Kipróbáltuk: Rawshooter Essentials 2006 teszt

0

Először, talán egy éve hallottam a Rawshooter Essentialsról, amikor a digitális fényképezéssel foglalkozó on-line oldalak sorra harangozták be hírét. Ettől azonban még nem ragadt volna gépemen, de többé-kevésbé tényleg hozta azt, amit egy RAW konvertertől elvár az ember. Szép képminőséget. Ráadásul ingyen, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Van ugyebár ez a gyűjtőnéven RAW-nak nevezett képformátum, ami a komolyabb digitális fényképezőgép tulajdonosok számára jelent áldást, vagy átkot. Ezt mindenki döntse el maga, annyi azonban biztos, hogy a RAW jórészt a felhasználó kezébe adja a fényképezőgép által rögzített „pixelkupac” és a kész digitális fotográfia közti feldolgozási folyamatot. A digitális fényképezők többségében ezt a gépben működő szoftver végzi el, melynek rosszabb esetben egyáltalán nem, jobb esetben néhány alap információt adhatunk. Például, hogy erős, közepes, vagy gyengébb legyen a képélesítés, a kontraszt vagy a színtelítettség. Az ilyen gépekből kikerülő végtermék legalább annyira a szoftver, mint a fényképező optikai és hardver elemeinek gyermeke. RAW esetében egy kicsit más a helyzet. Itt csupán az érzékelő nyers adathalmazáról van szó, még a valóban értékelhető képpé alakítás előtt. Többnyire egyáltalán nem – vagy kevéssé – manipulált információtömegről van szó, aminek végső formába öntése egy jó, külső feldolgozószoftver (RAW konverter) és egy jó szemű felhasználó feladata. Azért használom az információtömeg és adathalmaz kifejezéseket, mert a RAW magában még nem tekinthető fotónak. Sokan használták rá a „digitális negatív” jelzőt, ami elég pontosan kifejezi, hogy miről is van szó. Egy félkész termékről. A kész termékké válásában nem kis szerepe van az olyan RAW feldolgozó szoftvernek sem, mint például a közelmúltban frissített Rawshooter Essentials 2006.


2005 elején jelent meg első változata a Pixmantec jóvoltából. A cég egyes fejlesztői korábban a Phase One szakemberei voltak, akiknek a RAW feldolgozás mai sztenderdjét jelentő Capture One programot is köszönhetjük. A Rawshooter tudása tehát igen stabil alapokon nyugszik. Indításkor nem is ért különösebb meglepetés, hiszen a Capture One-hoz nagyban hasonlító kezelőfelület és funkció fogad. Számomra az egyik döntő érv volt a Rawshooter mellett, hogy némileg átláthatóbb, felhasználóbarát kezelőfelületet kaptam. A tavalyi év folyamán az ingyenes Essentials mellé kijött a nagyobb változat is Premium néven, sok olyan funkcióval, ami az Essentialsból hiányzott – vagy egyáltalán nem hiányzott – de ezért persze már közel 19.000 forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Mellette megmaradt az ingyenes Essentials változat, amit úgy tűnik nem csak beetetésnek szánt a gyártó. Ezt az idén február végén bejelentette a 2006-os frissített változat megjelenése igazolja a legjobban.


Mennyiben változott az új kiadás? Nos, nem túl sokban. Túlzás lenne új verziónak nevezni, talán a frissített kiadás jelző áll meg legjobban a lábán. A 2006 jelzés sokat sejtet, de a verziószám elárulja, hogy nem kell sokra számítanunk – mindössze egy tizedett ugrott, v1.1.x-ről v1.2.x-re.

Gyanakodni akkor kezdtem, amikor a fejlesztő honlapján nem találtam információkat az új funkciókról. Helyette csupán az Essentials 2006 és a Premium 2006 szoftverek összevetését olvashattam. Annyi mindenesetre kiderült, hogy a 2006-os változat 15 új digitális tükörreflexes fényképezőgépet támogat, köztük a Nikon D200-at és a Canon EOS 5D-t. Aki tehát egy frissebb kiadású DSLR gép tulajdonosa, annak mindenképp megéri az új változatot használni.


