Teszt: Fényképnyomtatók tesztje

0

Epson PictureMate 100

Az Epson PictureMate 100 formája szép kerekded, inkább cipós, mint kenyérpirítós, már ha a pékáruknál akarunk maradni. A 10×15 cm-es papírképek készítése akár 5760×1440 dpi felbontással is készülthet, s ez bizony meg is látszik a kész nyomatokon. A nyomtatás sebességét a gyártó 91 mp-ben adta meg.A készülék felső részén kis méretű színes LCD található, ezt sajnos nem tudjuk felhajtani, így csak felülről rátekintéssel tudjuk rendesen látni a tartalmát. A kijelző mérete 1,5″. A fotópapírt hátul kell betöltenünk, itt összesen 50 lap fér el.
Hátulra került a normál USB és PictBridge USB csatlakozó is. Ez utóbbi akár kimeneti USB aljzatként is funkcionálhat, ide ugyanis bármilyen USB-s háttértárat (CD-írót, USB-s PenDrive-ot, stb.) ráköthetünk, melyre a memóriakártya tartalmát át is másolhatjuk.A nyomtatóhoz szokatlanul nagy méretű tintatartályt kapunk, melyben négy szín található: cián, bíbor, sárga és fekete. A tartályban összesen 39 ml festék található, így cseréjét ritkán kell elvégeznünk (de akkor bele kell nyúlni a pénztárcába).
Külön vásárolható meg a készülékhez a Li-ion akkumulátor (50 kép nyomtatásához szükséges energiát tárol) és a BlueTooth USB adapterA kezelőszerveket – mint ebben a kategóriában megszokott – a felső részen találjuk:bekapcsoló gomb, LCD körül a navigáló nyilak ill. a fel/le a nyomatok számának kiválasztására, üzemmód gomb (nyomtatás fényképezőgépről/kártyáról, indexkép nyomtatás, beállítás menü), nyomtatás indítása, szegély gomb (szegély nélküli, 3mm szegély, osztott) és nyomtatás megszakításaA menü nem túl bonyolult, elveszni semmiképpen sem lehet benne:

 • tintaszint ellenőrzése
 • nyomtatófej tisztítás
 • fúvóka tesztelés
 • nyomtatófej igazítás
 • szín effektek (színes, FF, szépia)
 • automatikus korrekció
 • kép dátumozása (dátum és/vagy idő)
 • biztonsági másolat (külső USB-s háttértárra, pl. USB Pendrive, CDíró, stb.)

A nyomtatóhoz mellékelt Easy Photo Print igen jól beállítható, de egyúttal egyszerű fotónyomtatást is lehetővé tesz. A programban kiválaszthatjuk a papírméretet, elrendezést (1, 2, 4, 8, 16 kép/lap), kivágást készíthetünk egy adott képből, nagyítani, elforgatni tudjuk a fotót, képkeret adhatunk hozzá, automatikus világosság és kontraszt korrekciót alkalmazhatunk, téma korrekció (standard, ember, tájkép, éjszakai) is rendelkezésünkre áll, valamint monokróm és vivid képeket is készíthetünk.

A fej igazítása a kinyomtatott ábra alapján kézzel történik, 7 értékből kell kiválasztani a legmegfelelőbbet.
Az elöl jobb oldalt lenyitható ajtó mögött találjuk a kártyaolvasót. Ide CompactFlash Type I és Type II, SD vagy MMC, SmartMedia, MemoryStick Pro és xD kártyákat tehetünk.

Fotópapírként az Epson Premium Glossy-t használtuk. Bár nem kapcsoltuk be az RPM (Resolution Performance Management) funkciót, tehát elvileg nem a legnagyobb felbontással dolgoztunk, a nyomatok így is a tesztmezőny legkisebb cseppméretét ereményezték (a papíron). Nagyítóval nézve az egyes nyomatokat jól látszik, hogy az Epson mennyire kicsi pöttyöket képes kreálni. Ennek következménye hogy a papíron kevésbé látszik pöttyösnek a végső kép. A színek megfelelőek voltak, a kontraszt gyönyörű, a fekete valóban fekete színű és a színes tóusátmenetek is jók.
Fekete-fehérben nyomtatva is szép eredményt kaptunk, egyedül az enyhe zöldes elszíneződésbe lehetne belekötni, bár ez is csak akkor látszik, ha más nyomatokkal együtt szemléljük.
A szépia üzemmódú nyomtatást itt is megnéztük, az eredmény: jó színek, talán kissé melegebb tónusú, több vöröst tartalmaz, mint az átlagos szépia kép. De összességében kellemes eredményt kaptunk.

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Nyomtatás sebessége
10×15 cm-es fotó nyomtatása 1:21 mp


A nyomtató dobozában a készüléken kívül a következőket találjuk:

 • színes tintatartály (T573):39 ml (CMYK)
 • tápkábel

 • 20 fotópapír

 • telepítési segédlet és magyarnyelvű kezelési útmutató

 • driverek és szoftverek CD-je

A nyomtató ára bruttó 34 ezer Ft.