Kipróbáltuk: Sony Alpha 3000 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Vaku nyitógomb: mechanikusan nyitja a beépített vakut, melyet kézzel kell lezárnunk.
(2) Finder/LCD: az elektronikus kereső és a hátsó kijelző közötti váltógomb.
(3) Felvételi üzemmód választó tárcsa: a készülék legfontosabb üzemmódjainak kiválasztásához. Ezek a következők lehetnek:
Intelligens auto: Automatikus üzemmód, melyben a beállítások döntő többségét a gép végzi. A le iránygombbal előhívható gyorsmenüben ötféle opció egyikével szólhatunk bele az expozícióba anélkül, hogy a rekesz és a záridő fogalmával tisztában lennénk. A Háttérelmosás mód egy jobb oldalt megjelenő skálán, a hátsó (vagy a felső) tárcsa elforgatásával állítja a téma mögötti terület mosottságát. Valójában a rekeszértéket. A Fényerő móddal a kép világosságát befolyásolhatjuk, mely igazából expozíció kompenzációt jelent, számértékek állítása nélkül. A Szín móddal hideg és meleg irányba változtatható a csúszka, azaz a fehéregyensúly, az Élénkség segítségével, pedig a színtelítettséget befolyásolhatjuk. Ezen kívül a Képi effektusok is rendelkezésünkre állnak. A fenti beállításokat nem szükséges elvégeznünk. Egy-egy gombnyomással mindet automata szabályozásra is állíthatjuk.
Superior auto: az előzőhöz képest több lehetőséget kínáló automata mód, melyben megkapjuk a fent leírt beállításokat is. A gép automatikus témamód meghatározást, és Auto HDR funkciót is kínál.
P: programautomatika mód, mely kiválasztásával a készülék önállóan szabályozza a rekeszt és a záridőt, de a további beállításokat a fotós is elvégezheti. Az expozíciós értékeket ez esetben közvetve, az expozíció korrekcióval változtathatjuk, mely ±3 fényérték között, 1/3 Fé lépésenként állítható. A felső vezérlőtárcsával programeltolást, vagyis az expozíciós értékek együttes állítását is elvégezhetjük, bizonyos határok között.
A: rekesz-előválasztás. A fényképezőgép maga szabályozza a záridőt, a fotós viszont szabadon állíthatja a rekeszt a felső vezérlőtárcsával. A választható rekeszérték tartomány a csatlakoztatott objektívtől függ.
S: záridő-előválasztás. Az előző üzemmód fordítottja, melynél a záridőt állíthatjuk magunk, a rekeszérték beállítása pedig a gépre lesz bízva. A záridő módosításához a felső vezérlőtárcsa használható. A záridő 30” és 1/4000 mp között variálható, 1/3 Fé lépésekben. Rekesz és záridő-előválasztás esetén is használható az expozíció korrekció.
M: teljesen manuális mód, melynél a fényképezőgép által kínált összes beállítást elvégezhetjük, beleértve a rekeszérték és záridő együttes módosítását. Előbbit a hátsó, utóbbit a felső vezérlőtárcsával módosíthatjuk. A záridőnél megjelenik a „Bulb” lehetőség, mely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig tartó expozíciót jelent.
Panorámapásztázás: automatikus panoráma mód, melynél az exponáló gombot nyomva tartva és a géppel a választott irányba svenkelve panorámasorozat készül. A sorozatot ezt követően azonnal egy széles képpé fűzi össze a fényképezőgép.
Panorámapásztázás: automatikus panoráma mód, melynél kiválasztható a képméret (Normál, Széles), és a pásztázás iránya (jobbra, balra, fel, le), majd az exponáló gombot nyomva tartva és a géppel a választott irányba svenkelve panorámasorozat készül. A sorozatot ezt követően azonnal egy széles képpé fűzi össze a fényképezőgép.
SCN (Jelenet): automata témamódok, egy-egy gyakoribb fotós szituációhoz: portré, tájkép, makró, sportesemény, naplemente, éjszakai portré, éjszakai jelenet, kézben tartott esti felvétel, elmosódás csökkentés.

(4) Ki-, és bekapcsoló gyűrű
(5) Kioldó (expo) gomb: kizárólag az állóképek expozíciójának indításához, illetve az automatikus élességállítás és fénymérés aktiválásához használható:
Lejátszás módban félig lenyomva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba
(6) Lejátszás: a memóriakártyán tárolt képek és videók visszajátszásának indítására szolgál. Ismételten lenyomva visszatérünk felvétel módba, de az exponáló (kioldó) gombot félig lenyomva is elérhető ugyanez.

Hátul

(1) Dioptria-korrekciós kerék: -4 és +3,5 dioptria között állítható a kereső élessége.
(2) Videofelvétel gomb: kizárólag a mozgókép rögzítés indítására és leállítására használható, bármely üzemmódban. A normál exponáló gombbal eközben az automata élességállítás aktiválható. A gomb működése letiltható a menüben.

(3) Menü/Vissza/Visszavonás/Kilépés gomb: funkciója többnyire a menübe való be- és kilépés, illetve egy opciós almenüből/nagyításból visszalépés az előző oldalra, vagy képernyőre.
(4) Hátsó vezérlőtárcsa: felvételkor bármely érték beállítására szolgál. M módban például a záridő szabályozására.
A tárcsa négy iránya navigációs gombként is használható a menükben, de minden irány egy-egy felvételi funkció menüt is aktivál:
fel irány (DISP): a kijelző információs ablakainak lapozása felvétel és lejátszás során.
le irány: felvételnél az expozíció kompenzáció beállítása végezhető el a tárcsa elfordításával ötvözve. Lejátszásnál a nézőképes oldalak aktiválására használhatjuk.
jobb irány: alapesetben az ISO érzékenység menüjét aktiválja, de a Funkció menü bekapcsolására is beállítható.

bal irány: az egyképes, sorozat és önkioldó módok között kereshetünk a segítségével.
Lejátszásnál a jobb és bal iránnyal lapozhatunk a tárolt képek között. A fotók részletnagyításakor az iránygombok a képrészlet görgetésére szolgálnak.
(5) Vezérlőtárcsa gomb: a tárcsa közepén lévő gombbal véglegesíthetjük a kiválasztott értéket.
Mozgatható fókuszpont esetén e gomb megnyomásával kezdeményezhető a fókuszpont áthelyezése.
(6) Opciók/OK gomb: ahogy az LCD mellett lévő másik (Menü/Visszavonás) gomb, ez is többféle funkcióval bírhat. Például egy adott beállítás opcióit érhetjük el vele.
Lejátszás módban az éppen megjelenített kép vagy videó törlésére szolgál.