Kipróbáltuk: HP Photosmart Express és Photosmart Studio teszt

0

Be kell vallanom, furcsa volt kicsit a HP-tól a kioszkon való fotórendelés előnyeiről hallani, miközben éveken keresztül az otthoni fotónyomtatás mindent elsöprő előnyeivel volt tele az összes HP kommunikáció. Azt nem hiszem, hogy a HP most rájött arra, hogy eddig tévedtek, sokkal inkább az a gyanúm, hogy mostanra nőtt kritikus szintre azoknak a digitális fényképezőgép tulajdonosoknak a száma, akiktől távol áll az otthoni számítástechnika, és akikkel már érdemes ipari méretekben foglalkozni. A HP két vadonatúj Photosmart eszköze nem egyéni felhasználásra, hanem a tömegek kiszolgálására készült.

HP Photosmart Express


A Photosmart Express egy teljesen önálló fotókidolgozó kioszk. A készülék nem csak egy érintőképernyővel és bemeneti eszközökkel ellátott rendelő állomás, hanem tartalmazza a képek kidolgozásához szükséges minden eszközt és tudást is. A kártyáról, pen drive-ról, CD-ről vagy Bluetooth eszközről származó képeket a rendszer azonnal, néhány perc alatt elkészíti. A kioszk lelke egy olyan új nyomtatófej, ami a papír teljes szélességében képes anélkül nyomtatni, hogy a fejnek el kellene mozdulnia a helyéről. Ahogy a papír áthalad a nyomtatófej alatt, a fotó el is készül. Így egy 10×15-ös kép elkészítése alig 5 másodpercet vesz igénybe (bár az első nyomatra a specifikáci szerint 18, saját méréseink szerint inkább 25-30 mp-et kell várni). Ez a feladat még a leggyorsabb otthoni fotónyomtatókkal is minimum 50 másodperc.

A készülék természetesen képes a kártyán lévő képek CD-re archiválására is, így a digitális technológia előnyei akár saját számítógép nélkül is élvezhetők.Koncepciójában a HP készüléke nem tűnik korszakalkotónak, de az egyes részletek mégis figyelemre méltóak. Az első a Scalable Printing Technology néven tavaly bemutatott rendszeren alapuló nyomtatófej, ami drasztikusan megnövelte a tintasugaras nyomtatási eljárás sebességét. Ez tette lehetővé, hogy ez a technológia megjelenjen a fotókioszkokban az eddig egyeduralkodó és sokszor csak gazdaságtalanul alkalmazható hőszublimációs eljárás mellett. A korábbi készülékekbe ugyanis egységnyi kép készítéséhez elegendő festékszalag és papír tehető. A festékszalag fogyásakor a karbantartó személyzetnek el kellett döntenie, hogy a következő karbantartásig nem cserélnek szalagot, kockáztatva, hogy festék elfogy és nem tud kiszolgálni a szerkezet, vagy kidobják a még valamennyi kép elkészítéséhez elegendő festéket és új szalagot tesznek a helyére. A Scalable Printing Technology lehetővé teszi a tinta rátöltését, ami gazdaságosabb üzemeltetést biztosít. A más rendszerekben alkalmazott papírtekercset szintén a költséghatékonyság érdekében cserélték méretre vágott lapokra, így a rendszernek ez a része is bármikor pazarlás nélkül utántölthető.

A korábbi megoldások többségétől eltérő az is, ahogy a HP az üzemeltetést tervezi. A boltokba kihelyezett kioszkokat a cég egy nagy hálózatba szeretné összefogni, ahol mind a felhasználók, mind pedig az üzemeltetők elérhetik a készülékeket. A fotósok a fényképezőgépben kiválaszthatják a megrendelendő képeket, amiket a számítógépre kötött fényképezőgépről az interneten keresztül meg is rendelhetnek a legközelebbi (vagy a kiválasztott) kioszkban. A rendelésről egy vonalkód készül, amivel csak be kell menni a rendeléskor kiválasztott üzletbe, és a vonalkóddal le kell kérni a képeket az automatától. A fotók a vonalkód megadása után a helyszínen azonnal elkészülnek. A rendelés nyilván nem csak a fényképezőgépről, de a számítógépre telepített szoftverből is elérhető lesz.

