Teszt: Multifunkciós nyomtatók

0

HP PSC 1610


HP PSC 1610

Egyszerű külsőt kapott a 1610-es, amely így letisztultságában is szép, visszafogottan elegáns, de hozzáérve anyagán és kezelőeszközein érződik azért az olcsóbb árkategória. A sallangmentes, 5,5 kilós ezüst házat, csak a fedlap jobb oldalán lévő gombkavalkád szakítja meg. Minden funkcióhoz és beállításhoz csak a legszükségesebbeket kapjuk, ráadásul magyar nyelvű feliratokkal. A kezelőszervek fölött egy 2 soros, folyadékkristályos kijelző fogad, soronként 16 karakteres megjelenítéssel. Feladata a legfontosabb rendszerüzenetek és beállításaink közlése. Alatta jól elkülönült gombcsoportok a jól ismert Bekapcsolás, Beállítások, Visszavonás, jobb-bal navigációs és OK gombokkal és a 3 alapfunkció vezérlőivel. A fotónyomtatáshoz az indító gombon kívül egy Fotó menü, Fotó kiválasztása, valamint egy Indexkép gomb jár. A lapolvasó szekciójában a beolvasás helyét választhatjuk ki, egy külön gombbal pedig elindíthatjuk azt. A fekete-fehér és színes másolás indításához két külön gomb dukál, fölötte pedig a másolás menüt, kicsinyítést nagyítást és a példányszámot állíthatjuk be és kísérhetjük figyelemmel a kijelzőn. A gép előlapján balra egy kártyaolvasót találunk az összes elterjedt (CF, SM, SD/MMC, xD, MS) memóriaformátum támogatásával. Mellette PictBridge csatlakozóhely a közvetlen nyomtatáshoz. A készülék hátulján egy tápaljzat és egy USB 2.0 csatlakozóhely található. A lapadagoló tálca 100 ív fogadására képes.A síkágyas lapszkenner 1200x4800dpi maximális felbontásra képes, amely szoftveresen 19200 dpi-ig növelhető. Színmélysége 48 bit. Másolás esetén ugyanez a felbontást érhető el a gyártó Premium fotópapírjait használva. Fekete fehér szöveg esetén 600×1200 dpi-vel másolhatunk. A másolati példányszám 50 lehet.

A4-es nyomatainkat maximum 215x610mm-es panoráma méretig növelhetjük, 4800×1200 dpi-s felbontással. A termál tintasugaras nyomtató két patront használ, egy 11 ml-es fekete és egy 7 ml-es színes patront. Utóbbi a három legfontosabb nyomtatási alapszínt (ciánkék, bíborvörös, sárga) tartalmazza. Opcionálisan használható a készülékhez a 348-as fotóparton, amely világos bíbor, világos cián és fotó fekete színt tartalmaz. A fejigazítás teljesen automatizált, amelynek elvégzése után azonnal vallatóra is fogtuk a berendezést.

Egyszínű (fekete) A4-es szöveg, majd szöveg és színes ábra kombinációja volt az első feladata. A nyomtatás sebességét a lapbehúzás első mozzanatától számítottuk. Egyszínű szöveg esetén erre 20 másodpercet kellett várnunk, míg a színes ábrával tarkított szöveget 23 mp alatt nyomtatta ki.

Elfolyó betűszélek, de megfelelő kontraszt jellemezte a képet. Érdekes módon ott volt a legjobb a betűk minősége, ahol ábrával kombináltuk. Az ábra színei és azok fedettsége példás eredményt mutattak és az ábra köré folyatott szöveg betűinek minősége nagyságrendekkel jobb volt, mint a következő sorok karaktereié.A másoló funkciót egy színes magazin borítólapjával próbáltuk ki, egyszerű nyomtatópapírra. Fekete fehér nyomatnál 64 mp-re volt szüksége a gépnek, színes másolásnál ugyanarra a képre 71 másodpercet vártunk. A fekete-fehér másolat közepes fedettségű és részletességű lett, míg a színes verzió kimondottan gyenge eredményt adott a valóságtól távol álló színekkel, kontraszttal és alacsony részletességgel.

A nyomtatót ezután monokróm és színes A4-es fotónyomtatással teszteltük. Előbbihez HP Matte 200-as fotópapírt választottunk és 6 perc 45 másodpercet igényelt, utóbbihoz HP Everyday fotópapírt használtunk és 7 perc 45 másodpercig tartott. Minőségi kifogásunk legfeljebb csak a drágább modellekkel összehasonlítva lehet. A részletesség jó, a kontrasztot is megfelelőnek találtuk, egyedül a színek visszaadása és telítettsége miatt ráncoltuk a homlokunk, egy kicsit. A többi nyomathoz hasonlítva enyhén sápadt a végeredmény, főleg az automatikus képjavítást is bekapcsolva.A HP PSC 1610 dobozának tartalma:

  • nyomtató
  • 2 tintapatron (fekete, CMY)
  • telepítési segédlet és magyarnyelvű kezelési útmutató
  • hálózati kábel és tápegység
  • driver és szoftver CD

A PSC 1610 ára kb. bruttó 37 ezer forint.