Teszt: Fényképnyomtatók tesztje

0

Canon Selphy DS810

A Canon Selphy DS810 egyike azon nyomtatóknak, amelyek magyar nyelvű menüt kaptak. Ennek köszönhetően használata jóval könnyebb, mint az angol menüs társaié. A készülék maximum 4800×1200 dpi felbontásban képes nyomtatni, a fényképnyomtatás sebességét a gyártó 1 perc/lap (10×15 cm) sebességben adta meg.A DS810 nem nevezhető sem a legkisebb, sem a legnagyobb fényképnyomtatónak, méretei középszerűek, magassága 10 cm. Figyelni kell azonban arra, hogy a készülék hátulját ne toljuk közvetlen a falig, mert a fotópapírt elsőként ott tolja ki a nyomtatóból, majd onnan húzza vissza.
Az LCD 2,5″-os (6,2 cm hasznos képátlóval), fektetett állásán kívül fel is hatjathó. Az üres papírokat tartalmazó tálca maximum 20 lapot képes befogadni.

A nyomtatóhoz 3 színű (cián, magenta, sárga) kis méretű tintatartályt és külön fejet adnak. Mindkettő cserélhető, de a fej természetesen többet bir ki, mint a tintatartály és cseréje is jóval drágább. A tintatartály kis méretének következtében benne mindössze 7,5 ml festék található.A kártyaolvasót a papírtálca fölött helyezték el. Ide illeszthetjük a CompactFlash Type I, vagy Type II, MemoryStick vagy MemoryStick Pro, SmartMedia, SecureDigital vagy MultiMedia kártyánkat. xD kártyát csak CF adapterrel használhatunk.


A kezelőszerveket a nyomtató tetején találjuk. Ide helyezték a bekapcsoló, beállítás, keresés (fotók olvasása a mem. kártyáról), menü, visszalépés gombokat, a négyirányú navigáló nyilakat középen az Ok gombbal, a nyomtatás megszakítása, nyomtatás indítása, képkivágás és nagyítás/kicsinyítés gombját.
A DS810 menüje jól átlátható, a főmenü mindössze négy menüpontot tartalmaz, melyből kettő nyomtatást is kezdeményez. A menü a következőképpen épül fel:

 • fotógaléria (megtekintés és közben nyomtatás )
 • fotónyomtatás
 • nyomtatóstúdió

  • DPOF

  • elrendezés
  • címkenyomtatás
  • minden kép kinyomtatása
  • indexkép nyomtatás
  • színegyensúly beállítása (9 féle árnyalat indexképes nyomtatása, majd egy kiválasztott teljes méretű nyomtatása)
 • beállítás:

  • karbantartás: fúvókaellenőrzés, tisztítás, fokozott tisztítás, manuális fejigazítás, fejigazítási nyomtatás, görgőtisztítás, alsó tálca tisztítása
  • eszközbeállítások: nyomtatási beállítások (tintaszáradási idő), vezeték nélküli nyomtatás beállítása (méret, papír, optimalizálás, szegély), egyéb beállítás (dátum, tintahiány figyelés, tintamérő, kontraszt, diavetítés beállítása), nyelv (köztük magyar), beállítások visszaállítása, beállítások mentése, beállítások betöltése

A PictBridge nyomtatáshoz szükséges USB csatlakozó a nyomtató elejére került.


A készülékhez ugyanúgy a Canon Easy Photo Print szoftverét kapjuk, mint az A4-es nyomtatókhoz, így tehát ez esetben is mindössze három lépésből már kezdeményezhetünk nyomtatást. Az alap feladatokon kívül különbféle képmanipulációs lehetőségeink is vannak, egy dolgot azonban hiányoltunk: nincs szabad skálázhatóság nyomtatás előtt, amely főként különleges oldalarányú képeknél okozhat gondot (persze csak akkor, ha ebből a szoftverből nyomtatunk).

A patron behelyezése után a fejigazítás sajnos kézzel történik. Egy lap kinyomtatása után (célszerű erre nem elpazarolni egy fotópapírt, hanem A4-es géppapírból megfelelő méretűt kivágva azt alkalmazni) 4 sorból, soronként 11 értékből kell kiválsztanunk azt a négy értéket, ahol a leginkább tökéletes a fedettség. Ez viszonylag könnyen megy, de mindenképpen kényelmetlenebb, mint az automatikus fejigazítású nyomtatóknál. A kis tintatartály miatt ezt mindenképpen többször kell végeznünk, mint egy nagyobb tartállyal dolgozó A4-es nyomtatónál.

A képeket Photo Paper Glossy és Photo Paper Plus Semi-Gloss fényes, illetve félfényes papírokra készítettük. Mindkét esetben elmondható, hogy a képek kissé kontrasztszegények lettek. Nagyító alatt megnézve és összehasonlítva más gyártó nyomataival feltűnik, hogy a fekete területen a Selphy DS810 sok-sok színes pöttyöt láttat, az Epson és HP nyomatain azonban tökéletesen fekete fedést találunk. Apró kellemetlenség még, hogy az olcsóbb Photo Paper fényes papírjára készült képek barnás elszíneződést kaptak. E nyomtatóhoz tehát mindenképpen a jobb Plus szériát javasoljuk.
Fekete-fehér képnél hasonló a helyzet, Photo Paper Glossyra szépia hatású képet kaptunk és nem voltak igazából teljesen sötét területek.

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Nyomtatás sebessége
10×15 cm-es fotó nyomtatása 1:27 mp


A nyomtató dobozában a készüléken kívül a következőket találjuk:

 • nyomtatófej
 • színes patron (cián, bíbor, sárga): BCI-16CL; 7,5 ml
 • tápkábel

 • 5 db Photo Paper Plus Glossy fényes papír

 • kezelési útmutató

 • driverek és szoftverek CD-je

A nyomtató ára bruttó 32 ezer Ft.