Teszt: Fényképnyomtatók tesztje

0

Samsung SPP-2040

A Samsung nem túl ismert a fotó- vagy fényképnyomtatók piacán, de ez nem is csoda, hiszen még csak tavaly szeptemberben jelent meg az első ilyen készülék. Az SPP-2040 szögletes dizájnja kissé szokatlannak hat a sok lekerekített élű/sarkú nyomtató között, de talán ezzel is fel akarta mágára hívni a figyelmet a Samsung. A 300 ppi felbontású fényképnyomtató a gyár adatai alapján az első képet 75 mp alatt, a további képeket 60 mp alatt készíti el (milyen furcsa hasonlóság a Kodak PP500-zal!).A felnyitható LCD itt 2″ méretű, az itt megjelenő menü viszont magyar nyelven is elérhető, amely bizony még a tintasugarasok között is ritka volt (e készüléken kívül csak a tintás Canon tud hasonló erényt felhozni). Sajnos az LCD karcolódása elég érzékeny, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nálunk járt tesztpéldány kijelzőjének karcai (vagy csak valamelyik korábbi tesztelő próbálta ki, mennyire áll ellen a smirglinek).
Az alul beilleszthető papírtálca itt is 25 lap tárolására alkalmas. A behúzott papírok szintén a nyomtató hátulján tolódnak ki, majd nyomtatáskor vissza-visszahúzza a készülék az egyes fázisok során.
A printer oldalára került az összes csatlakozó, így az USB, a hálózati adapter bemenet és a PictBridge aljzat is.A festékszalag itt is hasonlóan néz ki, mint a Kodak esetében, egy kazettával 40 képet nyomtathatunk, de léteznek nagyobb kapacitású verziók is.Gombokat itt is fent találjuk, elsőre kissé ilyesztő módon valamely távolkeleti feliratozással. Szerencsére a piktogramok segítenek a funkciók kitalálásában. A gombok tehát a következők: bekapcsoló nyomógomb,
nagyítás/kicsinyítés gombja, lapozás/navigálás, menü, mégsem, nyomtatás indítása. A nagyítást 1-3x mértékben tehetjük meg, 0,25x-es lépésben.

A menü két fő részre bontható: beállítás és effektus. Ezen belül további opciók helyezkednek el:

 • Beállítás:

  • Keret nélküli: be/ki
  • Elrendezés: ki, 2 kép, 4 kép, 30x40mm, 1,18×1,57″, 20x30mm, 0,79×1,18″, 35x45mm, 1,38×1,77″, 50x70mm, 1,97×2,76″
  • Összes nyomtat: igen/nem
  • Nyelve: magyar, cseh, japán, angol, kóreai, francia, német, olasz, spanyol, orosz, holland, portugál, finn, svéd, norvég, dán, lengyel
 • Effektus:

  • színes mód: normál/FF, szépia,antik, élénk, vörös, zöld, kék, melegebb, hidegebb, kevésbé kék, kevésbé sárga
  • élesség: normál, kemény, finom
  • fényrősség: normál, sötétebb, legsötétebb, automatikus, legvilágosabb, világosabb

Mivel a géphez nem kaptunk semmilyen gyári CD-t, így nem tudjuk bemutatni milyen szoftvert telepíthetnénk a nyomtatóhoz, illetve csak a kártyaolvasót használva tudtuk kipróbálni, ami a mért értékek tekintetében nem biztos hogy a többivel szemben összehasonlíthatóvá teszi.
Az elülső kártyaolvasóba egyébként CompactFlash Type I és Type II, SmartMedia, SD vagy MMC, MemoryStick és xD kártyákat illszethetünk.

A 10×18 cm-es fotópapírok elején és végén itt is megtaláljuk a már ismerős perforációt. Ezt a két fület nyomtatás után kell letörni. A kész nyomatok a védőrétegnek köszönhetően teljesen vízállóak.

Fotópapírként Samsung felriatú, egyébként ismeretlen papírt használtunk. A nyomatok ez esetben is szépek, legalábbis ha nem túl erős világításban nézzük. Amint jobb megvilágításba helyezzük a képeket, netán kivisszük a napfényre, máris feltűnik a jelentős különbség: itt azért egy elég jelentős kék fátyol kerül a képek elé, mintha a védőréteg okozná az elszíneződést. Ez főként a fekete területeknél látható, hiszen így nem igazi fekete az, aminek feketének kellene lennie, hanem inkább sötét kékes árnyalatú. Ez mind a színes, mind a fekete-fehér képeknél érzékelhető.
Nagyítóval, vagy a nyomatot közelről nézve az is felfedezhető, hogy itt a nyomtatás sem annyira egyenletes, imitt-amott azért látszanak a 300 ppi kis négyzetes pixelei még a homogénebb területeken is. De ez azért nem mondható zavarónak. Képminőségben igy a kettő közül inkább a Kodak jár előbb.
A szépia nyomtatást e készülékkel is kipróbáltuk. Az összes közül ez járt a legmesszebb a valós szépia színektől, hiszen itt inkább barnás-zöldes-szürke lett a kép, mintsem szép régies színvilágú. No de ez legyen a legnagyobb probléma.

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Nyomtatás sebessége
10×15 cm-es fotó nyomtatása 1:10-2:00 mp (kártyaolvasóról!)


A nyomtató dobozában a készüléken kívül a következőket találtuk:

 • festék cartridge
 • hálózati adapter és tápkábel

 • 20 lapos lapadagoló

 • 10 lapos indulókészlet

 • USB kábel

 • kezelési útmutató

A nyomtató ára bruttó 44 ezer Ft.