Kipróbáltuk: Sony Alpha 3000 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás és fénymérés

A Sony Alpha A3000 kontrasztérzékelésen alapuló automata élességállítást használ, mely 0-20 fényérték tartományon belül működőképes és 25 fókuszponton dolgozik. A rendszer a következő AF üzemmódokban működik:

  • Középpontos: minden esetben csak a kép középső részén állít élességet.
  • Többpontos: a fényképezőgép automatikusan választ ki egy vagy akár több fókuszpontot és ide állít élességet. Ez általában valamilyen kontrasztos témára esik majd. Legfeljebb 25 mező közül választ a képernyő középső kétharmadában.
  • Rugalmas pontszerű: a fotós választhatja ki a számára megfelelő AF-pontot közel a teljes képmezőn. Mivel ilyen esetben kisebb terület jelölhető ki a választható mezők száma is több. Az alsó funkció gombbal, majd az iránygombokkal lépdelve 17×11, összesen 187 pont közül jelölhetünk ki egyet.

Működése szerint az AF lehet egyszeri, vagyis az exponáló gomb enyhe lenyomása alatt mindig ugyanabban a távolságban rögzített, vagy folyamatos, mely a gép vagy a téma elmozdulásakor korrigálja az élességállítást.

Külön menüpont alatt Tracking AF (témakövető élességállítás) is bekapcsolható, mely a képernyő közepén kijelölt ponthoz legközelebb eső témát próbálja lekövetni miután lenyomtuk az OK gombot. A követés sebessége megfelelő, de ha netán elvesztjük a témát a Tracking AF-et újra aktiválnunk kell a menüben.

Az A3000-ból nem maradt ki a mára alapszolgáltatássá érett arckövető élességállítás. A rendszer legfeljebb 8 emberi arcot képes érzékelni a képmezőben, melyek között különbséget is tud tenni, hiszen előzetes arcregisztrációra is lehetőség van. A regisztrált arcokat ezután szükség esetén elsőbbséggel kezeli az AF rendszer.

Ha túl rosszak a fényviszonyok automatikus AF segédfény villan fel, melyet a markolat és az objektív között elhelyezett narancs színű LED biztosít. A felvillanás nagyjából egy szobányi távolságon (3-4 m) belül hatásos. A segédfény természetesen le is tiltható, ha zavar.

Igény szerint kézi élességállításra is lehetőség van, mely leggyorsabban a gyorsmenü alatt érhető el, külön bekapcsoló gombot nem kapott. Ugyanitt beállíthatunk közvetlen kézi fókuszt (Direct Manual Focus) is, mely az automata és a kézi élességállítás ügyes keveréke. E módban a gép ugyanúgy automatikusan állít élességet mint bármely más AF állásban, de ha megmozdítjuk az objektív fókuszgyűrűjét azonnal kézi módba kerülünk.

Persze normál kézi élességállítás (MF) is helyet kapott ugyanitt, melynél szimplán az optika élességállító gyűrűjét és a szemünket kell használnunk. Nem kell teljesen a gyenge felbontású LCD-re vagy EVF-re bíznunk magunkat, mert 6,8×-os, vagy 13,6×-os mértékű részletnagyítás is aktiválható, melyek nem interpolált, hanem valódi nagyítást adnak és az iránygombokkal a szokott módon görgethetők.

A Sony gépeiben nemrég tűnt Csúcsérték szint is bekapcsolásra kerülhet, mely akár normál, akár nagyított nézetben, színes sávokkal jelzi ki az éleket, így azonnal látható az élesség pontos helye és mértéke. A kijelzés érzékenysége három fokozatú, sőt még a kijelzés színe is háromféle (fehér, piros, sárga) lehet.

Az A3000 fénymérési rendszere a teljes képmező 1200 pontján mér és a megszokott három fénymérési mód egyikére állítható, vagyis Többpontos, Középre súlyozott és Pontszerű (szpot) lehet. A fénymérés az autofókuszhoz hasonlóan 0-20 fényérték között működik. A mérést szükség esetén expozíció kompenzációval is korrigálhatjuk, mely +/-3 fényérték között, 1/3 Fé lépésekben működik.

