

A sorozatmódok között megtaláljuk a multiexpozíciót is, vagyis több felvételt fényképezhetünk egyetlen „kockára”. Menüjében beállíthatunk egy kombináló módot a három közül, mely a képek egymásra helyezésének, takarásának módozatát jelenti. Ez lehet sima egymásra helyezett, csak a világosabb részeket kiemelő, vagy a fotók átlaga. Az expozíciók száma 2-2000 között állítható be.

A többszörös expozíció sorozattal, önkioldóval és távvezérlővel is kombinálható.

Intervallumfotózás

A nemzetközi szakirodalomban Time-lapse fotózásként elterjedt szolgáltatás beállított időközönként elkészített állóképeket jelent, melyek ezek után gyorsított mozgóképpé fűzhetők össze. A képek mérete azonos lesz a beállított felbontással.

Opciói alatt a fotók közti várakozási idő (2 mp – 24 óra), a sorozat fotóinak száma (2-2000 kép), valamint az indulás ideje állítható be. Utóbbi esetében kérhetünk azonnali indulást, de legfeljebb 23 órával el is napolhatjuk a felvételkészítést.

Az intervallumfotózás és a többszörös expozíció össze is kapcsolható a Kombináló időközi felvétel funkciót választva, mely lényegében egy hagyományos, időeltolásos (time-lapse) expo sorozat, melynek képeit a multiexpónál megismert három effektussal keverhetjük egymással, tehát egymásra fényképezi őket a gép. Beállításai megegyeznek a fenti két szolgáltatásnál taglaltakkal.

A videó részben már említettem, hogy nem szükséges utólag nekünk összefűznünk az elkészült fotókat, hisz videó módban Szakaszos videó felvétel is beállítható, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint a sima Intervallum fotózás, csak az időközönként készült képeket a készülék maga fűzi mozgóképpé. Emiatt a felbontásuk sem 24 megapixel, de a HD és FullHD opció mellett akár 4K (3840 x 2160 pixel) is választható. A kész videó 24 kocka/mp-es AVI lesz.

Szakaszos videó felvétel (720p), AVI, 4 mp, 22 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Lencsekorrekció

A K-5 II-ben is megkaptuk ezt a lehetőséget, vagyis az optikai hibák gépen belüli, automatikus javítását. Ott a geometriai torzítás és a longitudinális kromatikus aberráció (színhiba) korrekcióját engedélyezhettük. Itt is adott mindkét beállítás, de újdonságként megkapjuk a kép széleinek megvilágítás korrekcióját is, ami vignettálásként, vagy még pontosabban képsarki sötétedésként is ismeretes. Mindhárom esetben, csak az automata korrekció ki- és bekapcsolására van lehetőség.

Alább a 18-135mm F3,5-5,6 kitobjektívvel próbáltuk ki a képsarki sötétedés korrekcióját, nagylátószögnél (18mm), nyitott rekesszel.

Peremsötétedés korrekció

Vezeték nélküli szolgáltatások

Manapság már szinte alapnak számít a Wi-Fi szolgáltatás, de a K-3-ba sajnos még nem került bele. A gép új funkciója viszont a Wi-Fi-s SD memóriakártyák támogatása, így az elterjedtebb Eye-Fi, és a Ricoh-Pentax FLU kártyáit is támogatja. Használatukat a Beállítás menüben kell engedélyeznünk. Utóbbival mobiltelefonon keresztül is távvezérelhető a fényképezőgép.