Kipróbáltuk: Sony Alpha 3000 teszt

0

Különlegességek

Panoráma pásztázás

Elég a főtárcsán panoráma állásba kattintanunk és máris készülhetnek a Sony gépektől megszokott, jó minőségű panorámák. A méret kétféle lehet, Normál vagy Széles, melyen kívül négyféle pásztázási irányt jelölhetünk meg.

Normál panoráma portré állásban

Ezután az expo gombot nyomva tartva készülhet a panoráma a gép lassú elfordításával. Közben figyelnünk kell a képernyőn látható sávot, mely a panoráma időtartamát jelzi. Ezzel együtt is elég nehéz belőni a pontos pásztázást, főleg, ha egy fontosabb tárgyat vagy épületet szeretnénk a széles kép közepére. A fotók elkészülte után a képdarabokat automatikusan fűzi össze a gép.

Széles panoráma tájkép állásban

AF finomhangolás

Az A3000-hez hasonló olcsóbb modellekben egyáltalán nem mindennapos az automata élességállítás hangolhatósága. Gyakorlatilag itt is csak elméleti szolgáltatásról van szó, mivel a normál E-bajonettes optikákkal nem működik ez a funkció. Használatához LA-EA2 adapterre és A-bajonettes (DSLR) objektívekre van szükség.

Elmosódás csökkentés (SCN)

A témamód menü egyik hasznos, bár sajnos csak automatikus beállításokat adó szolgáltatása, mely egy gyors, hatképes sorozatot készít majd egy képpé olvasztja az összes felvételt. Ennek köszönhetően vaku nélkül fotózva, viszonylag hosszabb záridőknél is kiküszöbölhető a kép mosottsága és csökkenthető a zaj. Leginkább az árnyékos területeken való részletek lesznek hangsúlyosabbak.

Kézben tartott éjszakai (SCN)

Az előbbihez hasonló, szintén 6 képes sorozatot lövő témamód, mely a kézben tartott esti felvételeknél igyekszik csökkenteni a berázást és a zajt. Az előző témaprogramot belső térben, ezt viszont külső, állvány nélküli éjszakai képekhez ajánlja a gyártó.

Képeffektusok

A Fényerő/Szín menüben találjuk a készülék különleges képeffektusainak gyűjteményét, mely voltaképpen semmiben sem különbözik a Sony hasonló gépeiben kapott szolgáltatástól. Konkurenseinek többségétől is csak annyiban, hogy a kiválasztott effektusok erőssége, vagy valamely tulajdonsága az esetek többségében állítható. Különböző színszűrőket adhatunk például a Játékkamera effektushoz, három fokozatban állítjuk a Lágy fókusz imitáció, vagy a HDR erősségét, illetve hatféle helyre tehetjük a Miniatűr képhatásnál élesen maradó területet.

Felvételi tippek listája

Felvételi tippek listája

Sok fényképezőgépben kapunk segítséget az egyes menüpontok mellé, hogy pontosan mit is jelent az adott beállítás. Az A3000-ben is van ilyen menümagyarázat, mely persze kikapcsolható. Ez a modell azonban – Felvételi tippek listája néven – egy komplett fotó szakkönyvet tartalmaz, több mint 100 oldalon, színes ábrákkal magyarázza el, milyen helyzetben milyen beállításokkal célszerű fotózni, és ezeket hol érjük el a gépen.

A fényképezőgép menüben aktiválható Felvételi tippek listája a következő fő témaköröket érinti, melyeken belül tucatnyi kisebb altémát találunk:

  • Alap fényképezési technikák
  • Portrék
  • Tájképek
  • Éjszakai látképek
  • Közeli képek makróval
  • Mozgó téma fényképezése