Sorozatfelvétel

A navigációs gomb bal irányával előhívható meghajtási mód menüben találjuk a fényképezőgép két sorozat módját. Normál állásban 2,5 kép/mp-et teljesít, Zársebesség prioritás módban – mely a gyors sorozatnak felel meg – 3,5 kép/mp-es adatot ad meg a gyártó.

A készíthető képek száma korlátozott. Gyengébb tömörítésű JPEG esetén 30 fotót, jobb minőségben 13-at menthetünk kártyára, míg RAW+JPEG-ben mindössze 5 kép készül egyhuzamban. Igaz, ez a teljesítmény teljes felbontásban értendő. A sorozatok hosszát mi is megmértük egy gyors, frissen formázott UHS-I SDHC kártya segítségével:

Sorozat sebességek (8 GB,
UHS-I SDHC)
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(JPEG, fine)
készíthetõ képek száma
(JPEG normal)
készíthetõ képek száma
(RAW+JPEG)
Normál 2,5 kép/mp 6 kép (azután lassul) 6 kép 3 kép
Záridõ prioritás 3,5 kép/mp 5 kép 5 kép 3 kép

Ugyanitt automata expozíció sorozatot is elérhető, melynek lépésköze 0,3, 0,7, 1, 2 vagy 3 fényérték lehet. A képsorozat minden esetben három felvétel hosszú.

Itt választhatók ki az önkioldó módok is, melyek alapesetben 2 és 10 mp-es késleltetést adnak. A C3 jelű önkioldó mód 3 képes sorozatot csinál, minden fotó között 10 másodperces késleltetéssel.

És persze ne feledkezzünk el a mosoly indítású önkioldóról sem, mely a menü külön pontja alatt aktiválható. Még az érzékenysége is beállítható, így a gépet rávehetjük, hogy félmosolyt, normál, vagy széles mosolyt érzékelve indítsa az expozíciót.

Videó

Videónál ugyanazok a minőségi beállítások érhetők el, mint a kisebb NEX gépeken. Kétféle formátumban, AVCHD vagy MPEG-4 módban készülhetnek a mozgóképek, a felbontás maximum pedig FullHD (1920 x 1080 pixel) lehet. Ez csak AVCHD-ben érhető el, mely egyben a jobb minőséget is jelenti a két formátum közül a maga 17 és 24 Mbps-es sávszélességével, és 50i vagy 25p felvételi sebességével. MP4-ben 1440 x 1080 képpontos felbontás érhető el 12 Mbps mellett, az igazán memóriakímélő módot pedig 3 Mbps-os VGA (640 x 480) felbontású üzemmódja jelenti.

1920×1080 pixel, 50i, MTS, 28 mp, 74 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel a gép hátulján lévő különálló videógombbal indítható és állítható meg. Közben működik a fénymérés, és persze folyamatos, vagy az expo gombot félig nyomva az egyszeri automata élességállítás is, de akár a videó rögzítése alatt is aktiválhatunk témakövető módot az alsó funkciógomb segítségével. Ha engedélyeztük felvétel közben manuálisan is szabályozható az élesség.

1920×1080 pixel, 50i, MTS, 33 mp, 88 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Bár az A3000 esetében az egyszerűség és az olcsó kivitel is fontos szempont volt, azért nem spórolták ki belőle a videó közbeni kézi expozíció állítást. Alkalmazása a lehető legegyszerűbb. Ugyanúgy állíthatjuk mint fotó módban. Felvétel előtt beállítjuk a szükséges felvételi üzemmódot (P, A, S, M), majd a videó közben a hátsó tárcsával és iránygombbal állítható a rekesz, záridő, érzékenység, vagy akár az expozíció kompenzáció. A fehéregyensúly vagy a képeffektusok beállítása a felvétel megkezdése előtt végezhető el.

1920×1080 pixel, 25p, MTS, 30 mp, 82 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1440×1080 pixel, 25p, MP4, 19 mp, 30 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók hangját a gép tetején elhelyezett sztereó mikrofon rögzíti, Dolby Digital (AC-3), vagy AAC formátumban. Felvételi jelszintjét 0-7 fokozat között állíthatjuk. A Beállítás menüben automata szélzaj szűrés is bekapcsolható.