A 2005-ös kiadáshoz hasonlóan itt is egy alig 5 MB méretű fájlt telepíthetünk, ami számítógépünkön sem foglal sokkal több helyet. A telepítés kísértetiesen idézi az elődöt és sebessége is a megszokott villámgyors, amit egy ekkora méretű programtól joggal várunk el. Sajnos Mac verzió nincs, Windows XP alatt pedig egy 800 MHz-es processzorral, 512 MB RAM-al és 24 bites SVGA monitorral már kitűnően elboldogulunk. A szoftver ezen a minimum konfiguráción is problémamentesen fut. A korai verzióknak még komoly kompatibilitási gondjai voltak – például nem megfelelően működött több AMD és Intel Celeron processzorral – de szerencsére mára ennek nyoma sincs.


Az Essentials indítása után az ismert kezelőfelület fogad, olyannyira, hogy igen alaposan át kell fésülnünk az ablakot, hogy újdonságokra leljünk. A felső menüsor egy új ikonnal bővült, ami a háttérfájlok mentését szakítja meg, a szoftver ugyanis szorgalmasan gyűjti és menti a RAW fájlok információit egy külön könyvtárba, ami meglehetősen lassúvá teheti a működését és sok esetben felesleges, nagyméretű adatokat tárol. Ezt most letilthatjuk és az alkotók olyan nagy jelentőségűnek vélték, hogy a felső menüsorban egy kis ikonnal jelezték. A főmenüben csak egy RAW Workflow Guide feliratú opcióval kapunk többet, ami egy help fájlt nyithat. Azért beszélek feltételesen, mert nálam nem nyitott semmit. A User Guide PDF-je azonban a régi. Gyanúm másodszor akkor lángolt fel, amikor ezt a felhasználói segítséget megláttam. Nagyon részletes (71 oldal) és jó iránymutatást nyújt, de azon kívül, hogy a 2005-öt mindenütt átírták 2006-ra, nem sok mindenben nyújt új információt. Még a beszúrt képek is a 2005-ös verzióból valók és semmilyen utalás nincs az új funkciókra. Netán semmi nem változott?


De igen. Alapos kutatással mindjárt egy másik új ikonra lelünk, amellyel a RAW fájlok előnézeti képeinek megjelenését szabályozhatjuk. Kérhetünk csak nézőképeket magukban, vagy a fontosabb EXIF információkkal kétféleképpen feliratozva. Ez végre könnyebbséget jelent, hiszen eddig csak a feldolgozásra választott kép tulajdonságait láthattuk, így pedig a képlistán rögtön látható néhány fontos információ. A szerkesztőfelület egyébként a szokott módon rendezhető. Kérhetünk csak szerkesztőablak nézetet, de a böngésző könyvtárlistája és az előnézeti képek is megjeleníthetők az előző verziónál megismert módon, alul, fölül, bal oldalt, vagy önmagukban. A jobb oldal minden esetben a korrekciós ablaké – hacsak ki nem kapcsoljuk. Itt ugyanazokat a felső ikonokat kapjuk, mint az Essentials 2005-ben. A beállításokat másoló és betöltő, a fehéregyensúly és expozíció beállító varázsló és a visszavonás ikonokat. Maradt az összes alapvető funkció is, kezdve a színhőmérséklet Kelvin fokonkénti állításával és a színezettséggel. Az Appearance lehetőség kissé átalakult. Itt előre definiált világosság, kontrasztátfogás beállításokat tudtunk használni külső vagy belső térben készült fotókhoz, háromféle erősségben. A külső és belső beállításokat kivették – ami nem is baj – és csak a háromféle erősséget kapjuk. Egyébként sem túl gyakran használt funkció. Ugyanezt beállíthatjuk az alatta lévő 4 csúszkával is, amelyek szintén maradtak a régiek. Az expozíció (+/-3 fényértékben), kontrasztátfogás, valamint az árnyék és csúcsfény kontraszt szabályozható velük. Sajnos ezúttal is kimaradt a részletes világosság korrekció, pedig a nagytestvérben használt Curves lehetőség itt is jó szolgálatot tenne. Persze az említett négy csúszkával is igen pontos beállítások végezhetők. Ezután következik a színeket beállító eszközök sora, amely ismét csak két csúszkából, a színtelítettség és a színezet szabályozójából áll. Itt hatványozottan igaz, hogy elkelne még néhány színbeállítási opció. Az Essentials legelhanyagoltabb pontja a színállítási lehetőségek szegényessége. Ezen sajnos most sem javítottak.


