Teszt: Fényképnyomtatók tesztje

0

Bevezető

Míg az A4-es tintasugaras nyomtatókkal dokumentumok nyomtatását is elvégezhetjük, a 10×15 cm-es fényképnyomtatókkal ez nem lehetséges, hiszen nem valószínű hogy bárki is 15 cm széles papírcsíkkal megelégedne egy levél kinyomtatásakor.
Viszont tagadhatatlan előnyük ezeknek a kis készülékeknek, hogy akár távoli utazáshoz is magunkkal vihetjük, nem foglalnak el se sok helyet a csomagjaink között, se túl sok súlyt, ami esetleg gondot okozna. Némelyik modell ráadásul akkumulátorról is működtethető, így ha valakinek éppen egy esőerdő kellős közepén jutna eszébe, hogy a tőrzsfőnököt meglepi egy fényképpel a szállásért cserébe, annak nem kell sokat gondolkoznia ezen. Előveszi hátizsákjából a kis kompakt fényképnyomtatóját, beleilleszt egy fotópapírt, rácsatlakoztatja a fényképezőgépére, s 1-2 perc alatt már kész is a remek ajándék (vigyázat, ha túl jó a kép, lehet hogy ott tartanak a törzs fotósának, esetleg hozzánkadják a törzsfőnök legszebb lányát, aki önmagában nézve is szó szerint súlyos egyéniség!).

No de komolyra fordítva a szót: a fényképnyomtatók között kétféle működési módút találunk. Egyik részük a tintasugarasok, amelyek ugyanolyan elven működnek, mint az asztali készülékek. Másik részük a hőszublimációs nyomtatók.

Amit már az A4-es tintasugarasoknál leírtunk a nyomtatási rendszerről, az itt is megállja a helyét. Az egyes gyártóktól függ, hogy a tintatartályt egybeépítik-e a nyomtatófejjel, illetve hogy milyen és hányféle színt használnak a nyomtatáshoz. A Canon és az Epson ez esetben is külön tartja a nyomtatófejet és a tintatartályt, a HP-nál pedig egy tokban található a fej és a tintát tartalmazó tartály, vagyis ennek cseréjekor a fejet is kidobjuk, s kapunk egy újat.
Habár a színes nyomtatáshoz minimum 4 színt szoktak alkalmazni, az egyik készülék esetében (Canon Selphy DS810) a fekete szín elmaradt, így ennek létrehozásához is a cián, bíbor (magenta) és sárga színek keverését használja a nyomtató.tintapatron és tintasugaras fej festékszalag hőszublimációs nyomtatóhoz

A hőszublimációs eljárásnál nincs folyékony tinta, a papírra kerülő festék szilárd állapotban található egy vékony fólián. A nyomtató feje olyan szélességű, mint a használható papír, vagyis egyszerre egy sor nyomtatására alkalmas. A felhevülő fej elpárologtatja a festékanyagot, amely így a papírra jut. Igen ám, de a fej csak felmelegedni tud, hogyan lehet így színt keverni? Nos, mi sem egyszerűbb ennél: retegenként. A színeket külön-külön fázisokban juttatják a hordozóra: első körben a sárga, aztán a bíbor, majd a cián következik. Ez után még egy védőfóliát is kap a papír, amely teljesen víz- és UV fény állóvá teszi a nyomatot. Az egyes fázisok között a nyomtató vissza-vissza húzza a papírt. Azért, hogy teljes méretében tökéletesen kezelhető legyen a papír, ezekhez a nyomtatókhoz speciális változatokat kell alkalmazni, melyek elején és végén egy-egy letéphető fül található.
A hőszublimációs eljárás előnye a tintasugarassal szemben, hogy nincsenek apró képpontok, tökéletes vízállóságú nyomtatot kapunk, valamint hogy mindig előre tudjuk, hány képet nyomtathatunk még.

Természetesen mindegyik készülék támogatja a PictBridge közvetlen nyomtatást, ha számítógép nélkül szeretnénk a fényképezőgépről nyomtatni. A nálunk járt termékek nagyobb részén LCD-t is elehyleztek. Itt egy különlegességet is meg kell említenünk. A HP PhotoSmart 420-asán kívül mindegyik nyomtató saját LCD-t kapott, a 420-asnál azonban csak akkor lesz ilyen képernyőnk, ha egy arra alkalmas HP digitális fényképezőgépet elhelyezünk a nyomtató tetején.
Ugyanez elmondható a kártyaolvasókról is, a 420-as kivételével mindegyik rendelkezik többféle kártyafoglalattal, a 420-asból ez kimaradt, hiszen egy kiegészítő nyomtatóról van szó kifejezetten HP fényképezőgépekhez (ettől függetlenül természetesen lehet számítógépről más képeket is nyomtatni vele).