Az üzemeltetők természetesen a készülék működéséről is tájékozódhatnak az interneten keresztül, így megtudható, hogy mikor milyen kihasználtságú a kioszk, és hogy még mennyi képre elegendő festék és papír van a készülékben. A 775 ml-es tintatartály (az otthoni fotónyomtatók színenként általában 11-15 ml tintát tárolnak) és a 3300 fotópapír fogadására képes papíradagoló tálca hosszú időre képes biztosítani a gép zavartalan működését.

A képeket a készülék 6 tintával dolgozó tintafeje egy speciálisan ehhez a készülékhez tervezett fotópapírra nyomtatja. A Photosmart Express egyelőre csak fényes papírra dolgozik, de felkészítették két féle papír egyidejű kezelésére is. Az elkészülő képek minősége közel azonos a hagyományos kémiai eljárással készülő képek minőségével, a családi hobbifotós szemével nézve nincs különbség. A kép tónusaitól függ, hogy a tintacseppek mintája látható vagy sem, de összességében a pöttyözés sehol sem zavaró. A képminőséget a 2005-ös otthoni csúcsnyomtatókéhoz lehetne talán hasonlítani.

A kiállításon nem, de később alávetettük szokásos folyóvizes és áztatásos tesztünknek is a vízállónak mondott nyomatot . Az eredmény kellemes meglepetés volt: sem a papír nem ázott át, sem pedig a tita nem folyt meg. Pont ahogy hirdették. A színtartósságot a HP 50 évig garantálja (nyilván albumban), de megfelelő körülmények között a színek valószínűleg még 100 év múlva is szépek lesznek.Az első kérdésünk persze az volt, hogy mikor lesz ebből valami Európában. Szinte természetes, hogy erről sokat nem tudtak elárulni. Az amerikai bevezetés egyes üzletláncokban már most tavasszal elindul, de az európai indulás karácsony előtt biztosan nem várható.

HP Photosmart Studio


A Photosmart Studio rendszer a Photosmart Express-től teljesen eltérő feladat megoldására készült. A rendszer két részből áll: a felhasználó oldalán egy rendelőállomásból, a szolgáltató felől pedig gyártó eszközök egész sorából. A Photosmart Studio így képes A6-os méretű egyszerű fotóalbumoktól spirálfűzésű naptárakon keresztül egészen 60×90 cm-es poszterekig többféle méretű és fajtájú termék elkészítésére. A boltba betérő felhasználó pedig mindezeket egy rendkívül egyszerű kezelőfelületen keresztül rendelheti meg úgy, hogy az elkészülő anyag minden oldalát a monitoron külön ellenőrizheti.

A standon sajnos csak az A6-os méretű album megrendelésére volt lehetőség, de a kiállított mintákon megnézhető volt a többi termék is. Az A6-os albumhoz a nálam lévő memóriakártyáról 18 fotót választottam ki, amiből egy képet az első borítóra, a maradék 17 képet pedig a többi 11 oldalra szántam. A képek sorrendjének és az album stílusának meghatározása után a rendszer a fotók elemzése után elkészítette az oldalak beosztását. Ahol szükséges volt, ott egy oldalra több képet is feltett, kellemes, átgondolt szerkesztés hatását keltve. A rendelés folyamata és a rendelés során a szoftvertől kapott visszajelzések sora igen jó benyomást tett rám, de a kapott album minőségével nem voltam megelégedve. Persze a minőséget mindenki máshogy értékeli: az ismerősök, akiknek az albumot később odaadtam teljesen el voltak ragadtatva. Mikor a színek furcsaságát említettem, azt mondták, hogy rajtam kívül soha senki sem venné észre, hogy nem teljesen tökéletesek. Mint potenciális felhasználóknak, valószínűleg nekik van igazuk.

A Photosmart Studio rendszeren megrendelt anyagokat mérettől függően egy Photosmart lézernyomtató (a feladathoz igazított kétoldalas, színes lézernyomtató), egy DesignJet tintasugaras fotónyomtató és egy HP tintasugaras technológiával működő CD nyomtató készíti el. A lézernyomtató képét az A6-os albumokon kicsit furcsának találtam, de a nagyobb naptárak és kemény fedeles albumoknál a nyomtatás rácsozása és az esetleges színbeli pontatlanságok már nem voltak szembetűnőek.

Míg a Photosmart Express teljesen önállóan, állandó felügyelet nélkül is üzemeltethető, a Photosmart Studio esetén állandó személyzetre van szükség, aki 30-60 percen belül elkészíti a megrendelt terméket. A Photosmart Express-hez hasonlóan a Photosmart Studio európai bevezetéséről sem lehet még sokat tudni.