Következik viszont a szoftver erős oldala az élesség és részletesség beállítói. Ugyan ez is csak két szabályozó, de a Rawshooter mindig is kiváló munkát végzett ezen a téren. Már az előző verzió is a mezőny legjobb élesítési algoritmusát adta, a részletesség szabályozása pedig csak hab a tortára. Bevált dolgokon nem szokás változtatni, így a 2006-os változatban ugyanaz a két funkció fogad. Mint ahogy a zajszűrő csúszkák esetén is. Külön csökkenthető a világossági és a színzaj. A korrekciós ablak legszembetűnőbb újdonsága legutolsó csúszka, amely új fiú a fedélzeten. Szintén zajcsökkentésre szolgál, mégpedig a hotpixelek és a mintázatos zaj (pattern noise) szűrésére. A Premium programváltozatból emelték át ide.


Az ablak Batch Convert fülére kattintva egy új ablakrészt kapunk szintén a jól ismert funkciókkal. Itt állíthatók be a fotó kimeneti tulajdonságai és kezdhető meg a konvertálás. Kiválaszthatjuk a fényképezőgép és a működési színprofilt, valamint a kimeneti fájlformátumot, amely TIFF vagy JPG lehet. TIFF esetében 8 vagy 16 bites fájlt menthetünk, JPG-nél pedig ötféle tömörítést adhatunk meg. Itt állítható be, hogy a képfájl tartalmazzon-e EXIF információt vagy sem.

Új funkció, hogy a kimeneti felbontás nem csak PPI-ben de inchben, milliméterben és centiben is megadható. Már kezdtem megörülni, hogy a korábbi változat legnagyobb hiányosságát a képméretet itt már megadhatjuk. De nem, a 2006-os verzióból újra kimaradt a fotó méretezhetőségének lehetősége, így nem menthetünk például 3072×2048 pixeles képünk helyett 1600×1200-as méretet.

A képablakban úgyszintén maradt legfölül a beállítások ideiglenes mentése, alul pedig a képnézet méretének megadására, a pozicionálásra és a kiégett részekre figyelmeztető ikon. Új lehetőségeket a képen jobb egérgombbal kattintva kapunk. A korábbi verzióból hiányzó menüben a nagyítófunkciót, a nagyító ablak méretét, az RGB értékeket kiolvasó pozicionálót és a nézet nagyítását kapjuk.


A fotónk végső megjelenését nagyban befolyásolják a Processing Bias Parameters beállítások is. Ezt a felső menüsor első ikonjának Processing Parameters parancsával érhetjük el. A megjelenő ablakban beállíthatók a szerkesztőfunkciók „alapértékei”. A fent említett, fontosabb opciók kezdőértéke szabályozható itt, így például a világosságé (expozíció), a színtelítettségé, élességé, de a legújabb hotpixel szűrésé is. A beállított alapértékhez viszonyítva módosíthatók a szerkesztő részben a főfunkciók, például ha túl erősnek találjuk a szoftver cián színeit, eltolhatjuk a színezetet egy másik szín irányába, ha elégedetlenek vagyunk az élesítés erősségével, emelhetünk az alapbeállításon. A szoftver ezen széleskörű finomíthatósága adja a Rawshooter programok egyik nagy előnyét.

Nem maradt más hátra, minthogy összefoglaljuk a Rawshooter Essentials általunk talált újdonságait

  • 15 új DSLR fényképező támogatása
  • RAW munkafolyamat kalauz
  • Proxy fájlok mentésének kikapcsolása ikon
  • Nézőkép megjelenés ikon
  • Hot pixel/mintázatos zajszűrő opció és alapérték beállítás
  • Új kimeneti felbontás beállítás
  • Nagyító ablak
  • RGB érték kiolvasás

Nagyon tetszett a programban, hogy kicsi és gyors maradt, annak ellenére, hogy a korábbinál több fényképezőgépet támogat és néhány funkcióval azért használata is bővült. Szintén előny, hogy jottányit sem engedett magas minőségéből és az idei verzió is ingyenes. Újítások tekintetében azért egy kicsit többet vártam a Premium változat irányába. Igazán elkélne a fejlettebb világosság/színbeállítás és idén sem kaptuk meg a kép átméretezésének lehetőségét. Mindenesetre ebben az évben is maradok a Rawshooter Essentialsnál, a szoftver ugyanis még e kevés újdonsággal is magasan teljesíti az átlagfelhasználói igényeket. Az új verzió megjelenéséig pedig sűrűn mondogatom magamban: „Ajándék lónak ne nézd a fogát!”

A Rawshooter Essentials 2006 ingyenesen letölthető a fejlesztő honlapjáról.